Μπαλώματα του Δήμου Αθηναίων στην «τρύπα» της Μενάνδρου

Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ενεργοποιήθηκαν χθες συνεργεία του Δήμου Αθηναίων στην οδό Μενάνδρου, στο… Καράτσι της Αθήνας: τη λούμπεν περιοχή- όπου διαμένουν χιλιάδες Ελληνες και αλλοδαποί, μεταξύ άλλων εκδιδόμενες γυναίκες, τοξικομανείς, πωλητές λαθραίων προϊόντων-, κάτω από το δημοτικό μέγαρο της πλατείας Κοτζιά. Με μια κίνηση-«μπάλωμα» σε ένα εκρηκτικό για την πρωτεύουσα πρόβλημα, ο δήμος έκανε απολύμανση σε πολυκατοικία της οδού Μενάνδρου, καθώς σπασμένος αποχετευτικός αγωγός λίγο ακόμη και θα μετέτρεπε σε εστία μόλυνσης τον ακάλυπτο χώρο του οικήματος.

Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ενεργοποιήθηκαν χθες συνεργεία του Δήμου Αθηναίων στην οδό Μενάνδρου, στο… Καράτσι της Αθήνας: τη λούμπεν περιοχή- όπου διαμένουν χιλιάδες Ελληνες και αλλοδαποί, μεταξύ άλλων εκδιδόμενες γυναίκες, τοξικομανείς, πωλητές λαθραίων προϊόντων-, κάτω από το δημοτικό μέγαρο της πλατείας Κοτζιά. Με μια κίνηση-«μπάλωμα» σε ένα εκρηκτικό για την πρωτεύουσα πρόβλημα, ο δήμος έκανε απολύμανση σε πολυκατοικία της οδού Μενάνδρου, καθώς σπασμένος αποχετευτικός αγωγός λίγο ακόμη και θα μετέτρεπε σε εστία μόλυνσης τον ακάλυπτο χώρο του οικήματος. Την ίδια στιγμή, η Νομαρχία Αθηνών δημοσιοποιούσε «χάρτη» που έχει καταρτίσει από τον Ιανουάριο του 2008 ως σήμερα, με 427 προβληματικά σημεία στην περιοχή.

Στον απόηχο των δηλώσεων της Παρασκευής στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, για τη σύσταση οργανισμού που θα διαχειριστεί το πρόβλημα, ο νομάρχης Αθηνών κ. Ι.Σγουρός χαιρέτησε χθες την πρωτοβουλία, σχολιάζοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για υιοθέτηση δικής του πρότασης.

« Με χαροποιεί ιδιαίτερα, όχι γιατί υιοθετεί την πρότασή μου, αλλά γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα» επεσήμανε ο νομάρχης. «Κανένας φορέας από μόνος του, είτε είναι υπουργείο,είτε είναι νομαρχία,είτε είναι δήμος,δεν μπορεί να επιλύσει τα πολύπλοκα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει αυτή την άθλια εικόνα στο κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Σγουρός είχε εξάλλου απευθυνθεί τον Σεπτέμβριο του 2008 με ανοιχτή επιστολή του στον Πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή, φθάνοντας στο σημείο να μιλήσει για « υγειονομική βόμβα » στην περιοχή- καθώς χιλιάδες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, και δεκάδες γυναίκες εκδίδονται χωρίς έλεγχο. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Αθήνας, η Εισαγγελία έχει ήδη έλθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και πάντως με όλους όσοι εμπλέκονται στη χρήση και στην εκμετάλλευση των κτιρίων αυτών, καλώντας τους να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον.

« Ο κοινός νους επιβάλλει και την ενεργοποίηση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών,καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται καν ενοικιαστήρια για τα ακίνητα αυτά» τόνιζε προς «Το Βήμα», γνώστης της κατάστασης εκ των έσω.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ελ. Σκιαδάς εντάσσει « τη χθεσινή παρέμβαση του δήμου σε ένα ευρύτεροδίκτυο ενεργειών», το οποίο περιλαμβάνει την ενεργοποίηση κοινωνικών επιστημόνων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, για τη στήριξη των παιδιών που έχουν εντοπιστεί στα κτίρια αυτά. Ο κ. Σκιαδάς επιμένει μάλιστα ότι οι αλλοδαποί που ζουν στις γειτονιές αυτές, στην πλειονότητά τους δεν προσφεύγουν, παρ΄ ότι το δικαιούνται, στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, και κάνει λόγο για προσπάθεια ενημέρωσης κατά τρόπον ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα, π.χ. οικοσκευή, ρουχισμό, αλλά και να απευθυνθούν στο δημοτικό ιατρείο της οδού Σόλωνος. Τ ην περασμένη Δευτέρα πάντως το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποκάλυψε ότι η πρόταση για τη θεσμοθέτηση οργανισμού για το ιστορικό κέντρο δεν βρίσκει σύμφωνο όλο το κομματικό φάσμα: η «Ανοιχτή Πόλη» και ο κ. Αλ.Τσίπρας αντιτέθηκαν στην προοπτική.

« Συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις “επενδύουν” πάνω στα γνωστά προβλήματα, προτείνοντας τη δημιουργία ειδικών οργανισμών, με υπερεξουσίες και εκτός δημοκρατικού ελέγχου,στα πρότυπα του Οργανισμού Αθήνα 2004», τόνισαν χαρακτηριστικά για να διευκρινίσουν ότι « τέτοιοι οργανισμοί και επιχειρησιακά σχέδια αστυνόμευσηςσυνδέονται με εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ».

Η «Ανοιχτή Πόλη» έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη για απέλασητωναλλοδαπών παραβατών του νόμου, αποδίδοντας το πρόβλημα « στην υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ » (εδρεύει στην πλατεία Θεάτρου), « στην αποτυχία της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής », στην « καταναγκαστική πορνεία και στα κυκλώματα του trafficking, κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας », καθώς και « στους κερδοσκόπους ακινήτων που επενδύουν στη σημερινή «υποβάθμιση ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk