ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΝ

Απαγορεύονται τα κινητά και για τους δεσμοφύλακες

Μέτρα για την αποτροπή των αποδράσεων από τις φυλακές, μετά τη δεύτερη με ελικόπτερο «διαφυγή» των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και νέες ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν.Δένδιας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η κατοχή και η χρήση κινητών τηλεφώνων από σωφρονιστικό υπάλληλο μέσα στις φυλακές θα αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα.

Απαγορεύονται τα κινητά  και για τους δεσμοφύλακες | tovima.gr

Μέτρα για την αποτροπή των αποδράσεων από τις φυλακές, μετά τη δεύτερη με ελικόπτερο «διαφυγή» των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και νέες ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν.Δένδιας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η κατοχή και η χρήση κινητών τηλεφώνων από σωφρονιστικό υπάλληλο μέσα στις φυλακές θα αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα. Επίσης η χρήση κινητού από τους κρατουμένους θα αποτελεί βαρύτερο πειθαρχικό αδίκημα απ΄ ό,τι προβλέπεται σήμερα.

Για την αποτροπή αποδράσεων κατά τις μεταγωγές οι κρατούμενοι θα δικάζονται στην περιοχή που είναι φυλακισμένοι. Θα αλλάξει, όμως, και ο τρόπος χορήγησης των αδειών που χορηγούνται στους κρατουμένους. Για τη χορήγησή τους θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τις φυλακές εισαγγελέα.

Ακόμη, σε κακούργημα μετατρέπεται η συμμετοχή σωφρονιστικών υπαλλήλων σε απόδραση. Αντιθέτως παραμένει πλημμέλημα η απόδραση των κρατουμένων. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο που θα σταλεί στην Βουλή θα προβλέπεται ότι: * Οι διευθυντές των φυλακών δεν θα προέρχονται πλέον από το σώμα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά θα προσλαμβάνονται έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.

* Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα υποβάλλουν κάθε χρόνο δηλώσεις «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης). * Μία από τις κατασκευαζόμενες φυλακές θα είναι υψίστης ασφαλείας και θα μεταταγούν εκεί όλοι οι βαρυποινίτες κρατούμενοι.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, ο κ. Δένδιας άφησε να εννοηθεί ότι λαμβάνονται νέες ρυθμίσεις, καθώς τα προηγούμενα μέτρα του προκατόχου του κ. Σωτ.Χατζηγάκη δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οπως είπε ο κ. Δένδιας:

* Θα απολύονται υπό όρους όσοι έχουν μετατρέψιμες ποινές, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις εξαγοράσουν.

* Οι ποινές των μητέρων κρατούμενων που έχουν ανήλικα παιδιά κάτω των πέντε ετών θα μπορούν να μετατρέπονται σε κοινωφελή εργασία εκτός αν έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. * Δικαίωμα επιθεώρησης των φυλακών θα έχει από εδώ και στο εξής ο Συνήγορος του Πολίτη.

Επίσης επισήμανε ότι θα είναι αυστηρότερες οι ποινές για τους καταχραστές του δημόσιου χρήματος, καθώς διπλασιάζονται οι ποινές (από φυλάκιση πέντε ετών γίνεται κάθειρξη δέκα ετών).

Τέλος, αναπροσαρμόζεται το όριο για την κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση, όπου οι χρήστες δεν θα τιμωρούνται. Συγκεκριμένα αναπροσαρμόζεται το όριο από τα 2,5 στα 5 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης και από τα 25 στα 50 γραμμάρια ακατέργαστης.

Πάλι στο εδώλιο
Εφεση υπέρ του νόμου, κατά του σκέλους της απόφασης του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά που αθώωνε τους σωφρονιστικούς υπάλληλους και τον πιλότο του ελικοπτέρου για την απόδραση των δύο κακοποιών, Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι, άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πειραιά. Με άλλα λόγια, οι δύο εσωτερικοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ο εξωτερικός φρουρός και ο πιλότος του ελικοπτέρου θα ξανακαθίσουν στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην απόδραση των δύο κρατουμένων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk