Ορμόνη υπόσχεται να ξαναχαρίσει σε γυναίκες τη χαμένη τους γονιμότητα

Μια ορμόνη η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα μπορεί να αποτελέσει τη βάση νέων, πιο αποτελεσματικών και λιγότερο επικίνδυνων θεραπειών για την αποκατάσταση της γονιμότητας, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές. Η κισπεπτίνη, όπως ονομάζεται, μπορεί να επαναφέρει την αναπαραγωγική λειτουργία σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ορμονών του σεξ, των οποίων το αναπαραγωγικό σύστημα έχει «κατεβάσει ρολά», σημείωσαν ειδικοί του Ιmperial College στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας το οποίο λαμβάνει χώρα στο Χάρογκεϊτ της Βρετανίας.

Ορμόνη υπόσχεται να ξαναχαρίσει  σε γυναίκες τη χαμένη τους γονιμότητα | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια ορμόνη η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα μπορεί να αποτελέσει τη βάση νέων, πιο αποτελεσματικών και λιγότερο επικίνδυνων θεραπειών για την αποκατάσταση της γονιμότητας, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές. Η κισπεπτίνη, όπως ονομάζεται, μπορεί να επαναφέρει την αναπαραγωγική λειτουργία σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ορμονών του σεξ, των οποίων το αναπαραγωγικό σύστημα έχει «κατεβάσει ρολά», σημείωσαν ειδικοί του Ιmperial College στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας το οποίο λαμβάνει χώρα στο Χάρογκεϊτ της Βρετανίας. Η συγκεκριμένη ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην έκλυση των ορμονών οι οποίες ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι και ζώα που δεν παράγουν κισπετπίνη δεν περνούν την εφηβεία και παραμένουν ανώριμοι σεξουαλικώς.

Σε προηγούμενη μελέτη τους οι ειδικοί του Ιmperial College είχαν δείξει ότι η θεραπεία με κισπετίνη οδηγεί στην παραγωγή ορμονών του σεξ σε γόνιμες γυναίκες. Οι επιστήμονες μελέτησαν τώρα τη δράση της ορμόνης και σε γυναίκες των οποίων η έμμηνος ρύση είχε σταματήσει λόγω ορμονικών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο της τελευταίας αυτής μελέτης μια ομάδα δέκα γυναικών οι οποίες δεν είχαν έμμηνο ρύση, και ως εκ τούτου δεν ήταν γόνιμες, έλαβαν εγχύσεις είτε της ορμόνης είτε ενός αλατούχου διαλύματος. Οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος από τις εθελόντριες, προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα δύο ορμονών που είναι ζωτικής σημασίας για την ωορρηξία και τη γονιμότητα- πρόκειται για τις ωχρινοτρόπο ορμόνη (LΗ) και ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSΗ). Οπως προέκυψε σε σύγκριση με την εικονική θεραπεία, η θεραπεία με κισπεπτίνη οδήγησε σε 48πλάσια αύξηση της LΗ και σε 16πλάσια αύξηση της FSΗ.

Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Γουάλγιτ Ντίλο ανέφερε ότι η θεραπεία με κισπεπτίνη προκάλεσε μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή LΗ στις γυναίκες που δεν ήταν γόνιμες σε σύγκριση με τις γόνιμες γυναίκες που είχαν παρακολουθηθεί στην προηγούμενη μελέτη. «Τα προβλήματα γονιμότητας αποτελούν μια κατάσταση η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως.Τα νέα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι η θεραπεία με κισπεπτίνη μπορεί να αποκαταστήσει την αναπαραγωγική λειτουργία σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ορμονών του σεξ.Οι μελλοντικές μελέτες μας θα επικεντρωθούν στο να προσδιορίσουν το καλύτερο πρωτόκολλο για χορήγηση της κισπεπτίνης σε ασθενείς με την ελπίδα ανάπτυξης μιας νέας θεραπείας για την υπογονιμότητα» σημείωσε ο δρ Ντίλο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk