Θερμό φθινόπωρο προβλέπει ο κ. Αλμούνια

Τους φόβους του ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα έχουμε ένα «θερμό φθινόπωρο» στο κοινωνικό μέτωπο εξέφρασε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» ο Χοακίν Αλμούνια. Ο αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί ότι «οι κοινωνικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και συνεχίζουν να επιδεινώνονται». Και τονίζει ότι «απαιτείται να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για να αποφευχθεί ένα θερμό φθινόπωρο». Αν και συμμερίζεται την αισιόδοξη …

Θερμό φθινόπωρο προβλέπει ο κ. Αλμούνια | tovima.gr

Τους φόβους του ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα έχουμε ένα «θερμό φθινόπωρο» στο κοινωνικό μέτωπο εξέφρασε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» ο Χοακίν Αλμούνια. Ο αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί ότι «οι κοινωνικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και συνεχίζουν να επιδεινώνονται». Και τονίζει ότι «απαιτείται να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για να αποφευχθεί ένα θερμό φθινόπωρο». Αν και συμμερίζεται την αισιόδοξη άποψη που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι «πλησιάζει η στιγμή της ανάκαμψης», ο ισπανός επίτροπος βλέπει τις στρατιές των ανέργων να μεγαλώνουν. Και γνωρίζει καλά ότι ακόμη και αν αρχίσει νωρίς η ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμπτει, αυτό θα συμβεί χάρη στην (ακόμη περιορισμένη) αύξηση των κρατικών δαπανών για δημόσια έργα και όχι χάρη στην τόνωση της κατανάλωσης. Αν όμως δεν αυξηθεί η καταναλωτική ζήτηση, οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αρχίσουν πάλι τις προσλήψεις.

«Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άπρακτοι τις εντάσεις να αυξάνονται…Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βοηθήσουμε όσους χάνουν τις θέσεις εργασίας τους» υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια. Και εν όψει της αυριανής συνάντησης των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες με θέμα την οικονομία- συνάντηση προπαρασκευαστική της συνόδου του ομίλου των ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων κρατών (G20) που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο- ο επίτροπος απευθύνει έκκληση στους «27» να δώσουν μια «ισχυρή πολιτική ώθηση» για την εκτόνωση των κοινωνικών εντάσεων που υποθάλπουν η κρίση και η ανεργία. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία 672.000 Ευρωπαίοι έχασαν την εργασία τους το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

O κ. Αλμούνια αλλά και οι άμεσα εκλεγμένοι ηγέτες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων γνωρίζουν ότι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας θα βαίνει επιδεινούμενη τουλάχιστον ως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Γνωρίζουν επίσης ότι ο εκφυλισμός του μεταπολεμικού κράτους προνοίας (κυρίως) στις βιομηχανικές χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχει διχάσει… γενεές ολόκληρες! Διότι οι σημερινοί εικοσάρηδες και τριαντάρηδες, η περίφημη «γενιά των 1.000 ευρώ» (έτσι την αποκαλούν οι Βόρειοι εταίροιστη φτωχότερη, πλην ακριβότερη Ελλάδα είναι γνωστή ως η «γενιά των 700 ευρώ»), διαπιστώνουν ότι η ζωή που θα ζήσουν θα είναι πιο ανασφαλής, πιο αγχώδης και, κυρίως, πιο «φτωχή» από τη ζωή των πατεράδων τους. Διαπιστώνουν ότι φθάνοντας στον 21ο αιώνα ο κόσμος επιστρέφει ολοταχώς προς τον… 19ο. Οι εξελίξεις αυτές- τραγικό απότοκο τριών δεκαετιών «απελευθέρωσης» των αγορών- δεν βαθαίνουν το χάσμα των… γενεών. Βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων. Και θέτουν τους ευρωπαίους ηγέτες ενώπιον οιονεί υπαρξιακών διλημμάτων: Να προστατεύσουν «αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους», όπως ζήτησε ο Αλμούνια, ή να προστατεύσουν την ίδια την εργασία; Να αυξήσουν, δηλαδή, τα επιδόματα ανεργίας ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες; Η αύξηση των δημοσίων δαπανών όμως προϋποθέτει κάτι που ο επίτροπος δεν τόλμησε να ζητήσει: την απελευθέρωση των ηγετών από διάφορα αντιαναπτυξιακά δημοσιονομικά βαρίδια, όπως είναι για παράδειγμα το Σύμφωνο Σταθερότητας. Προϋποθέτει, κοντολογίς, την υιοθέτηση της πολιτικής που ακολουθεί στην άλλη ακτή του Ατλαντικού ο Μπαράκ Ομπάμα. Ετσι ίσως αρχίσουν σταδιακά να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών για το μέλλον και να αναγεννώνται οι ελπίδες όλων- πολιτών και πολιτικών- για κοινωνική ειρήνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk