Στα 1,55 δισ. ευρώ τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας

Σε 1,55 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το 2008, παρουσιάζοντας μείωση 5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση. Προ των κερδών από την πώληση της ΑΓΕΤ το 2007 και των εκτάκτων δαπανών για φορολογικές υποθέσεις της Finansbank τα κέρδη διαμορφώνονται σε 1,59 δισ. ευρώ και καταγράφουν αύξηση 8% σε σχέση με το 2007. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Τ.Αράπογλου, «το υψηλό επίπεδο της προ προβλέψεων κερδοφορίας …

Σε 1,55 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το 2008, παρουσιάζοντας μείωση 5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση. Προ των κερδών από την πώληση της ΑΓΕΤ το 2007 και των εκτάκτων δαπανών για φορολογικές υποθέσεις της Finansbank τα κέρδη διαμορφώνονται σε 1,59 δισ. ευρώ και καταγράφουν αύξηση 8% σε σχέση με το 2007. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Τ.Αράπογλου, «το υψηλό επίπεδο της προ προβλέψεων κερδοφορίας του ομίλου,η οποία στηρίχθηκε σε επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων και στον αυστηρό έλεγχο των δαπανών, μας έδωσε τη δυνατότητα,σε μια περίοδο αναταραχών στις διεθνείς αγορές,να εξακολουθήσουμε συνετή πολιτική προβλέψεων χωρίς να επιβαρύνουμε την τελική απόδοση του ομίλου σε σχέση με το 2007».

Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε 920 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10%, αύξηση κατά 15% σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank φθάνοντας στα 470 εκατ. ευρώ προ εκτάκτων αποτελεσμάτων, ενώ τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση 28%, ανερχόμενα σε 202 εκατ. ευρώ. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να διπλασιάσει τις προβλέψεις της περιόδου σε σχέση με το 2007, με στόχο τη θωράκισή της για το μέλλον. Συγκεκριμένα, ο όμιλος εν όψει της επιδεινούμενης διεθνούς συγκυρίας αύξησε τις προβλέψεις έναντι του πιστωτικού κινδύνου κατά 57% σε 520 εκατ. ευρώ για το έτος και 228 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο. Μετά τις προβλέψεις αυτές, στο δ΄ τρίμηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 332 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17% έναντι του γ΄ τριμήνου.

Το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του ομίλου διαμορφώθηκε σε 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 17% σε σχέση με το 2007, ακολουθώντας την αύξηση των χορηγήσεων, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε σταθερό σε 4,25%. Αύξηση κατά 18% κατέγραψε το συνολικό ύψος χορηγήσεων, που ανήλθαν σε 66,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου ο όμιλος κατάφερε να επιτύχει περαιτέρω πιστωτική επέκταση έναντι του γ΄ τριμήνου κατά 4% στην Ελλάδα, 3% στην Τουρκία και 2% στη ΝΑ Ευρώπη. Στον αντίποδα, αύξηση κατά 12% σημείωσαν οι καταθέσεις, οι οποίες στο τέλος του 2008 ανήλθαν σε 67,7 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των χορηγήσεων του ομίλου υπερκαλύπτεται από καταθέσεις, με τη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις να ανέρχεται σε 95% στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2008.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 9,9% και ο συνολικός σε 10,3%. Αν συνυπολογιστούν και τα 350 εκατ. ευρώ νέα κεφάλαια από τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται σε 10,4% και ο συνολικός σε 10,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών κατά τους πρώτους μήνες του 2009 εξελίσσεται σύμφωνα με τον στόχο της πιστωτικής επέκτασης που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η καθαρή αύξηση των χορηγήσεων λιανικής ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη ήταν και η αύξηση των υπολοίπων επιχειρηματικών χορηγήσεων η οποία ανήλθε σε 380 εκατ. ευρώ. Παρά την αρνητική εποχικότητα των πρώτων μηνών του έτους, η παραπάνω αύξηση αντιστοιχεί ήδη σε ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης της τάξης του 10%.

Ανθεκτικότητα καταγράφεται και στις εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων όπου οι νέες χορηγήσεις προσεγγίζουν ήδη τα 500 εκατ. ευρώ. Με γρήγορους ρυθμούς εξελίσσεται η εκταμίευση δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, οι οποίες μέχρι τα τέλη του προηγουμένου μηνός είχαν υπερβεί ήδη τα 250 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk