Με 3.275 ευρώ επιβαρύνθηκε ετησίως το «καλάθι της νοικοκυράς»

Με 3.275 ευρώ- όσο περίπου δύο μισθοί υπαλλήλων- επιβαρύνθηκε ετησίως, από τον Μάρτιο του 2004 ως τον Μάρτιο του 2009, το «καλάθι της νοικοκυράς» μιας μέσης τετραμελούς οικογένειας. Η αύξηση είναι της τάξεως του 34,1%. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τη διαχρονική έρευνα τιμών σε μια ομάδα 79 προϊόντων, τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης, που πραγματοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠαΣοΚ και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ.

Με 3.275 ευρώ- όσο περίπου δύο μισθοί υπαλλήλων- επιβαρύνθηκε ετησίως, από τον Μάρτιο του 2004 ως τον Μάρτιο του 2009, το «καλάθι της νοικοκυράς» μιας μέσης τετραμελούς οικογένειας. Η αύξηση είναι της τάξεως του 34,1%. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τη διαχρονική έρευνα τιμών σε μια ομάδα 79 προϊόντων, τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης, που πραγματοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠαΣοΚ και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Απ. Κατσιφάρα και Φ.Σαχινίδη.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «η ΝΔ,που ήρθε στα πράγματα ως παράταξη του μεσαίου χώρου,συνέθλιψε τελικά την ελληνική μεσαία τάξη μαζί με τις πλέον αδύναμες εισοδηματικές ομάδες των χαμηλοσυνταξιούχων και των νέων της γενιάς των 700 ευρώ». Και πρόσθεσε: «Τα τελευταία πέντε χρόνια ιδιαίτερα στην κατηγορία των τροφίμων η σωρευτική αύξηση αγγίζει το 38%, ενώ προκλητικές ανατιμήσεις της τάξεως του 50%-156% σημειώ θηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο μεμονωμένα σε μια σειρά αγαθά πρώτης ανάγκης,όπως είναι το ψωμί,το γάλα,το γιαούρτι,το κοτόπουλο,τα δημητριακά».

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Ανάπτυξης, η οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων εξαιτίας της κυριολεκτικής στάσης πληρωμών του Δημοσίου απέναντι σε δικαιούχους επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε προγράμματα με τη συμμετοχή κοινοτικών και εθνικών πόρων είναι προφανής. «Το ΕΣΠΑ καθυστερεί ανεπίτρεπτα τόσο με συμβατικά κριτήρια,πόσο μάλλον τώρα που βρισκόμαστε σε οξεία ύφεση.Βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο έτος λειτουργίας του Προγράμματος και ακόμη δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία.Το μόνο που βλέπουμε να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι να δημοσιεύονται διάφορες προκηρύξεις έργων.Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι προκηρύξεις, αλλά η απορρόφηση, η πληρωμή και η εισροή πόρων στην πραγματική οικονομία» είπε. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από την κυβέρνηση άμεση επαναδιαπραγμάτευση και επαναπρογραμματισμό των βασικών προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ, ενώ για την «πράσινη οικονομία» είπε ότι αυτή θα εστιαστεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ανάπτυξη βιομηχανίας για προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση ενός ειδικού διαπρογραμματικού σχεδίου για ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk