Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

H απροθυμία των αγορών να δώσουν συνέχεια στο ανοδικό ράλι και η διάθεση διόρθωσης των κερδών που επικράτησε στην Ευρώπη θεωρήθηκαν απόλυτα δικαιολογημένες. Η μερική διόρθωση δεν προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές, αφού σε πρώτη φάση οι δείκτες θα πρέπει να αφομοιώσουν τα νέα επίπεδα τιμών ύστερα από την πολυήμερη αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά πολλών ετών. Η εγχώρια αγορά επηρεάστηκε στον μικρότερο βαθμό από την υποχώρηση των δεικτών στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ο γενικός δείκτης εμφάνιζε πολύ μικρότερο εύρος απωλειών στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, την οποία και ολοκλήρωσε χωρίς απώλειες, διατηρώντας την τιμή του αμετάβλητη στο προχθεσινό κλείσιμο των 1.

H απροθυμία των αγορών να δώσουν συνέχεια στο ανοδικό ράλι και η διάθεση διόρθωσης των κερδών που επικράτησε στην Ευρώπη θεωρήθηκαν απόλυτα δικαιολογημένες. Η μερική διόρθωση δεν προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές, αφού σε πρώτη φάση οι δείκτες θα πρέπει να αφομοιώσουν τα νέα επίπεδα τιμών ύστερα από την πολυήμερη αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά πολλών ετών.

Η εγχώρια αγορά επηρεάστηκε στον μικρότερο βαθμό από την υποχώρηση των δεικτών στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ο γενικός δείκτης εμφάνιζε πολύ μικρότερο εύρος απωλειών στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, την οποία και ολοκλήρωσε χωρίς απώλειες, διατηρώντας την τιμή του αμετάβλητη στο προχθεσινό κλείσιμο των 1.584,10 μονάδων.

Πιο συγκριμένα ο γενικός δείκτης συμβάδισε στο άνοιγμα με την πτωτική τάση των ευρωπαϊκών αγορών και πιέστηκε ως το χαμηλό των 1.566 μονάδων.

Παρ΄ ότι οι πιέσεις στην Ευρώπη συνεχίστηκαν, στην εγχώρια αγορά το κλίμα βελτιώθηκε πρόσκαιρα, όπου ο γενικός δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος γύρω στο μεσημέρι και ωθήθηκε ως το υψηλό των 1.593

μονάδων. Στη συνέχεια όμως επικράτησαν οι ρευστοποιήσεις και ο γενικός δείκτης διένυσε το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, όμως, αφού αντέδρασε για δεύτερη φορά από το χαμηλό των 1.566 μονάδων, βελτίωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα του στις δημοπρασίες εκμηδενίζοντας τις απώλειές του, καθώς έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση των πρόσφατων κεκτημένων έδωσε στην εγχώρια αγορά μια «πίστωση χρόνου» ώσπου η Γουόλ Στριτ να αποσαφηνίσει την τάση η οποία έδινε θετικά μηνύματα αργά το απόγευμα.

Στο ελάχιστο δυνατόν περιόρισε τις απώλειές του στο κλείσιμο ο δείκτης FΤSΕ 20, ο οποίος υποχώρησε κατά το οριακό ποσοστό του 0,14%, καθώς και ο δείκτης FΤSΕ 40, ο οποίος έκλεισε κατά 0,26% χαμηλότερα. Της βελτίωσης του κλίματος προς το τέλος επωφελήθηκε ο δείκτης FΤSΕ 80, ο οποίος πέρασε σε θετικό έδαφος και έκλεισε με άνοδο 0,51%. Παρά τη μερική ανάκαμψη των δεικτών προς το τέλος, η πλειονότητα των μετοχών παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 89 ανοδικές, 100 καθοδικές και 143 αμετάβλητες μετοχές.

Ο τζίρος της αγοράς ενισχύθηκε σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και ανήλθε σε 108,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,3 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτα.

Μετοχές
ΟΤΕ: Ενώ διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε αρνητική τροχιά, ο τίτλος αντέδρασε στη διάρκεια των δημοπρασιών και έκλεισε στο τοπικό υψηλό των 11,16 ευρώ με άνοδο 0,72%, συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας του γενικού δείκτη.

ΔΕΗ: Εκτός από τον ΟΤΕ και ο συγκεκριμένος τίτλος επιστρατεύθηκε στη στήριξη της αγοράς, καθώς ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν με αρνητικό πρόσημο, στα 12,13 ευρώ, ο δημοπρασίες ανέβασαν την τιμή του στο υψηλό των 12,34 ευρώ, όπου και έκλεισε με άνοδο 0,33%.

ΕFG Εurobank: Υστερα από αρκετές διακυμάνσεις και συχνές εναλλαγές προσήμου η μετοχή κέρδισε τη «μάχη» στο τέλος κλείνοντας κατά 0,52% υψηλότερα, στα 3,85 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk