Αρνητικές εξελίξεις αναμένει το 50% των μικρομεσαίων

Το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση η UΕΑΡΜΕ, η ευρωπαϊκή εργοδοτική οργάνωση των βιοτεχνιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένει αρνητικές εξελίξεις στη δραστηριότητά τους στο πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σύγκριση με το μόλις 20% που ήταν πριν από δύο χρόνια. Η εντονότερη πτώση σημειώθηκε κατά τους τελευταίους έξι μήνες, όπου ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος της UΕΑΡΜΕ κατήλθε σε 55.

Αρνητικές εξελίξεις αναμένει το 50% των μικρομεσαίων | tovima.gr

Το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση η UΕΑΡΜΕ, η ευρωπαϊκή εργοδοτική οργάνωση των βιοτεχνιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένει αρνητικές εξελίξεις στη δραστηριότητά τους στο πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σύγκριση με το μόλις 20% που ήταν πριν από δύο χρόνια. Η εντονότερη πτώση σημειώθηκε κατά τους τελευταίους έξι μήνες, όπου ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος της UΕΑΡΜΕ κατήλθε σε 55.1, σημειώνοντας πτώση 14 μονάδων. Ωστόσο, παρά την οικονομική κρίση και σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι μικρότερες επιχειρήσεις παραμένουν διστακτικές να απολύσουν εργαζομένους για να αντεπεξέλθουν στην ύφεση, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Βιοτεχνιών και ΜΜΕ της UΕΑΡΜΕ. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις επενδύσεις και τις παραγγελίες για τους επόμενους μήνες είναι εντυπωσιακά αρνητικές, παρ΄ όλο που ο τομέας των υπηρεσιών αναμένει να σταματήσει η μείωση των παραγγελιών κατά το εξάμηνο αυτό και προβλέπει σχετική βελτίωση στις παραγγελίες ατομικών υπηρεσιών.

Και όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) «η λύση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων βρίσκεται στο κατά πόσο μια χώρα αντιλαμβάνεται τη σημασία των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» και προσθέτει ότι «στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat,οι πολύ μικρές (ως 9 εργαζόμενοι) προσφέρουν το 56,5% της απασχόλησης. Εχουμε δε τονίσει και επαναλαμβάνουμε από τον Σεπτέμβριο του 2008,ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται περισσότερο από όλους τη σημασία της διατήρησης των θέσεων εργασίας και τις δυνατότητες του οικογενειακού προς κατανάλωση εισοδήματος».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα μόνα ενθαρρυντικά αποτελέσματα προέρχονται από τις προσδοκίες των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες. Παρ΄ όλο που όλοι οι κλάδοι της οικονομίας ανέφεραν αρνητικά στοιχεία, ο κλάδος υπηρεσιών των επιχειρήσεων αναμένει ότι η πτώση θα σταματήσει και οι κλάδοι ατομικών υπηρεσιών προβλέπουν σχετική βελτίωση τους μήνες που έρχονται. «Αυτό ίσως να αποτελεί σημάδι ότι ευτυχώς η κρίση στη μεταποίηση και στις κατασκευές δεν τροφοδοτήθηκε πλήρως στον τομέα των υπηρεσιών και είναι μάλλον το μόνο θετικό μήνυμα της έρευνάς μας. Τουλάχιστον στον τομέα των υπηρεσιών,οι παραγγελίες φαίνεται ότι έφτασαν στο κατώτατο σημείο της σπειροειδούς καθόδου τους. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα μιας αντιστροφής,τουλάχιστον ενός αμυδρού φωτός στο τέλος του τούνελ» είπε κλείνοντας ο κ. Gerhard Ηuemer, στέλεχος της UΕΑΡΜΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk