Παρουσία Παπούλια και Χριστόφια

Εγκαινιάστηκε η μόνιμη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εγκαινιάστηκε η συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στην ειδική αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οποία θα εκτίθενται μόνιμα πλέον αρχαιότητες από τη Μεγαλόνησο.

Συνολικά 130 χρόνια μετά την απόκτηση του πρώτου αρχαίου κυπριακού αγγείου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, δυο πρόεδροι της Δημοκρατίας, οι Κ. Παπούλιας και Δ. Χριστόφιας, παρέστησαν στην τελετή, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά και σύσσωμων των αρχαιολογικών κοινοτήτων των δύο χωρών.

«Σε μια εποχή βαθιάς παγκόσμιας κρίσης, που δοκιμάζονται οι αντοχές των λαών και οι άνθρωποι αναγκάζονται να γίνουν εσωστρεφείς, υπάρχει ανάγκη να στραφούμε στην Τέχνη», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος και ο Κάρολος Παπούλιας ξεναγήθηκαν στην έκθεση από το διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ν. Καλτσά.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη σύσταση διμερούς επιτροπής από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για την καταγραφή των μνημείων στο νησί.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Καλτσά στο «Νέστορα -όπως τον χαρακτήρισε- της Κυπριακής αρχαιολογίας», καθηγητή Β. Καραγιώργη, που πριν λίγα χρόνια εξέδωσε το βιβλίο με το οποίο περιγράφει την συλλογή, υπό το γενικό τίτλο «Αρχαία Κυπριακή τέχνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο».

Τα εγκαίνια της αίθουσας είναι δωρεά του ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Καραγιώργη, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η κυπριακή συλλογή αρχαιοτήτων του Μουσείου συγκροτήθηκε σταδιακά από τον 19ο αιώνα με αγορές έργων της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1879 και δωρεές συλλεκτών καθ’όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Ο εμπλουτισμός της συνεχίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με αγορές ή δωρεές, καθώς και μέσω προγράμματος επίσημης ανταλλαγής αρχαιοτήτων, το 1928.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλτσάς στην ομιλία του, «η κυπριακή συλλογή του Μουσείου αντιπροσωπεύει όλες τις χρονικές περιόδους της Κυπριακής Ιστορίας και Τέχνης από την Πρώιμη Χαλκοκρατία ως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, τον 4ο αι. μ.Χ.»

Το πρώτο αρχαίο κυπριακό έργο, ένα αγγείο, αγοράστηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία στις 17 Φεβρουαρίου 1879 από τον ιδιώτη Αγγελόπουλο και δωρήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Από αύριο, Πέμπτη, οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ξετυλίγουν την ιστορία του νησιού μέσα από τα 180 αρχαία αντικείμενα, που αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές του αρχαίου κυπριακού βίου, όπως η θρησκεία, η τέχνη και το εμπόριο, ενώ τεκμηριώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κυπριακού πολιτισμού, καθώς και τους διαχρονικούς δεσμούς του με τον ελληνικό.

Την ικανοποίηση του για τη μόνιμη συλλογή, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου, εξέφρασε και ο υπουργός πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερη πολιτιστική στιγμή ανάμεσα στις δυο χώρες και για αληθινή προσφορά στη διεθνή κοινότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk