Τα σχέδια Σαρκοζί για το μεγάλο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ Φιλόδοξα σχέδια για ένα μεγάλο Παρίσι, όπου τα προάστια θα πάψουν να είναι υποβαθμισμένα και θα ενωθούν επάξια με το κέντρο, έχει ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Ενα πάρκο σαν το Σέντραλ Παρκ, υπέργειο δίκτυο τραμ που θα διασχίζει τον Σηκουάνα, ουρανοξύστες και ένα καταπράσινο νησί στο ποτάμι είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει δέκα διάσημοι αρχιτέκτονες για να αλλάξουν πρόσωπο της Πόλης του Φωτός. Εξι γάλλοι και τέσσερις ξένοι αρχιτέκτονες διεθνούς κύρους κλήθηκαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας να καταθέσουν το όραμά τους για το Παρίσι του μέλλοντος.

ΠΑΡΙΣΙ Φιλόδοξα σχέδια για ένα μεγάλο Παρίσι, όπου τα προάστια θα πάψουν να είναι υποβαθμισμένα και θα ενωθούν επάξια με το κέντρο, έχει ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Ενα πάρκο σαν το Σέντραλ Παρκ, υπέργειο δίκτυο τραμ που θα διασχίζει τον Σηκουάνα, ουρανοξύστες και ένα καταπράσινο νησί στο ποτάμι είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει δέκα διάσημοι αρχιτέκτονες για να αλλάξουν πρόσωπο της Πόλης του Φωτός. Εξι γάλλοι και τέσσερις ξένοι αρχιτέκτονες διεθνούς κύρους κλήθηκαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας να καταθέσουν το όραμά τους για το Παρίσι του μέλλοντος. Ολα τα προτεινόμενα μεγάλα έργα είχαν κοινό άξονα τους τολμηρούς σχεδιασμούς και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Πέρα από τη νέα αισθητική που θα δώσουν στην πόλη, στόχο τους έχουν να προσφέρουν λύσεις στα πολιτικά, διοικητικά, οικιστικά, κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από τη διαφορά δυναμικού μεταξύ του λαμπερού κέντρου των δύο εκατομμυρίων κατοίκων και των «άναρχων», παραμελημένων προαστίων των εννέα εκατομμυρίων.

Κάθε πρόταση είχε τη δική της πηγή έμπνευσης. Ο βρετανός αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Ρότζερς πρότεινε να καλυφθούν οι ράγες των σιδηροδρόμων που διατρέχουν την πόλη από κομμάτια πρασίνου και να δημιουργηθεί ένα πράσινο δίκτυο πολλών χιλιομέτρων που θα ενώσει το κέντρο με τα υποβαθμισμένα βορειοανατολικά προάστια. Ταυτόχρονα, για να συντελεστεί η επαφή των διαφόρων πληθυσμών της πόλης και να μειωθούν τα μονοπολιτισμικά γκέτο, ζήτησε την παρέμβαση της πολιτείας ώστε να αναμορφωθούν εκ βάθρων περιοχές των προαστίων όπου κατά καιρούς έχουν σημειωθεί εξεγέρσεις.

Με παρόμοιο πνεύμα, ο Γάλλος Ρολάν Καστρό πρότεινε τη δημιουργία πάρκου, όπως το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, στο απρόσωπο συγκρότημα κτιρίων της προβληματικής Λα Κουρνέβ. Αλλοι, όπως ο Κριστιάνντε Πορτζαμπάρκ , έδωσαν έμφαση στις μεταφορές και στην αποσυμφόρηση της πόλης. Χαρακτηριστική πρόταση του γάλλου αρχιτέκτονα ήταν ένα φουτουριστικό υπέργειο τραμ που θα κινείται κάτω από μια γέφυρα που θα ενώνει τις δύο όχθες του Σηκουάνα.

O ι Ιταλοί Μπερνάρντο Σέτσι και Πάολα Βιγκάνο θέλησαν να αναδείξουν τον «υδάτινο» χαρακτήρα της πόλης, δημιουργώντας οικολογικά πάρκα κοντά στο νερό, αλλά και προτείνοντας συστήματα μέσων μαζικής μεταφοράς υψηλών ταχυτήτων. Ο Αντουάν Γκριμπάκ εστίασε στη δημιουργία μιας οικολογικής πόλης, αλλά και λιμενικών εγκαταστάσεων. Με τη σειρά του, ο Υβ Λιόν προώθησε τη δημιουργία « 20 βιώσιμων πόλεων », στη θέση των 20 διαμερισμάτων του Παρισιού, καθεμία από τις οποίες θα φιλοξενεί το πολύ 500.000 κατοίκους. Ο πρόεδρος Σαρκοζί αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τις προτάσεις στις 29 Απριλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk