Πρόγραμμα απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα στις Μαλδίβες

ΜΑΛΕ Το πρώτο «πράσινο κράτος» φιλοδοξούν να γίνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία οι Μαλδίβες, σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μοχάμεντ Νασίντ. Το πρόγραμμα προβλέπει την πλήρη απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και τη σταδιακή αντικατάστασή τους από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, τα νησιά θα εξοπλιστούν συνολικά με 155 ανεμογεννήτριες, καθεμία από τις οποίες θα παράγει ημερησίως 1,5 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα εγκατασταθούν και ηλιακοί συλλέκτες που θα καλύψουν έκταση μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου.

ΜΑΛΕ Το πρώτο «πράσινο κράτος» φιλοδοξούν να γίνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία οι Μαλδίβες, σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μοχάμεντ Νασίντ. Το πρόγραμμα προβλέπει την πλήρη απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και τη σταδιακή αντικατάστασή τους από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Για τον λόγο αυτό, τα νησιά θα εξοπλιστούν συνολικά με 155 ανεμογεννήτριες, καθεμία από τις οποίες θα παράγει ημερησίως 1,5 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα εγκατασταθούν και ηλιακοί συλλέκτες που θα καλύψουν έκταση μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου. Ακόμη θα κατασκευαστούν εργοστάσια καύσης βιομάζας, η οποία θεωρείται επίσης ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, αφού τα χαμηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα απορροφώνται και πάλι από τα φυτά. Η βασική πρώτη ύλη θα προέλθει από το κέλυφος της καρύδας, φρούτο που αφθονεί στα εξωτικά νησιά των Μαλδίβων.

Το σημαντικό είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο στη βιομηχανία και στην οικιακή θέρμανση αλλά και στις μηχανές οχημάτων και πλοίων. Τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα θα αποσυρθούν σταδιακά από την κυκλοφορία και τη θέση τους θα πάρουν νέα που θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η υλοποίηση του προγράμματος θα στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό για την επόμενη δεκαετία περίπου 110 εκατ. δολάρια ετησίως (85 εκατ. ευρώ). Κόστος που αναμένεται να αποσβεστεί τα επόμενα 20 χρόνια- με βάση τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου- από την εξοικονόμηση του ποσού που δαπανάται για την εισαγωγή πετρελαιοειδών ως καύσιμης ύλης.

Οι επιστήμονες έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για τα 1.192 μικροσκοπικά νησάκια του Ινδικού ωκεανού καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η άνοδος της στάθμης των υδάτων απειλούν να σβήσουν τις Μαλδίβες από τον χάρτη. Οι μόλις 385.000 κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά βυθισμένοι κάτω από τα νερά του ωκεανού αφού στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές το ύψος του εδάφους δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk