Μια κυβέρνηση της (υπερ)Δεξιάς σχηματίζει ο Νετανιάχου στο Ισραήλ

Πιο Δεξιά δεν γίνεται: ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου κατέληξε σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού με τους ακροδεξιούς υπερεθνικιστές του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος μάλιστα πιθανότατα αναλαμβάνει και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Το κόμμα του κ. Λίμπερμαν Ισραελ Μπεϊτένου έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό, ιδίως διότι αξιώνει όλοι οι αραβικής καταγωγής πολίτες του Ισραήλ να υπογράφουν «δηλώσεις πίστεως στο κράτος και στη σημαία του Ισραήλ»- και όσοι αρνούνται να χάνουν την υπηκοότητά τους.

Μια κυβέρνηση της (υπερ)Δεξιάς  σχηματίζει ο Νετανιάχου στο Ισραήλ | tovima.gr

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Πιο Δεξιά δεν γίνεται: ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου κατέληξε σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού με τους ακροδεξιούς υπερεθνικιστές του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος μάλιστα πιθανότατα αναλαμβάνει και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Το κόμμα του κ. Λίμπερμαν Ισραελ Μπεϊτένου έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό, ιδίως διότι αξιώνει όλοι οι αραβικής καταγωγής πολίτες του Ισραήλ να υπογράφουν «δηλώσεις πίστεως στο κράτος και στη σημαία του Ισραήλ»- και όσοι αρνούνται να χάνουν την υπηκοότητά τους. Οπως εκτιμούν ξένοι πολιτικοί παρατηρητές το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, αλλά η τοποθέτηση του ακραίου κ. Λίμπερμαν στην κορυφή της ισραηλινής διπλωματίας θα μπορούσε να πλήξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

«Θα το πω πολύ καθαρά:ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα σχετιστεί με μια κυβέρνηση η οποία δεν δεσμεύεται σε μια λύση δύο κρατών θα είναι πολύ, πολύ διαφορετικός» προειδοποίησε ο Χαβιέρ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Η εκπρόσωπος του Λικούντ Ντίνα Λίμπστερ διευκρίνισε πως η συμφωνία με το Ισραελ Μπεϊτένου προβλέπει και προσπάθεια για συμμετοχή στην κυβέρνηση και κεντρώων εταίρων, όπως το κόμμα Καντίμα της νυν (υπηρεσιακής) υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι. Αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η κυρία Λίβνι να διατηρήσει τελικά το υπουργείο της.

Η ίδια παραδέχθηκε πως ο κ. Νετανιάχου προσπάθησε να την πείσει να ενταχθεί στον νέο συνασπισμό αλλά δεν την έπεισε. «Δεν είναι μυστικό πως στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας είχα συζητήσεις με τον πρόεδρο του Λικούντ,τον άνθρωπο που έχει πάρει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης» είπε η κυρία Λίβνι απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του Καντίμα. «Ωστόσο τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει» πρόσθεσε.

Ούτως ή άλλως ο κ. Νετανιάχου χρειάζεται την υποστήριξη και άλλων κομμάτων προκειμένου να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση. Το Λικούντ διαθέτει 27 έδρες στη νέα Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο) έναντι 15 του Ισραελ Μπεϊτένου. Ακόμη και με τη στήριξη του Καντίμα της κυρίας Λίβνι δεν συγκεντρώνει πάνω από το 50% των εδρών, αλλά ακριβώς 60 επί συνόλου 120. Η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δόθηκε στον κ. Νετανιάχου επειδή οι περισσότεροι βουλευτές δήλωσαν ότι τον προτιμούν από την κυρία Λίβνι, το κόμμα της οποίας διαθέτει 28 έδρες.

Ηνέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει και την υποστήριξη εθνικιστικών και ακραίων θρησκευτικών κομμάτων και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως οι θέσεις της στα ζητήματα των Παλαιστινίων και γενικότερα των Αράβων θα μετακινηθούν ακόμη περισσότερο προς τα άκρα. Ο κ. Νετανιάχου έχει ταχθεί απλώς υπέρ των προσπαθειών για βελτίωση της παλαιστινιακής οικονομίας, αφήνοντας για αργότερα τα ακανθώδη ζητήματα όπως η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, τα σύνορα, οι παράνομοι εβραϊκοί οικισμοί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk