«Αρπακτικό Χ»

Προϊστορικό θαλάσσιο τέρας θα έκανε τον τυραννόσαυρο να μοιάζει με αρνάκι

Ένας γιγάντιος πλειόσαυρος που περιπολούσε στις θάλασσες πριν από 147 εκατομμύρια χρόνια είχε σαγόνια ικανά να μασήσουν θωρακισμένο τζιπ, υπερηφανεύονται οι παλαιοντολόγοι που ανακάλυψαν τα απολιθώματά του στα παγωμένα χώματα της αρκτικής.

Ένας γιγάντιος πλειόσαυρος που περιπολούσε στις θάλασσες πριν από 147 εκατομμύρια χρόνια είχε σαγόνια ικανά να μασήσουν θωρακισμένο τζιπ, υπερηφανεύονται οι παλαιοντολόγοι που ανακάλυψαν τα απολιθώματά του στα παγωμένα χώματα της αρκτικής.

Το άγνωστο μέχρι σήμερα είδος, με μήκος που υπολογίζεται στα 15 μέτρα, ονομάστηκε «Αρπακτικό Χ» και θα έκανε τον διαβόητο Τυραννόσαυρο Ρεξ να μοιάζει με αρνάκι: το δάγκωμά του ήταν τέσσερις φορές ισχυρότερο από του τυραννόσαυρου και περισσότερο από 10 φορές πιο ισχυρό από οποιουδήποτε σύγχρονου ζώου.

«Με το κρανίο του να υπερβαίνει τα 9 μέτρα, ήταν αναμενόμενο να έχει ισχυρό δάγκωμα, όχι όμως και να ξεπερνάει κάθε όριο» σχολίασε στο Reuters ο Τζόερν Χούρουμ, καθητής παλαιοντολογίας σπονδυλοζώων και επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε τον γίγαντα πέρυσι στο νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ.

Η πίεση που ασκούσαν τα σαγόνια του Αρπακτικού Χ εκτιμάται στους 15 μετρικούς τόνους ανά τετραγωνική ίντσα.

Τα δόντια του είχαν μήκος 30 εκατοστά.

Όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Όσλο, οι ερευνητές ανακατασκεύασαν στον υπολογιστή το θαλάσσιο ζώο βασισμένοι στο τμήμα ενός κρανίου και σε ακόμα 20.000 τμήματα του σκελετού.

Ο πλειόσαυρος εκτιμάται ότι ζύγιζε 45 τόνους. Είχε ίδιο μήκος αλλά στιβαρότερα οστά σε σχέση με το «Τέρας» έναν πλεισιόσαυρο που ανακαλύφθηκε επίσης στο Σβάλμπαρντ το 2007.

Σύμφωνα με τον Χούρουμ, το «Τέρας» θα μπορούσε άνετα να μασουλήσει ένα μικρό αυτοκίνητο. Όμως ο Κυνηγός Χ «θα μπορούσε να τσακίσει ένα Hummer» εκτίμησε ο ερευνητής.

Παρόλα αυτά, το Αρπακτικό ήταν μικρότερο από το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, έναν ιχθυόσαυρο 22,5 μέτρων που έζησε πριν 210 εκατ. χρόνια και είχε το ίδιο περίπου μήκος με το μεγαλύτερο απολίθωμα καρχαρία που έχει βρεθεί ως σήμερα.

Οι πλειόσαυροι γενικά πιστεύεται ότι τρέφονταν με ψάρια, με άλλα ερπετά, καθώς και με μεγάλα μαλάκια που έμοιαζαν με καλαμάρια. Το Αρπακτικό Χ είχε δύο ζεύγη πλευρικών πτερυγίων για την κίνησή του, ένα για να περιπολεί στο νερό και ένα για να αναπτύσει μεγάλη επιτάχυνση για επιθέσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk