Οι Ελληνες έχουν χάσει τον ύπνο τους

Oρισμένοι πίνουν ένα ποτηράκι κρασί προτού πέσουν για ύπνο για να χαλαρώσουν και άλλοι μετρούν… προβατάκια.

Oρισμένοι πίνουν ένα ποτηράκι κρασί προτού πέσουν για ύπνο για να χαλαρώσουν και άλλοι μετρούν… προβατάκια. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που καταφεύγουν σε πιο δραστικές «λύσεις», όπως τα υπνωτικά χάπια. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ελληνες ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου. Αυτές εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε εργαζομένους με βάρδιες. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους και σε εφήβους. Μελέτη που έγινε σε 713 εφήβους που κατοικούν στην Αθήνα έδειξε ότι οι τρεις στους δέκα ταλαιπωρούνται ώσπου να τους «πάρει ο ύπνος», ενώ ο ένας στους τρεις δεν κοιμάται αρκετές ώρες.

Παρ΄ ότι η αϋπνία αποτελεί συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό, υπάρχουν πολλοί που υποφέρουν και δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν για βοήθεια. Από πρόσφατη διεθνή, επιδημιολογική μελέτη στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα, με συντονιστή τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας Υπνου κ. Κ. Σολδάτο, προκύπτει ότι από τους 400 ασθενείς με προβλήματα ύπνου οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη, οι επτά στους δέκα (68%) δεν έχουν απευθυνθεί ποτέ σε γιατρό για το πρόβλημά τους. Οι οκτώ στους δέκα (82%) ασθενείς αναφέρουν αρνητική επίπτωση της αϋπνίας στην εργασία τους, ενώ ποσοστό 9% αναφέρει ότι αποκοιμήθηκε ενώ οδηγούσε.

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα άλλης διεθνούς μελέτης στην οποία συμμετείχαν 35.327 ενήλικοι. Συγκεκριμένα προέκυψε ότι το 27% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο χωρίς να το συνειδητοποιεί, ενώ από αυτούς που αναγνωρίζουν το πρόβλημα μόνο το ένα τρίτο (32%) λαμβάνει θεραπεία.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Σολδάτος εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υπνου (21 Μαρτίου), η αϋπνία που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στη διατήρηση του ύπνου λόγω νυχτερινών αφυπνίσεων είναι εξίσου συχνή με αυτή που χαρακτηρίζεται από καθυστερημένη επέλευση ύπνου και απαντάται στο 80% των ασθενών. Οι τέσσερις στους δέκα ασθενείς θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα τις αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε ποσοστό 38% τη δυσκολία στην επέλευση του ύπνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο ύπνος είναι μια σημαντική φυσιολογική διαδικασία αναζωογόνησης του οργανισμού, απαραίτητη για τη σωματική και διανοητική υγεία του ανθρώπου. Η αϋπνία και οι άλλες διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, στη μάθηση, στο καρδιαγγειακό, στο ανοσοποιητικό, στο νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική μας συμπεριφορά. Ο ύπνος- σημειώνουν – διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγίωση της μνήμης, στη μάθηση και στη σκέψη. Η απόδοση ενός ατόμου σε γνωστικές δοκιμασίες είναι σημαντικά μειωμένη όταν υπάρχει στέρηση ύπνου, ενώ η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη συγκέντρωση. Οταν υποφέρουμε από έλλειψη ύπνου, είμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις, γεγονός που δείχνει ότι ο ύπνος παίζει ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι νευρώνες ξεκουράζονται, επιτρέποντας έτσι την επιδιόρθωση οποιασδήποτε βλάβης και την ανάκτηση της βέλτιστης λειτουργίας τους. Στον βαθύ ύπνο εκκρίνεται αυξητική ορμόνη, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι επίσης καλύτερη η κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση. Τα άτομα που πάσχουν από στέρηση ύπνου έχουν αίσθημα έντασης, ευερεθιστότητα και καταθλιπτικό συναίσθημα. Το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, τα συναισθήματα και την κοινωνική λειτουργικότητα μεταβάλλει τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του ύπνου προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοσή του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σύσταση ότι χρειάζονται όλοι οκτώ ώρες τη νύχτα ώστε να λειτουργούν σωστά τις υπόλοιπες ώρες δεν ισχύει. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες. Γενικά, αν κάποιος όταν ξυπνάει αισθάνεται ανανεωμένος και δεν νιώθει νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημαίνει ότι έχει κοιμηθεί καλά. Τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους υπολοίπους.

Πού μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια των ειδικών

Στη χώρα μας υπάρχουν Κέντρα Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Υπνου τα οποία μπορούν να παράσχουν εξειδικευμένη βοήθεια στα νοσοκομεία:

? Αιγινήτειο, Ψυχιατρική Κλινική, τηλ. 210 7289.324 ? Σωτηρία, Πνευμονολογική Κλινική, τηλ. 210 7710.012 ? Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας, τηλ. 210 7236.743 ? Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, τηλ. 210 8043.203 ? Ευγενίδειο Νοσοκομείο, τηλ. 210 7236.743 ? Νοσοκομείο Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη), τηλ. 2310 358.278 ? Νοσοκομείο Αγιος Παύλος (Θεσσαλονίκη), τηλ. 2310 493.500 ? Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης (Ηράκλειο), τηλ. 2810 394.824 ? Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας (Λάρισα), τηλ. 2410 301.193

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk