Επιχείρηση «Μεγάλο Παπί» από την ΕΛ.ΑΣ.

Το έκτακτο σχέδιο… «Μεγάλο Παπί» θα θέσει άρον άρον σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. για να αποφύγει μια νέα καταστρεπτική επιδρομή των κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας. Μετά τη γενική κατακραυγή για την παντελή απουσία της Αστυνομίας στις επιθέσεις «αντιεξουσιαστών»- το πρωί της Παρασκευής- στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίστηκε η δημιουργία 10 ομάδων «άμεσης επέμβασης» με αστυνομικούς που θα επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού προκειμένου έτσι να προλαμβάνουν τους επιδρομείς και να καλύπτουν τη «μαύρη τρύπα» της αστυνόμευσης.

Το έκτακτο σχέδιο… «Μεγάλο Παπί» θα θέσει άρον άρον σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. για να αποφύγει μια νέα καταστρεπτική επιδρομή των κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας. Μετά τη γενική κατακραυγή για την παντελή απουσία της Αστυνομίας στις επιθέσεις «αντιεξουσιαστών»- το πρωί της Παρασκευής- στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίστηκε η δημιουργία 10 ομάδων «άμεσης επέμβασης» με αστυνομικούς που θα επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού προκειμένου έτσι να προλαμβάνουν τους επιδρομείς και να καλύπτουν τη «μαύρη τρύπα» της αστυνόμευσης. Οι ευέλικτες ομάδες κρούσης της ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχουν όλο το κέντρο της Αθήνας, που περιλαμβάνεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Συγγρού (Φιξ) και τις οδούς Πατησίων, Πειραιώς, στα όρια δηλαδή του δακτυλίου. Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από 11 άνδρες. Ο ένας θα είναι της ομάδας «Ζήτα» και οι υπόλοιποι θα επιβαίνουν ανά δύο σε μοτοσικλέτες των 125 κυβικών που έχει αποκτήσει η Αστυνομία για να καλύψει τις κοινές περιπολίες. Οι περισσότεροι από τους εποχούμενους, που θα φέρουν όπλα, θα είναι ειδικοί φρουροί που έχουν ενταχθεί πρόσφατα στην ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με το φιλόδοξο σχέδιο της Αστυνομίας, η κατανομή των δυνάμεων θα γίνει έτσι ώστε οι πρώτοι αστυνομικοί να φτάνουν στο σημείο επίθεσης μέσα ένα λεπτό. Παραμένει άγνωστο όμως το πώς ακριβώς θα αντιδρούν όταν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες νεαρούς. Επιπλέον προτού αναλάβουν δράση θα αναπτύξουν… δημόσιες σχέσεις, σε ένα επικοινωνιακό «τρυκ» του υπουργείου Εσωτερικών. Τις επόμενες ημέρες οι αστυνομικοί θα επισκεφθούν τους καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας για να τους ενημερώσουν για την παρουσία τους και να τους δώσουν τα τηλέφωνά τους. Μια κίνηση που θυμίζει βεβαίως τον αποτυχημένο «αξιωματικό της γειτονιάς».

Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν σε συνεργασία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρ.Μαρκογιαννάκη με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Β.Τσιατούρα . Το σκεπτικό ήταν ότι «μόνο αυτό το σχήμα με τις…ενδεκάδες των εποχούμενων αστυνομικών έχει την ευελιξία για να επεμβαίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Ωστόσο άλλοι αξιωματικοί επεσήμαιναν ότι «και αυτό το μέτρο αστυνόμευσης είναι σπασμωδικό. Και αυτό γιατί δεν καλύπτει άλλες περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας,όπου επίσης μπορεί να επιτεθούν ομάδες κουκουλοφόρων.Επιπλέον είναι βέβαιο ότι οι ομάδες “αντιεξουσιαστών” ξέρουν να αλλάζουν τις μεθόδους δράσης τους και να μας αιφνιδιάζουν…».

Η ανενόχλητη επιδρομή των κουκουλοφόρων προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ την ίδια ημέρα εκδόθηκε οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου οι αμερικανοί τουρίστες να αποφεύγουν το κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα την ώρα της επίθεσης φέρεται να δόθηκαν εντολές από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε αστυνομικούς που βρίσκονταν κοντά στο σημείο των επιθέσεων να μην παρέμβουν. Πάντως υψηλόβαθμοι αξιωματικοί υποστήριζαν χθες ότι « οι οδηγίες προς τρεις-τέσσερις αστυνομικούς που περιπολούσαν εκεί ήταν να προσέχουν για τη σωματική τους ακεραιότητα,αφού ήταν αδύνατον μόνοι τους να παρεμποδίσουν την πολυπληθή ομάδα των κουκουλοφόρων». Ξ εκίνησε η νέα φάση της συνεργασίας της Σκότλαντ Γιαρντ και της ΕΛ.ΑΣ. για την ανάλυση στοιχείων σχετικά με τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «Σέχτας Επαναστατών». Προ περίπου ενός μηνός εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της βρετανικής αστυνομίας για περαιτέρω ειδική ανάλυση δύο βίντεο από ισάριθμες επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» στις 14 Μαρτίου 2004 στην τράπεζα Citibank και στις 12 Δεκεμβρίου 2005 στο υπουργείο Οικονομίας, στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα έχει αρχίσει συνεργασία δύο βρετανών αξιωματικών με έλληνες συναδέλφους τους. Η συνεργασία αυτή κρίνεται «μικρού εύρους» και θα περιοριστεί σε θέματα τεχνικών ζητημάτων και ανάλυσης πληροφοριών.

Η νέα αυτή φάση «επαφής» και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ελληνικής και βρετανικής αστυνομίας ξεκίνησε ύστερα από πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Μπίτσιου, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών πρεσβευτής στο Λονδίνο.

Συνάντηση με τους εμπόρους
Το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και του περιορισμού πορειών και συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη τα μέλη της διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) που συναντήθηκαν χθες βράδυ μαζί του. Ο κ. Μαρκογιαννάκης συμφώνησε ότι υπάρχει θέμα ασύλου, ωστόσο διευκρίνισε ότι προαπαιτούμενη είναι η διακομματική συναίνεση για την άρση του. Οσον αφορά τις πορείες, είπε ότι με το θέμα ήδη ασχολείται το υπουργείο. Τα μέλη του ΕΒΕΑ ενημέρωσαν τον αναπληρωτή υπουργό ότι σε 67 ανέρχονται συνολικά τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής του Κολωνακίου που υπέστησαν βανδαλισμούς την περασμένη Παρασκευή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk