Δίωρη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τους κκ. Τρισέ και Παπαδήμο

Μακρά συζήτηση που ξεπέρασε σε διάρκεια τις δύο ώρες είχε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου στη Φρανκφούρτη, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κκ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Λ.Παπαδήμο. Ο κ. Παπανδρέου μετέβη στην έδρα της ΕΚΤ με τη διπλή ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και συζήτησε με την ηγεσία της τράπεζας υπό το πρίσμα της κρίσης όπως αυτή εκδηλώνεται στην ΕΕ, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Μακρά συζήτηση που ξεπέρασε σε διάρκεια τις δύο ώρες είχε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου στη Φρανκφούρτη, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κκ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Λ.Παπαδήμο.

Ο κ. Παπανδρέου μετέβη στην έδρα της ΕΚΤ με τη διπλή ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και συζήτησε με την ηγεσία της τράπεζας υπό το πρίσμα της κρίσης όπως αυτή εκδηλώνεται στην ΕΕ, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νομπελίστα οικονομολόγο κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ, επικεφαλής της επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την αντιμετώπιση της κρίσης, που θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο τέλος του μήνα στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παρούσα συγκυρία και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε πλέγμα προτάσεων των σοσιαλιστικών κομμάτων, το οποίο θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες, εν όψει της συνόδου του G20 για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε να δηλώσει ότι η χώρα «χρειάζεται σχέδιο» και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο «να μη μείνουμε στις λογικές των περιοριστικών πολιτικώναλλά να επενδύσουμε στην ανάπτυξη».

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Παπανδρέου σημείωσε σε συζήτησή του με δημοσιογράφους ότι είναι αναγκαία η επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ο απεγκλωβισμός από το δόγμα πως η ελεύθερη αγορά μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Μίλησε για «κρίση εμπιστοσύνης στο σύστημα» και τόνισε ότι πρέπει να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά «και όχι στις μαύρες τρύπες των τραπεζών», με την εφαρμογή προγραμμάτων χρηματοδότησης, στήριξης των επιχειρήσεων, επενδύσεων σε νέες υποδομές και στην περιφερειακή ανάπτυξη, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ως σημαντικότερα προβλήματα την ανεργία, τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την κρίση και τα προβληματικά αντανακλαστικά του πολιτικού συστήματος που δεν αντέδρασε εγκαίρως στη «φούσκα» και αναφέρθηκε σε τέσσερα επί μέρους ζητήματα:

1. Τη διάσταση απόψεων εντός της ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης. Μίλησε ειδικότερα για τις επενδυτικές πολιτικές και το ευρωομόλογο, θέμα το οποίο έθεσε στον κ. Τρισέ και που, όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή προκαλεί αντιδράσεις, εξακολουθεί όμως να βρίσκεται στο τραπέζι και κάποια στιγμή θα επανέλθει.

2. Ως προς την πολιτική επιτοκίων είπε ότι η τακτική μειώσεων της ΕΚΤ οφείλει να συνδυάζεται με μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις ώστε οι πιστώσεις να διοχετεύονται στην οικονομία. Υπογράμμισε ότι η τράπεζα δεν αντιτίθεται στις μειώσεις του ΦΠΑ, εργαλείο το οποίο βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ενταγμένο σε συγκεκριμένο σχέδιο, θα γίνει αντικείμενο διεκδίκησης και θα εξασφαλίσει την έγκριση του Εco/Fin.

3. Ειδικότερα για την Ελλάδα ανέφερε ότι βρίσκεται εκτός κριτηρίων Μάαστριχτ και ότι με μια διαφορετική διαχείριση προτού ξεσπάσει η κρίση θα μπορούσε να μην αντιμετωπίζει σήμερα το πρόβλημα των ελλειμμάτων.

4. Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ διαθέτει σχέδιο για τα Βαλκάνια και τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, περιορίστηκε όμως να αναφερθεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας, χωρίς να μιλήσει ειδικώς για την Ελλάδα. Προσέθεσε όμως ότι κατέθεσε ενισχυτικά τις δικές του προτάσεις. Είναι γνωστό ότι αν και στο ΠαΣοΚ δεν συζητούν ενδεχόμενα προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ αναγνωρίζουν ότι ένα σχέδιο σωτηρίας εντός θεσμικού πλαισίου της ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επώδυνο.

Το δόγμα της Ιπποκράτους
«Αλλο ο κ.Σημίτης,άλλο οι υπόλοιποι» είναι το δόγμα που κυριαρχεί στην Ιπποκράτους σε σχέση με τα ενδεχόμενα επαναπροσέγγισης μεταξύ του κ. Γ. Παπανδρέου και στελεχών που βρίσκονται εκτός ΠαΣοΚ. « Δεν υπάρχει μοντέλο επαναπροσέγγισης, υπήρξε μια συνάντηση ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο του ΠαΣοΚ και αυριανό πρωθυπουργό,με τον τέως πρωθυπουργό και τέως πρόεδρο του Κινήματος » σημείωσε χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι « δεν υπάρχει μια συνολική πολιτική ή κάποιο μοντέλο επαναπροσέγγισης » και ότι « υπάρχει μια κοινή αίσθηση ότι το ΠαΣοΚ προχωρεί ενωμένο και συστρατεύεται γύρω από κοινούς στόχου ς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk