Καλά να πάθουμε!

Για πολλά χρόνια ο εχθρός της Αθήνας ήταν το τσιμέντο και όσοι κερδίζουν τόσα από αυτό: λες και δεν έφτανε η «αντιπαροχή», ακόμα και τώρα, με σύστημα και θράσος, οι επιτήδειοι καταστρέφουν κάθε πράσινο κι ας πεθάνουμε πιο γρήγορα από τους ρύπους: τι σημασία έχει αυτό για το γνωστό και από τον Ελαιώνα κύκλωμα; Αλλά στο τσιμέντο προστέθηκε πρώτα εναντίον της Αθήνας, κυρίως του κέντρου, ο κάθε δίκαια ή άδικα παραπονεμένος, με διαδηλώσεις και πορείες, ακόμα και πενήντα ή εκατό ψυχών, σταματώντας καθημερινά τη ζωή.

Καλά  να πάθουμε! | tovima.gr

Για πολλά χρόνια ο εχθρός της Αθήνας ήταν το τσιμέντο και όσοι κερδίζουν τόσα από αυτό: λες και δεν έφτανε η «αντιπαροχή», ακόμα και τώρα, με σύστημα και θράσος, οι επιτήδειοι καταστρέφουν κάθε πράσινο κι ας πεθάνουμε πιο γρήγορα από τους ρύπους: τι σημασία έχει αυτό για το γνωστό και από τον Ελαιώνα κύκλωμα;

Αλλά στο τσιμέντο προστέθηκε πρώτα εναντίον της Αθήνας, κυρίως του κέντρου, ο κάθε δίκαια ή άδικα παραπονεμένος, με διαδηλώσεις και πορείες, ακόμα και πενήντα ή εκατό ψυχών, σταματώντας καθημερινά τη ζωή.

Και στη συνέχεια, έχουμε πια και το σε συνεχή ανάπτυξη «αντάρτικο πόλης». Πάνε χρόνια τώρα που η καταπληκτική μας Αστυνομία κλείνει κάθε βράδυ την τόσο κεντρική και ζωντανή οδό Καλλιδρομίου, από την Ιπποκράτους ως τη Μαυρομιχάλη, για να προστατεύσει ένα τμήμα της! Από καιρό κλείνει το βράδυ- και συχνά την ημέρα- και η Ηρώδου Αττικού με το Μέγαρο Μαξίμου και την Προεδρία της Δημοκρατίας: τόση είναι η εμπιστοσύνη της πολιτείας στους ίδιους τους μηχανισμούς της ασφάλειας και στην αποτελεσματικότητα της εκάστοτε πολιτικής της ηγεσίας.

Το «αντάρτικο» έδρασε πρώτα μόνο νύχτα. Τώρα δρα πια και μέρα μεσημέρι. Η δραστηριότητά του έχει επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Οι κάθε είδους ζημιές. Με ή και χωρίς «οδηγίες», οι ξένοι υπεύθυνοι λένε στους δικούς τους που ζουν ή έρχονται εδώ «να προσέχουν» και να αποφεύγουν το βράδυ μερικές γειτονιές μέσα στο κέντρο, όπου μάλιστα υπάρχουν και μερικά μεγάλα ξενοδοχεία. Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο κάνουν και πολλοί δικοί μας, χωρίς «οδηγίες».

Εγινε τα τελευταία χρόνια σοβαρή προσπάθεια ώστε, και με το μετρό, το κέντρο της Αθήνας, που είχε κυριολεκτικά πεθάνει, να ξαναπάρει μπρος. Να επιστρέψουν πολλοί κάτοικοι, να εγκατασταθούν μεγάλες επιχειρήσεις, να βρουν πελάτες τα μαγαζιά, να ξαναγεμίσουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι. Η προσπάθεια αυτή ακυρώνεται με τα όσα συμβαίνουν. Μια πόλη χωρίς ζωντανό κέντρο είναι πόλη χωρίς ψυχή: αυτή τη στιγμή το κέντρο της Αθήνας ψυχορραγεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχός της, τέκνο της Ανδρου, το αφήνει βρώμικο και άθλιο, αλλά θέλει δημαρχείο στον Ελαιώνα του Βωβού. Και ότι ο πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Σιούφας, τέκνο της Καρδίτσας, πολύ θα ήθελε νέο και λαμπρό μέγαρο στον παλαιό ιππόδρομο. Πολύ παλιά, το τέως Μετοχικό Ταμείο Στρατού, στη Σταδίου, ήταν βασιλικοί στάβλοι: αν το γνώριζε, θα μας κουβαλούσε εδώ τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της εκλογικής του περιοχής; Εκπρόσωπος των εμπόρων δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο σε βάρος του κέντρου για να αυξηθεί η πελατεία των περιφερειακών εμπορικών μεγαθηρίων. Ενας άλλος μίλησε για «ιδιωτικούς στρατούς». Ενας τρίτος για άλλα επικίνδυνα ανάλογα. Η Αστυνομία στο Κολωνάκι την περασμένη Παρασκευή, όπως και τον περασμένο Δεκέμβρη, είχε εντολή να κρύβεται. Το πιο τραγικό είναι ότι ναι μεν η Νέα Δημοκρατία έχασε δημοσκοπικούς πόντους, αλλά ο μικρο-Καραμανλής κέρδισε λέει το κατιτίς επιπλέον στον παράδοξο διαγωνισμό των «καταλληλότερων». Συνεπώς, καλά να πάθουμε.

somerit@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk