ΑΠΟΨΗ

«Βλέπουν τον φονιά σαν ήρωα»

Για μια «κοινωνικά και κληρονομικά αναπαραγόμενη κατάσταση,που όμως τείνει να ατονήσει» κάνει λόγο σχολιάζοντας το φαινόμενο της βεντέτας στην Κρήτη ο διδάκτωρ Εγκληματολογίας κ. Αγγ.Τσιγκρής . «Επιβιώνει ακόμη ως ένα κατάλοιπο κοινωνικά επιτασσόμενης συμπεριφοράς προκειμένου να εκπληρώσει ο επίδοξος δράστηςτο “χρέος” απέναντι στην οικογένεια και το συγγενικό αίμα που έχει προηγουμένως χυθεί» τονίζει ο κ. Τσιγκρής. Και προσθέτει:…

«Βλέπουν  τον φονιά  σαν ήρωα» | tovima.gr

Για μια «κοινωνικά και κληρονομικά αναπαραγόμενη κατάσταση,που όμως τείνει να ατονήσει» κάνει λόγο σχολιάζοντας το φαινόμενο της βεντέτας στην Κρήτη ο διδάκτωρ Εγκληματολογίας κ. Αγγ.Τσιγκρής . «Επιβιώνει ακόμη ως ένα κατάλοιπο κοινωνικά επιτασσόμενης συμπεριφοράς προκειμένου να εκπληρώσει ο επίδοξος δράστηςτο “χρέος” απέναντι στην οικογένεια και το συγγενικό αίμα που έχει προηγουμένως χυθεί» τονίζει ο κ. Τσιγκρής. Και προσθέτει: «Στην περίπτωση που δεν υπάρξει “απάντηση” λόγω της οικογενειακής και ενδεχομένως και κοινωνικής πίεσης που ασκείται,τότε ο μη δρωνστιγματίζεται και η αδράνειά του θεωρείται ατίμωση για την οικογένεια» .

Εν τέλει «ο φονιάς δεν αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας, αλλά ως ήρωας που διασώζει την οικογενειακή τιμή,ενώ και ο ίδιος βλέπει στον εαυτό του έναν “σωτήρα” ή τοπικό ήρωα». Ο κ. Τσιγκρής σημειώνει επίσης ότι «πλέον το φαινόμενο έχει ατονήσει,καθώς ακόμη και οι πλέον περίκλειστοι “θύλακοι” κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης στην Κρήτηέχουν επηρεαστεί θετικά από τα “ανοίγματα” στον τουρισμό,τις διαφορετικές πολιτισμικές κουλτούρες,την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου, αλλά και τηστηλίτευση και καταδίκη,που έχουν αυτά τα φαινόμενα,από τοπικούς φορείς, τα ΜΜΕ και την υπόλοιπηελληνική κοινωνία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk