ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Αδύναμα τα θεμέλια

Oι μετοχές παγκοσμίως, με αιχμή τις τράπεζες, σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες μια ανοδική αντίδραση γύρω στο 10%, κίνηση εντονότερη του συνηθισμένου, καθώς συνοδεύτηκε και από κάλυψη ανοικτών πτωτικών θέσεων (short). Είχε δε ως αφορμή τις νέες (καλύτερες) προσδοκίες για τον «μεγάλο ασθενή», όπως αποκαλείται ο τραπεζικός κλάδος, την τριπλή λήξη των παραγώγων σε παγκόσμιο επίπεδο και το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου για τους θεσμικούς σε μια εξαιρετικά υπερπουλημένη αγορά. Παράλληλα …

Αδύναμα  τα θεμέλια | tovima.gr

Oι μετοχές παγκοσμίως, με αιχμή τις τράπεζες, σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες μια ανοδική αντίδραση γύρω στο 10%, κίνηση εντονότερη του συνηθισμένου, καθώς συνοδεύτηκε και από κάλυψη ανοικτών πτωτικών θέσεων (short). Είχε δε ως αφορμή τις νέες (καλύτερες) προσδοκίες για τον «μεγάλο ασθενή», όπως αποκαλείται ο τραπεζικός κλάδος, την τριπλή λήξη των παραγώγων σε παγκόσμιο επίπεδο και το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου για τους θεσμικούς σε μια εξαιρετικά υπερπουλημένη αγορά. Παράλληλα και στις αναδυόμενες αγορές η εικόνα ήταν καλύτερη μετά το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας της Κίνας, τη μείωση επιτοκίων στη Βραζιλία, την προετοιμασία νέων πακέτων του ΔΝΤ και την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας με σκοπό την αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου, είτε μέσω των επιτοκίων είτε μέσω της αγοράς συναλλάγματος, γεγονός που συνδράμει στην αποφόρτιση των υπερδανεισμένων εταιρειών στις αναδυόμενες χώρες, ειδικά αυτών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το κύριο χαρακτηριστικό των μετοχών, πάντως, εξακολουθεί να είναι το συνεχές πάνω- κάτω. Από τις αρχές του 2008, π.χ., συνολικά σε 18 περιπτώσεις οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο και πτώση μεγαλύτερη του 10%, ενώ σε οκτώ περιπτώσεις τα κέρδη και οι ζημιές ξεπέρασαν το 20%. Ετσι, για να δούμε μια ισχυρή ανοδική αντίδραση θα πρέπει αυτή να συνοδεύεται και από βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της εταιρικής κερδοφορίας, προοπτικές αρκετά πρώιμες, δεδομένης της πιστωτικής κρίσης και της παγκόσμιας ύφεσης.

Αν και η επενδυτική διάθεση έχει βελτιωθεί μερικώς, είναι δύσκολο να ποντάρει κανείς σε αυτή την άνοδο των μετοχών, καθώς δείχνει ότι δεν έχει γερά θεμέλια και ενδέχεται να ανατραπεί με το παραμικρό. Τα εταιρικά κέρδη έχουν και άλλο καθοδικό δρόμο, ενώ η συρρίκνωση των οικονομιών συνεχίζεται. Στο ΧΑ οι ξένοι παραμένουν εν δυνάμει πωλητές, ενώ τα αποτελέσματα των εισηγμένων προβληματίζουν και η πραγματική οικονομία (εμπόριο, τουρισμός, κατασκευές κ.ά.) πάει από το κακό στο χειρότερο.

Ετσι, για ορισμένους η τρέχουσα ανοδική κίνηση θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μείωση θέσεων από εκείνους που βρίσκονται στην αγορά, ενώ οι μη επαγγελματίες ίσως θα πρέπει να περιμένουν καλύτερες ημέρες, καθώς το τέλος του bear market (πτωτική αγορά) είναι απίθανο να ολοκληρωθεί σύντομα.

mantik@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk