Σταθερή η παραγωγή πετρελαίου του ΟΡΕC

Διατήρηση του status quo της παραγωγής πετρελαίου αποφάσισε την Κυριακή ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στα επίπεδα της μειωμένης παραγωγής την οποία είχε ήδη αποφασίσει από το φθινόπωρο, περιμένοντας τη νέα του συνάντηση στα τέλη Μαΐου. Το σημερινό όριο του ΟΡΕC έχει καθοριστεί στα 24,84 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά 4,2 εκατ. λιγότερα από τα προηγούμενα επίπεδά του, και η σύνοδος συνέστησε αυτή η περικοπή να εφαρμοστεί καλύτερα. Ως τώρα υπολογίζεται ότι έχει εφαρμοστεί μόνο κατά 80% (δηλαδή υπολείπονται ακόμη 900.

Σταθερή η παραγωγή πετρελαίου του ΟΡΕC | tovima.gr

Διατήρηση του status quo της παραγωγής πετρελαίου αποφάσισε την Κυριακή ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στα επίπεδα της μειωμένης παραγωγής την οποία είχε ήδη αποφασίσει από το φθινόπωρο, περιμένοντας τη νέα του συνάντηση στα τέλη Μαΐου. Το σημερινό όριο του ΟΡΕC έχει καθοριστεί στα 24,84 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά 4,2 εκατ. λιγότερα από τα προηγούμενα επίπεδά του, και η σύνοδος συνέστησε αυτή η περικοπή να εφαρμοστεί καλύτερα. Ως τώρα υπολογίζεται ότι έχει εφαρμοστεί μόνο κατά 80% (δηλαδή υπολείπονται ακόμη 900.000 βάρέλια ημερησίως), ενώ ο γραμματέας του οργανισμού Αμπντουλάχ αλ Μπαρί παραδέχτηκε ότι για τεχνικούς λόγους ίσως το 100% να μην είναι εφικτό.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα στο 2009, πέφτοντας στα 84,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης. Οι σημερινές χαμηλές τιμές του πετρελαίου, επεσήμανε ο Αλ Μπαρί, σημαίνουν «αναπόφευκτα λιγότερες επενδύσεις», καθιστώντας τα σχέδια «μη βιώσιμα οικονομικά», και επιτέθηκε στις καταναλώτριες χώρες λέγοντας ότι σκέφτονται μόνο το άμεσο μέλλον. Το φθηνό τώρα πετρέλαιο, είπε ο Αλ Μπαρί, σημαίνει ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν ρίξει στην παγκόσμια οικονομία κάπου 2 τρισ. δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΟΡΕC «έχει ήδη αναλάβει το μέρος της ευθύνης» του απέναντι σε μια «αναταραχή για την οποία δεν ευθύνεται», ενώ οι εκβιομηχανισμένες χώρες θα πρέπει να «δράσουν αντί να μιλούν», καθώς δεν υπάρχουν ακόμη θετικά σημάδια από τα «προγράμματα ανάκαμψης» και τα διάφορα «σχέδια σωτηρίας των τραπεζών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk