Πέμπτη ημέρα ανόδου στις αγορές

Το ράλι των χρηματιστηρίων για πέμπτη κατά σειρά ημέρα έχει αιφνιδιάσει τους πάντες. Οι νέες αισιόδοξες ειδήσεις από τον τραπεζικό τομέα- η βρετανική Βarclays ανακοίνωσε εξαιρετικά ισχυρή απόδοση στις αρχές του 2009- και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι προκάλεσαν νέα άνοδο πάνω από 2% στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Οι δείκτες Dow Jones και Standard & Ρoor΄s 500 κατέγραφαν νέα κέρδη πάνω από 2% μία ώρα περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Το ράλι των χρηματιστηρίων για πέμπτη κατά σειρά ημέρα έχει αιφνιδιάσει τους πάντες. Οι νέες αισιόδοξες ειδήσεις από τον τραπεζικό τομέα- η βρετανική Βarclays ανακοίνωσε εξαιρετικά ισχυρή απόδοση στις αρχές του 2009- και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι προκάλεσαν νέα άνοδο πάνω από 2% στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Οι δείκτες Dow Jones και Standard & Ρoor΄s 500 κατέγραφαν νέα κέρδη πάνω από 2% μία ώρα περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Με πολύ υψηλά κέρδη έκλεισαν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 2,94%, 2,30% και 3,18% αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της Fed επεσήμανε προχθές ότι η ύφεση στις ΗΠΑ ενδεχομένως να τερματιστεί εφέτος, αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα στεφθεί από επιτυχία το πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Επίσης ο κ. Μπερνάνκι προειδοποίησε ότι ο στόχος αυτής της σταθεροποίησης είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή «60 λεπτά» του CΒS το βράδυ της Κυριακής ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ομαλοποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να εξαναγκάσει τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια περισσότερο ελεύθερα. Σημειωτέον ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν παρόμοιες αλλά σε ύφος περισσότερο αισιόδοξες από αυτές που είχε κάνει ο κ. Μπερνάνκι στο Κογκρέσο στα τέλη του περασμένου μήνα.

Επισημαίνεται ότι οι προειδοποιήσεις του κ. Μπερνάνκι πως το τέλος της ύφεσης στις ΗΠΑ εξαρτάται από την επιτυχία της κυβέρνησης να στηρίξει τις προβληματικές τράπεζες είναι το κύριο ερωτηματικό που απασχολεί όλες τις αγορές. Ακριβώς η σύγχυση για το πώς θα δουλέψει το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της Wall Street, το οποίο έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, είχε ρίξει το αμερικανικό χρηματιστήριο σε πολυετή χαμηλά επίπεδα. Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο δείκτης Dow Jones είχε κατρακυλήσει στις 6.500 μονάδες, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα από το 1997, και ο δείκτης Standard & Ρoor΄s στις 680 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996. Παρόμοιας έκτασης ήταν η βύθιση και στους άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες-κλειδιά σε Ευρώπη και Ιαπωνία.

Σημειωτέον ότι ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της ΜSCΙ, δείκτης-βαρόμετρο για τους θεσμικούς και τους μεγαλο-ιδιώτες επενδυτές, είχε σχεδόν αγγίξει τα επίπεδα που ήταν το 1995, πριν δηλαδή από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις της Ασίας και της Ρωσίας.

Οι ελπίδες- αν και ισχνές- ότι ενδεχομένως να πέρασαν οι πολύ κακές ημέρες για το τραπεζικό σύστημα επισκίασαν την έλλειψη ουσιαστικών συμφωνιών στην κρίσιμη συνάντηση της οικονομικής ελίτ του G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πλουσιότερων χωρών (G7) και των σημαντικότερων αναδυομένων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, εξέδωσαν ένα έξυπνα σχεδιασμένο ανακοινωθέν αλλά στην ουσία δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 2ας Απριλίου στο Λονδίνο. Υποσχέθηκαν να «προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες ώσπου να αποκατασταθούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της παγκόσμιας οικονομίας». Διαβεβαίωσαν επίσης ότι «όλα τα σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα, οι αγορές και τα επενδυτικά προϊόντα θα υπόκεινται σε κανόνες και θα επιβλέπονται».

Ωστόσο οι οικονομικοί ιθύνοντες του G20 δεν έκρυψαν τις διαφορετικές απόψεις τους ως προς τα επόμενα μέτρα που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής και οικονομική κρίσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk