Μουχάμαντ Γιουνούς: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί την κατάλληλη ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος»

Μουχάμαντ Γιουνούς: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί την κατάλληλη ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» | tovima.gr

Ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς δήλωσε σήμερα στο Τόκιο ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση προσφέρει μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός οικονομικού συστήματος «για τον λαό» και όχι «για τους πλούσιους».

Πατέρας της μικροπίστωσης, ιδέα για την προώθηση της οποίας επισκέπτεται την Ιαπωνία, ο Μουχάμαντ Γιουνούς τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δεν είναι «η μοναδική κρίση σήμερα», αναφέροντας επίσης την διατροφική, την κλιματική και την ενεργειακή κρίση, που είναι παλαιότερες αλλά έχουν περάσει σε δεύτερη πλάνο στα μέσα ενημέρωσης.

«Ολες οι κρίσεις έχουν την ίδια προέλευση, έχουν γεννηθεί από τα δομικά ελαττώματα του συστήματός μας», σύμφωνα με τον Μ. Γιουνούς, ο οποίος επισήμανε ότι «η σημερινή οικονομία είναι αποκλειστικά στραμμένη προς την μεγιστοποίηση του κέρδους».

Αλλά από την «πιο βαθιά από τις κρίσεις μπορεί να προέλθει η μεγαλύτερη από τις ευκαιρίες: όσο τα πράγματα λειτουργούν κάπως, κανείς δεν θέλει να αλλάξει τίποτε, αλλά τώρα που δεν λειτουργούν καθόλου, είναι η κατάλληλη στιγμή» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος», είπε.

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε εξ ολοκλήρου το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, δεν λειτουργεί για τον λαό! Για τους πλούσιους, ναι. Αλλά όχι για τον λαό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους παράγοντες του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος δήλωσε ότι «μικρός αριθμός ατόμων που προέρχονται από μία και μόνο χώρα δημιούργησαν μια καταστροφική κατάσταση για ολόκληρο τον κόσμο», ένα παράδοξο που δείχνει πόσο εύθραυστο είναι το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα. «Τα πραγματικά θύματα αυτής της κρίσης είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία ευθύνη. Είναι εκείνοι που θα χάσουν τις δουλειές τους, τα εισοδήματά τους και τους πόρους για τη διαβίωσή τους. Γι΄αυτούς δεν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας», πρόσθεσε.

Ο Μουχάμαντ Γιουνούς πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου συστήματος «βασισμένου στο χειροπιαστό και όχι στα όνειρα» ορισμένων οικονομικών παραγόντων και παρουσίασε το παράδειγμα της Grammen Bank, της τράπεζας που δημιούργησε το 1976 στην πατρίδα του το Μπανγκλαντές για να χρηματοδοτήσει τα επαγγελματικά σχέδια γυναικών που δεν είχαν πρόσβαση στα συνηθισμένα τραπεζικά δάνεια. Τριάντα χρόνια μετά , τα δάνεια που χορηγήθηκαν χωρίς εγγυήσεις εισοδήματος έχουν αποπληρωθεί στο 98% των περιπτώσεων.

«Η διεθνής οικονομία έχει σήμερα τεχνολογικές δυνατότητες άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά που δεν χρησιμεύουν παρά στην παραγωγή χρήματος», είπε ο Μουχάμαντ Γιουνούς .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk