Φρενάρουν και οι ενεργειακές επενδύσεις

Η διεθνής ύφεση και η κρίση στις αγορές επηρεάζουν αρνητικά ακόμη και την υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων ενώ παρεμποδίζουν την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από το χθεσινό συνέδριο με θέμα «Ενέργεια: οι εξελίξεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) στο Ευγενίδειο Ιδρυμα με χορηγό επικοινωνίας «Το Βήμα». Μιλώντας στο συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης κ.

Φρενάρουν και οι ενεργειακές επενδύσεις | tovima.gr

Η διεθνής ύφεση και η κρίση στις αγορές επηρεάζουν αρνητικά ακόμη και την υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων ενώ παρεμποδίζουν την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από το χθεσινό συνέδριο με θέμα «Ενέργεια: οι εξελίξεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) στο Ευγενίδειο Ιδρυμα με χορηγό επικοινωνίας «Το Βήμα».

Μιλώντας στο συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ενεργειακή στρατηγική που χωρίζεται σε δύο άξονες: ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού- εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Αξιοποιούμε τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης που πρόσθεσε: «Ως προς τον άξονα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού προωθούμε το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, δημιουργούμε μια “νέα λεωφόρο” μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία, προχωρούμε στην κατασκευή του αγωγού Κομοτηνής- Ηaskovo Βουλγαρίας, επισπεύδουμε τις διαδικασίες κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, ενώ υλοποιούμε την επέκταση του φυσικού αερίου στην Κρήτη».

Η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου αναλύοντας το ενεργειακό τοπίο της χώρας μίλησε για τις δυσκολίες στις επενδύσεις, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εθνικής στρατηγικής και τάχθηκε υπέρ του ανταγωνισμού. Ωστόσο παρατήρησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες χρειάζεται στοιχειώδης έλεγχος σε όλους τους ενεργειακούς φορείς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Π. Καμμένος, ο βουλευτής κ. Κυρ.Μητσοτάκης , ο πρόεδρος του ΕΚΕΜΕ κ. Ν.Φραγκάκης και ο καθηγητής κ. Α. Φατούρος.

Για τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη μίλησαν η καθηγήτρια κυρία Δανάη Διακουλάκη, ο καθηγητής κ. Παντ.Κάπρος, ο κ. Ζαν Πολ Ντεκεστέκερ και ο κ. Γ. Κρεμλής από την Κομισιόν. Για τους βασικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής μίλησαν οι κυρίες Ε.Λοβέρδου , ειδική γραμματέας του ΥΠΑΝ, και Αικ.Ηλιάδου της ΔΕΗ, ο κ. Κ. Μανιατόπουλος του ΙΕΝΕ και ο κ. Γ. Κουτζούκος της ΡΑΕ, καθώς και ο κ. Κ.Φίλης.

Τέλος για τη σχέση ενεργειακής επάρκειας και περιβαλλοντικής προστασίας μίλησαν ο κ. Δ.Μπέης, γραμματέας του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΣ), ο κ. Ν.Χατζηαργυρίου , αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, οι καθηγήτριες κυρίες Μαρία Παπαντώνη και Ειρήνη Δούση, ο κ. Θ.Λαμνίδης και ο κ. Ηλ.Πανιάρας του Τιτάνα από τη σκοπιά των ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk