«Εκρηξη» ακάλυπτων επιταγών στην αγορά

«Εκρηξη» σημειώνεται στις ακάλυπτες επιταγές τους δύο πρώτους μήνες του 2009 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδος, γεγονός που αποδεικνύει ότι η οικονομική κρίση είναι εδώ και οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις στο «κόκκινο». Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ, τον περασμένο μήνα οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 22.376 τον αριθμό και σε αξία 222,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το πρώτο δίμηνο του έτους ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ήταν σχεδόν διπλάσιος στις 43.

«Εκρηξη» ακάλυπτων επιταγών στην αγορά | tovima.gr

«Εκρηξη» σημειώνεται στις ακάλυπτες επιταγές τους δύο πρώτους μήνες του 2009 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδος, γεγονός που αποδεικνύει ότι η οικονομική κρίση είναι εδώ και οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις στο «κόκκινο». Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ, τον περασμένο μήνα οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 22.376 τον αριθμό και σε αξία 222,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το πρώτο δίμηνο του έτους ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ήταν σχεδόν διπλάσιος στις 43.736

και σε αξία περίπου 450 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η αύξηση τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό των εν λόγω επιταγών διαμορφώθηκε σε 254,5% (σε ό,τι αφορά τον αριθμό) και κατά 229,3% σε αξία. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές σε τεμάχια σημείωσαν αύξησαν έναντι του προηγούμενου μήνα κατά 4,8%, ενώ πολύ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση του Ιανουαρίου σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2008 όπου ανήλθε σε 36,5%.

Σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές (γραμμάτια), τον Φεβρουάριο του 2008 ανήλθαν σε 8.733 σε τεμάχια και σε 15,7 εκατ. ευρώ σε αξία. Σε σχέση με τον προηγούμενο Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση της αξίας των απλήρωτων συναλλαγματικών κατά 25,39%. Το πρώτο δίμηνο του έτους οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε τεμάχια σε 22.167 και σε αξία σε 41,1 εκατ. ευρώ.

Αν και τον Φεβρουάριο του 2009 οι απλήρωτες συναλλαγματικές μειώθηκαν σε αξία κατά 38% σε σχέση με το Ιανουάριο του ίδιου έτους, εν τούτοις η μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε μέσα στον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου του 2008, και η οποία ήταν 92,3%, υποδηλώνει ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και μάλιστα για προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία αφορούν ακόμη και τους απλούς καταναλωτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία της Τειρεσίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι συναλλαγματικές αξίες ως 200 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μέγεθος του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά είναι χρεωμένα με κάποια γραμμάτια χαμηλής αξίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk