«Βusiness as usual» κάνουν ανενόχλητα τα golden boys

Oύτε δύο 24ωρα δεν κύλησαν από την είδηση ότι οι αμερικανοί φορολογούμενοι πλήρωσαν με 165 εκατ. δολάρια ως «μπόνους» τα εκ του αποτελέσματος αποτυχημένα πλην «χρυσά παιδιά» της πάλαι ποτέ κραταιής ασφαλιστικής εταιρείας, και αποκαλύφθηκε μια τεραστίων διαστάσεων αμοιβή την οποία εισέπραξε για το 2008 ο επικεφαλής ενός άλλου πρώην γίγαντα του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται για τον τραγικά αποτυχημένο διευθύνοντα σύμβουλο της άλλοτε μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση επιχείρησης στον κόσμο Βικράμ Παντίτ, ο οποίος αποζημιώθηκε για τις.

«Βusiness as usual» κάνουν  ανενόχλητα τα golden boys | tovima.gr

Oύτε δύο 24ωρα δεν κύλησαν από την είδηση ότι οι αμερικανοί φορολογούμενοι πλήρωσαν με 165 εκατ. δολάρια ως «μπόνους» τα εκ του αποτελέσματος αποτυχημένα πλην «χρυσά παιδιά» της πάλαι ποτέ κραταιής ασφαλιστικής εταιρείας, και αποκαλύφθηκε μια τεραστίων διαστάσεων αμοιβή την οποία εισέπραξε για το 2008 ο επικεφαλής ενός άλλου πρώην γίγαντα του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται για τον τραγικά αποτυχημένο διευθύνοντα σύμβουλο της άλλοτε μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση επιχείρησης στον κόσμο Βικράμ Παντίτ, ο οποίος αποζημιώθηκε για τις… ζημιές της Citigroup με 10,82 εκατ. δολάρια. Ο ινδικής καταγωγής μάνατζερ έλαβε το ποσόν αυτό για τις επιδόσεις του στο τιμόνι της Citigroup μια χρονιά κατά την οποία η τράπεζα έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση σε δύο «πακέτα» συνολική βοήθεια 45 δισ. δολαρίων. Είναι επίσης ο άνθρωπος που θα συνδέσει διά παντός το όνομά του με την πτώση της τιμής της μετοχής της Citigroup κάτω από το 1 δολάριο.

Αυτό το «επίτευγμα», όμως, είναι εφετινό. Ετσι, ο τραπεζικός λογαριασμός του Παντίτ θα πιστωθεί για αυτό την επόμενη χρονιά, υπό δύο απαραίτητες προϋποθέσεις βεβαίως: πρώτον, ότι θα υπάρχει και το 2010 Citigroup και, δεύτερον, ότι ο Παντίτ θα εξακολουθήσει να κατέχει το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου στον όμιλο. Διότι, εφόσον εξακολουθεί να ισχύει στον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο το αξίωμα «νόμος είναι το δίκιο του μετόχου», η θέση του Βικράμ Παντίτ πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά επισφαλής. Μάλλον υπάρχει και μια τρίτη προϋπόθεση για να «τα πάρει» και του χρόνου ο ηλικίας 52 ετών μάνατζερ: να μην έχει κρατικοποιήσει την τράπεζα ο Μπαράκ Ομπάμα! Διότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν κρύβει την οργή του από την πρακτική επιχειρήσεων κυριολεκτικά κατεστραμμένων που, ενώ επιβιώνουν χάρη στην κρατική αρωγή που εισπράττουνχάρη στα χρήματα των φορολογουμένων, δηλαδή-, συνεχίζουν να λειτουργούν… σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Συντηρούν δηλαδή ένα σύστημα ανταμοιβής σαν να πρόκειται για κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ηυπομονή του Ομπάμα εξαντλήθηκε το Σαββατοκύριακο με αφορμή την προκλητική απόφαση για τη χορήγηση «μπόνους» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στα golden boys της ΑΙG, σε μια περίοδο που ο ασφαλιστικός όμιλος διατηρείται στη ζωή με χρήματα του κράτους- έχει εισπράξει προσώρας 180 δισ. δολάρια. Η περίπτωση του Παντίτ, ο οποίος τοποθετήθηκε σαν «Μεσσίας» στη Citigroup, είναι εξίσου προκλητική. Τον Δεκέμβριο του 2007 ο μάνατζερ έφθασε ως κομήτης στην τράπεζα για να διαδεχθεί τον κακήν κακώς αποχωρήσαντα Τσαρλς «Τσακ» Πρινς. Ο Πρινς θεωρήθηκε υπεύθυνος για την έκθεση της Citigroup στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου, και συγκεκριμένα για τη διαγραφή αξιών 11 δισ. δολαρίων το 2007. Σημειωτέον ότι ο Πρινς ήταν επί μια 20ετία στενός και έμπιστος νομικός συνεργάτης ενός θρυλικού αμερικανού τραπεζίτη, του Σάνφορντ Βέιλ. Το 2003 ο Βέιλ είχε δώσει ο ίδιος το «δαχτυλίδι» της Citigroup στον Πρινς, προς τον οποίον έτρεφε οιονεί πατρικά αισθήματα. Ο Πρινς ήταν ο πρώτος δικηγόρος που διηύθυνε μια μεγάλη, εισηγμένη στη Wall Street, τράπεζα. Σημειωτέον ότι ο Βέιλ είχε αποσυρθεί στην ηλικία των 70 ετών, αφού είχε δημιουργήσει μια πραγματική «μηχανή των κερδών» με ενεργητικό (τότε) 1,2 τρισ. δολάρια και 260.000 υπαλλήλους.

Πρώην στέλεχος της Μorgan Stanley, ο Παντίτ αποχώρησε για να δημιουργήσει το κεφάλαιο υψηλού ρίσκου Οld Lane Ρartners. Εντάχθηκε στη Citigroup στις αρχές του 2007, όταν η τράπεζα εξαγόρασε αντί 800 εκατ. δολαρίων το αμοιβαίο κεφάλαιο στο οποίο εργαζόταν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου της Citigroup ήταν να συνδυάσει την παρουσία του Παντίτ με την παραμονή του Ρόμπερτ Ρούμπιν στην προεδρία του ομίλου. Ο άνθρωπος, όμως, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών συνέδεσε το όνομά του με τη «χρυσή εποχή» του Μπιλ Κλίντον, αρνήθηκε και προτίμησε να παραμείνει απλό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου. Ετσι, ο Παντίτ έμεινε ουσιαστικά μόνος στην αποτυχία. Και βεβαίως στη διεκδίκηση της αποζημίωσης των 10,82 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk