«Αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό»

Ανησυχία για τον τουρισμό, εν μέσω κρίσης, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου

Ανησυχία για τον τουρισμό, εν μέσω κρίσης, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου | tovima.gr

Την ανησυχία του για την τουριστική κίνηση φέτος, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. .Παπαθανασίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές.

Ο Ι.Παπαθανασίου τόνισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον τουρισμό στη χώρα μας φέτος, εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα κρατήσει χιλιάδες ξένους τουρίστες εγκλωβισμένους στα σπίτια τους το φετινό καλοκαίρι.

Με τα πρώτα μάλιστα σημάδια να γίνονται αισθητά για λιγότερες τουριστικές κρατήσεις από βασικές χώρες, η Ελλάδα που εξαρτάται από τον τουρισμό εδώ και χρόνια, εμφανίζεται ανήσυχη ότι μία μεγάλη μείωση στον αριθμό των τουριστών θα πλήξει σημαντικά έναν τομέα, ο οποίος απασχολεί έναν στους πέντε Έλληνες.

«Ο τουρισμός αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τόσα πολλά θα εξαρτηθούν από αυτόν, ειδικά επειδή αναφερόμεθα στην ελληνική οικονομία στο σύνολό της», είπε ο κ. Παπαθανασίου. Ο τουρισμός εκπροσωπεί περίπου το 18% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο, επειδή δεν περιλαμβάνει τα χρήματα που δαπανούν οι τουρίστες σε αρκετούς κλάδους της χώρας μας.

Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι αν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μείωση των τουριστικών κρατήσεων σε σχέση με πέρσι, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τελευταίες δεν θα ανακάμψουν στη συνέχεια της σεζόν. Αν πάντως δεν υλοποιηθεί το αισιόδοξο σενάριο, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει πολλά περιθώρια για να αντιδράσει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας που προσεγγίζει σχεδόν το 100% του ύψους 250 δισ. ευρώ ΑΕΠ της χώρας, εμποδίζει την κυβέρνηση να παρέχει επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Όπως χαρακτηριστικά, δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου: «Έχω μια καυτή πατάτα και πρέπει να βρω μια λύση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk