Τα γενναία βήματα της Ελίζαμπετ στον «επάνω κόσμο»

Η πρωταγωνίστρια του δράματος, η Ελίζαμπετ Φριτσλ, δεν είναι παρούσα στη δίκη. Εχει δώσει μία μαραθώνια μαγνητοφωνημένη κατάθεση, διάρκειας 11 ωρών, για να την ακούσουν οι ένορκοι

Τα γενναία βήματα της Ελίζαμπετ στον «επάνω κόσμο» | tovima.gr

TO BHMA – THE INDEPENDENT

Του David Randall

Η πρωταγωνίστρια του δράματος, η Ελίζαμπετ Φριτσλ, δεν είναι παρούσα στη δίκη. Εχει δώσει μία μαραθώνια μαγνητοφωνημένη κατάθεση, διάρκειας 11 ωρών, για να την ακούσουν οι ένορκοι. Αφήνοντας πίσω της τον τρόμο 8.642 ημερών αιχμαλωσίας και περίπου 3.000 βιασμών τους οποίους υπέστη από τον πατέρα της (περίπου έναν κάθε τρεις ημέρες), η 43χρονη γυναίκα κάνει γενναία βήματα για να αποκτήσει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή και να επουλώσει τις πληγές μαζί με τα παιδιά της.

Τα πιο εκπληκτικά στοιχεία αυτής της υπόθεσης δεν θα ακουστούν στο δικαστήριο. Αφορούν το πώς, με σημαντική ψυχιατρική βοήθεια, κουράγιο και αξιοπρέπεια, η Ελίζαμπετ προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της οικογένειάς της.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος, θα πρέπει να ανατρέξει στην 26η Απριλίου 2008, όταν η σοβαρή ασθένεια της Κέρστιν, του μεγαλύτερου από τα «υπόγεια» παιδιά του Φριτσλ, οδήγησε στην άκρη του νήματος και στην απελευθέρωση της Ελίζαμπετ και των δύο γιων της, του 19χρονου Στέφαν και του εξάχρονου Φέλιξ, που είχαν ζήσει ολόκληρη τη ζωή τους στο ανήλιαγο υπόγειο του οικογενειακού σπιτιού. Η Λίζα, η Μόνικα και ο Αλεξ, και αυτά παιδιά του Φριτσλ με την κόρη του ζούσαν στο «επάνω» σπίτι, δήθεν εκτός γάμου παιδιά της δήθεν «εξαφανισμένης» (κατά το σκοτεινό σχέδιο του πατέρα της) Ελίζαμπετ, ενώ άλλο ένα παιδί είχε πεθάνει σε βρεφική ηλικία.

Οταν αποκαλύφθηκε η φρικτή ιστορία, η μητέρα και όλα τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ψυχιατρική κλινική. Η αποκατάσταση των σωματικών βλαβών, όπως η χρόνια έλλειψη βιταμίνης D ήταν σχετικά εύκολη. Το δύσκολο ήταν η ψυχική αποκατάσταση και ακόμη περισσότερο η επανένταξη. Ο Στέφαν και ο Φέλιξ που γνώριζαν τον κόσμο μόνο από την τηλεόραση, παρακολουθούσαν τακτικά τον Φριτσλ να βιάζει τη μητέρα τους, δεν είχαν πάει ποτέ σχολείο και επικοινωνούσαν μόνο με γρυλίσματα. Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες ώσπου να μπορέσουν να κάνουν το απλούστερο: μια βόλτα στο φως της μέρας.

Εκτοτε έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Ο Στέφαν, η Κέρστιν και ο μικρός Φέλιξ κάνουν μαθήματα στο σπίτι. Τα τρία παιδιά που ζούσαν στον «επάνω κόσμο» με τον Φριτσλ πήγαιναν κανονικά στο σχολείο ως την αποκάλυψη της υπόθεσης. Από τότε φοιτούν σε διαφορετικό σχολείο, με αλλαγμένα ονόματα. Η 15χρονη Μόνικα πήγε το καλοκαίρι κατασκήνωση, ενώ κάποια από τα παιδιά έχουν κάνει ημερήσιες εκδρομές για κολύμπι.

Η Ελίζαμπετ έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη μητέρα της αρκετά, ώστε να επιτρέπει στη Ρόζμαρι Φριτσλ να την επισκέπτεται. Στα τέλη του 2008, η εκπληκτική αυτή γυναίκα πήρε όλα τα παιδιά της και μετακόμισε σε ένα σπίτι με άλλο όνομα για να αρχίσει μια νέα ζωή.

Η οικογένεια της Ελίζαμπετ συντηρείται από το αυστριακό κράτος. Τα εννέα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή του Φριτσλ δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην οικονομική αποκατάσταση των θυμάτων του, καθώς είναι χρεοκοπημένος και χρωστάει ένα μεγάλο ποσό, περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, από τραπεζικά δάνεια.

Σύντομα όμως ο πατέρας βιαστής θα λύσει τη σιωπή του. Τόσο ο Φριτσλ όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν συμφωνήσει να του επιτραπεί να παραχωρήσει μία συνέντευξη τα έσοδα της οποίας θα δοθούν στην άτυχη αλλά γενναία Ελίζαμπετ και τα παιδιά της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk