Τα αποτελέσματα του τελευταίου συνεδρίου των καθηγητών ΑΕΙ έφεραν αλλαγή σελίδας στην πολιτική που θα ακολουθήσουν

Στροφή πανεπιστημιακών στον διάλογο

Μια εντελώς διαφορετική πολιτική από εκείνη του απερχόμενου προεδρείου στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) σκοπεύει να ακολουθήσει η νέα ηγεσία που θα εκλεγεί στις 23 Μαρτίου μετά την αλλαγή σελίδας που επέφεραν τα αποτελέσματα του τελευταίου συνεδρίου των καθηγητών ΑΕΙ. «Το άσυλο, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων και ο τρόπος εκλογής των καθηγητών είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία θα ανοίξουμε διάλογο αρχικά μέσα στα ανώτατα ιδρύματα και στη συνέχεια ευρύτερα.

Μια εντελώς διαφορετική πολιτική από εκείνη του απερχόμενου προεδρείου στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) σκοπεύει να ακολουθήσει η νέα ηγεσία που θα εκλεγεί στις 23 Μαρτίου μετά την αλλαγή σελίδας που επέφεραν τα αποτελέσματα του τελευταίου συνεδρίου των καθηγητών ΑΕΙ. «Το άσυλο, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων και ο τρόπος εκλογής των καθηγητών είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία θα ανοίξουμε διάλογο αρχικά μέσα στα ανώτατα ιδρύματα και στη συνέχεια ευρύτερα. Στόχος μας είναι να αγγίξουμε τα βαθύτερα προβλήματα των πανεπιστημίων, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη ηγεσία» είπε στο «Βήμα»ο επικεφαλής της παράταξης Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ- πρόσκειται στο ΠαΣοΚ) η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στις τελευταίες εκλογές της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ν. Σταυρακάκης.

Με τα λόγια αυτά ο κ. Σταυρακάκης δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών πανεπιστημίου. Οι πανεπιστημιακοί πριν από μία εβδομάδα αποφάσισαν να αλλάξουν σελίδα και η ως τότε αντιπολίτευση (καθηγητές που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ, στην Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού, στη Νέα Δημοκρατία και διδάσκοντες που είχαν ταχθεί κατά των κινητοποιήσεων) κέρδισε την πλειοψηφία. Αντιθέτως οι παρατάξεις που συμμετείχαν στο απερχόμενο προεδρείο (η Συσπείρωση που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΠΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ) και χρεώθηκαν την πολιτική που ακολουθούσε η ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια υπέστησαν σοβαρές απώλειες. Οι εκλογές, οι οποίες κρίθηκαν από πρωτόγνωρη συμμετοχή των πανεπιστημιακών, έστειλαν το μήνυμα της αλλαγής για τα όσα συμβαίνουν μέσα στα ιδρύματα, καταδικάζοντας τα φαινόμενα βίας που είχαν γίνει καθημερινότητα. «Η προηγούμενη ηγεσία είχε αποκοπεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα επιλέγοντας ως μοναδικό τρόπο διεκδίκησης τις απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς προηγουμένως να έχει εξαντληθεί ο διάλογος» σημειώνει στο «Βήμα » η κυρία Ευγενία Μπουρνόβα από την παράταξη Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡΜΕ- πρόσκειται στην Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού). Και προσθέτει: «Τα αποτελέσματα του συνεδρίου απέδειξαν ότι οι ανανεωτικές ιδέες έχουν μεγάλη απήχηση στους πανεπιστημιακούς. Η προηγούμενη ηγεσία απέτυχε και η ανατροπή αυτή πρέπει να οδηγήσει σε διεκδικήσεις που να συνδυάζουν αφενός την αύξηση της χρηματοδότησης για την ανώτατη εκπαίδευση και αφετέρου την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τα ελληνικά ΑΕΙ».

Λόγω του «χάσματος» που χωρίζει τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στο τελευταίο συνέδριο κυριάρχησαν η ένταση και οι λεκτικές αψιμαχίες σε σημείο που απειλήθηκε η συνέχιση και η ολοκλήρωση των διαδικασιών του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των μελών της 33μελούς Διοικούσας Επιτροπής της ομοσπονδίας, πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΚΙΠΑΝ με 9 έδρες. Δεύτερη με 8 έδρες βρέθηκε η Συσπείρωση, η οποία είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΑΡΜΕ με 6 έδρες και στην τέταρτη η ΔΗΠΑΚ με 4 έδρες. Ακολουθούν παρατάξεις που πρόσκεινται στην Κεντροδεξιά όπως η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημόνων Υγείας με 3 έδρες και άλλοι σχηματισμοί, όπως η Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών με 2 έδρες και η Κίνηση Πανεπιστημιακών Μελών ΔΕΠ με 1 έδρα. Για τη συγκρότηση προεδρείου αναμένεται να συνεργαστούν τρεις παρατάξεις: Η ΚΙΠΑΝ, η ΑΡΜΕ και η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημόνων Υγείας.

Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων που πλειοψήφησαν στο συνέδριο της ομοσπονδίας έχουν στόχο να στρέψουν την ΠΟΣΔΕΠ σε ένα «καινούργιο» συνδικαλιστικό όργανο με οργανωμένα γραφεία, παρέμβαση στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που ανοίγουν για την ανώτατη εκπαίδευση και την Παιδεία γενικότερα και σχεδιασμό συγκεκριμένων προτάσεων και λύσεων προς την πολιτεία για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. «Το τελευταίο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ ήταν έντονα πολιτικό», σημειώνει ο κ. Ν. Σταυρακάκης. Και προσθέτει: «Το τελευταίο δίμηνο ζήσαμε διαδικασίες που είχαμε να βιώσουμε από τη Μεταπολίτευση. Πριν από μερικά χρόνια οι εκλογές στην ομοσπονδία πραγματοποιούνταν μεταξύ γνωστών και φίλων. Τώρα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από το ένα άκρο της περιφέρειας στο άλλο και η κατανομή έγινε περισσότερο αντιπροσωπευτική».

Ο κ. Σταυρακάκης αποδίδει τα αίτια της ήττας της προηγούμενης ηγεσίας στο γεγονός ότι «έμεινε μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων. Ο,τι έλεγαν και έκαναν τα στελέχη της ήταν εκτός ελληνικής πραγματικότητας» .

Η νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ θα επιχειρήσει, μέσω του διαλόγου, να θέσει επί τάπητος όλα τα κεντρικά ζητήματα τα οποία θεωρεί ότι απασχολούν σήμερα τα πανεπιστήμια. «Πολλά ζητήματα από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ παραμένουν ανοικτά καθώς ο νόμος-πλαίσιο που ψηφίστηκε επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου είναι αποσπασματικός» λέει ο κ. Σταυρακάκης. Και προσθέτει: «Ετσι,μέσα από τον διάλογο θα συζητήσουμε και το θέμα του ασύλου καθώς τα ΑΕΙ σήμερα είναι απροστάτευτα. Το άσυλο πρέπει να επανέλθει στη σωστή του διάσταση,που είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών.Αραη ποιότητα ζωής μέσα στα ιδρύματα θα είναι το κεντρικό μας θέμα μετά τη συγκρότηση του νέου προεδρείου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk