ΟΤΑΝ Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ επιτροπή της Βουλής αποφάσιζε πριν από λίγες ημέρες να επισκεφθεί τις φυλακές Κορυδαλλού για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει και τρίτη απόδραση με ελικόπτερο,ουδείς από τους πέντε βουλευτές που την αποτελούσαν γνώριζε ότι θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με έναν πραξικοπηματία,με έναν δικαστή καταδικασμένο
για το παραδικαστικό κύκλωμα,με έναν παιδεραστή,με έναν «χρυσαυγίτη» με το παρατσούκλι «Περίανδρος»,με έναν βιαστή και με διαφόρους εμπόρους ναρκωτικών. Ισως αυτός είναι και ο λόγος που τα πέντε κοινοβουλευτικά μέλη της επιτροπής δεν πήγαν στις φυλακές κατάλληλα προετοιμασμένα: η πρόεδρος της επιτροπής κυρία Κατερίνα Παπακώστα,βουλευτής της ΝΔ στη Β Δ Αθήνας,εμφανίστηκε στον Κορυδαλλό με σινιέ ταγέρ και γόβες και η κυρία Λίλα Καφαντάρη,βουλευτής του ΚΚΕ στην Α Δ Αθήνας,με φθαρμένο τζιν,αθλητικά
παπούτσια και με μαντίλα φουλάρι.Και όμως,παρά τη σαφή ενδυματολογική διαφοροποίησή τους, ο «απριλιανός» Νικόλαος Ντερτιλής,καταδικασμένος σε ισόβια- ο ίδιος και ο «αόρατος δικτάτορας» Δ.Ιωαννίδης είναι οι μοναδικοί πραξικοπηματίες που παραμένουν ακόμη στις φυλακές Κορυδαλλού-,μόλις αντίκρισε την κυρία Παπακώστα τη θεώρησε βουλευτή του ΚΚΕ.Και τούτο,παρά το γεγονός ότι μπαίνοντας στο κελί του η κυρία Καφαντάρη έσπευσε να του συστηθεί:
«Εγώ είμαι του ΚΚΕ».
Oι πέντε βουλευτές της διακομματικής επιτροπής- Κατερίνα Παπακώστα, Α.Κουτσούμπας, Κ.Τζαβάρας της ΝΔ, Λίλα Καφαντάρη του ΚΚΕ και Α. Κουράκης του ΣΥΝ- που πέρασαν την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού για να διαπιστώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων ζήτησαν να επισκεφθούν τον δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη. Πλην όμως τούτο στάθηκε αδύνατο, αφού ο υπέργηρος «αόρατος δικτάτορας» δεν ήθελε επισκέψεις λέγοντας ότι είναι βαριά άρρωστος. Οταν εισέπραξαν την πρώτη άρνηση, στράφηκαν προς τον Ν. Ντερτιλή. Μπήκαν στο κελί του στην πρώτη πτέρυγα, τον βρήκαν με τις πιτζάμες, καθισμένο στο ξύλινο γραφείο του, γεμάτο από ιστορικά βιβλία, χάρτες, εφημερίδες, μία 20άρα φορητή τηλεόραση, ένα πορτατίφ, μία ηλεκτρική θερμάστρα και πολλές φωτογραφίες του με στρατιωτική στολή. Δεν είχε βεβαίως στο κελί του την περιβόητη φωτογραφία όπου κρατούσε το 38άρι περίστροφο και σημάδευε τους φοιτητές κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Κανένας από τους βουλευτές δεν ρώτησε για τα γεγονότα εκείνα.

«Είναι πανύψηλος, αδύνατος, σχεδόν αποστεωμένος και είχε όρεξη για κουβέντα. Μόνο που με κανέναν τρόπο δεν ήθελε να μας προσφωνεί με την ιδιότητα που είχαμε του βουλευτή. Μας έλεγε “κυρία” όταν απευθυνόταν σε γυναίκα βουλευτή και “κύριε” όταν κάποια στιγμή τον ρώτησε κάτι ο συνάδελφος Τζαβάρας» αφηγείται η κυρία Παπακώστα. «Σαν να μην ήθελε να αναγνωρίσει την ιδιότητά μας».

«Κυρία, εσείς είστε του ΚΚΕ;»
Ο Ν. Ντερτιλής μόλις είδε τους βουλευτές δεν σηκώθηκε από τη θέση του, αλλά άδραξε την ευκαιρία και άρχισε να τους μιλάει περί… δημοκρατίας και Δικαιοσύνης. «Οι νόμοι και η εφαρμογή των νόμων εμπεριέχουν το στοιχείο της βίας…Το κράτος πρέπει να διαθέτει σιδερένιο χέρι στην άσκηση της διοίκησης» τους είπε και πρόσθεσε: «Ο Καραμανλής Α Δ με την περίφημη δίκη του αιώνα εξευτέλισε τη Δικαιοσύνη» . Ο κ. Κουράκης βγήκε έξω από το κελί διαμαρτυρόμενος.

Αμετανόητος, όπως έλεγαν αργότερα οι βουλευτές, για τις πράξεις του κατά του ελληνικού λαού την περίοδο της χούντας, προκλητικός, αλαζονικός προς τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου και είρωνας προς τις γυναίκες βουλευτές, ο Ν. Ντερτιλής ρώτησε ξαφνικά την κυρία Παπακώστα: «Κυρία, εσείς είστε του Κομμουνιστικού Κόμματος;». Η κυρία Παπακώστα κοίταζε έκπληκτη μια τον Ντερτιλή και μια την κυρία Καφαντάρη και τελικά του είπε: «Οχι,κύριε,εγώ είμαι της ΝΔ», κάνοντας τον κ. Τζαβάρα και τους άλλους βουλευτές να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα γέλια τους. Σταμάτησαν να γελούν μόνον όταν ξαφνικά εμφανίστηκε στον διάδρομο ο περίφημος «Περίανδρος», κατά κόσμον Α. Ανδρουτσόπουλος , που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Χρυσής Αυγής» και έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για επίθεση και τραυματισμό σε βάρος φοιτητών τον Ιούνιο του 1998. Ο ίδιος δεν είπε το όνομά του, αλλά ορισμένοι από τους βουλευτές τον αναγνώρισαν. Κάποιος είπε «να και ο Περίανδρος» και οι πάντες πείστηκαν ότι ήταν αυτός. Πήρε αμέσως απρόσκλητος τον λόγο και μίλησε για… «μαύρη τρύπα στη δημοκρατία», λέγοντας ότι υπάρχουν ανισότητες στη Δικαιοσύνη και στις φυλακές.

Το θέμα όμως για τους βουλευτές ήταν ο Ντερτιλής και όχι ο «Περίανδρος» και έτσι η κυρία Παπακώστα τον ρώτησε: «Γιατί,αλήθεια,δεν κάνετε αίτηση να σας δοθεί χάρη;».

«Κυρία μου…».

«Με λένε κυρία Παπακώστα και είμαι βουλευτής…». «Κυρία μου, χάρη ζητούν όσοι έχουν αφεντικά. Εγώ δεν έχω αφεντικά,είμαι ελεύθερος. Τις ιδέες μου δεν μπορεί να τις φυλακίσει κανένας. Μόνον το φθαρτό κορμί μου.Στην Ελλάδα ουδεμία πατριωτική πράξις παραμένει ατιμώρητος.Πονηρή ερώτηση,κυρία μου. O ι αξιωματικοί δεν ζητούν χάρη»…

Δεν υπήρχε άλλος λόγος να παραμείνουν οι βουλευτές στο κελί του πραξικοπηματία. Ο κ. Τζαβάρας προτίμησε να μείνει σιωπηλός- «ήθελα να παρατηρήσω τη λογική του, ήθελα να διαπιστώσω το επίπεδο της σκέψης του» έλεγε. Ο Ν. Ντερτιλής σηκώθηκε για να χαιρετήσει μόνο την κυρία Παπακώστα. Οι περισσότεροι δεν τον χαιρέτησαν και έτσι βγήκαν στον διάδρομο όπου έπεσαν επάνω στον πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών, καταδικασμένο σε 20 χρόνια κάθειρξη για το παραδικαστικό κύκλωμα κ. Ευ.Καλούση. Η εμπειρία και οι ποινές
Οι φύλακες που τους συνόδευαν τους είχαν προειδοποιήσει: «Είναι αυτός που μετρούσε τις Ρωσίδες με το μέτρο, ήθελε δίμετρες» είπαν. «Ηταν επιθετικός,πρώτη φορά συναντούσε βουλευτές και αμέσως μπήκε στο θέμα» αφηγούνται οι βουλευτές· και συνεχίζουν: «Αφησε να εννοηθεί ότι αν έρχονταν όλοι οι δικαστές εδώ μέσα (σ.σ.: εννοεί τις φυλακές) και αποκτούσαν εμπειρία φυλακής, τότε θα επέβαλλαν διαφορετικές ποινές» και κατόπιν, όπως είπε η κυρία Παπακώστα, έκανε κριτική στο σωφρονιστικό σύστημα, χαρακτηρίζοντάς το ισοπεδωτικό για τον άνθρωπο. Και όμως αυτός ο άνθρωπος έστειλε τόσους στη φυλακή…

Οι πέντε βουλευτές θα ετοιμάσουν πόρισμα, το οποίο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στην επόμενη επίσκεψή τους στις φυλακές, όπως είπαν, σκοπεύουν να πάνε και στις πρώην γυναικείες φυλακές, όπου είναι φυλακισμένα τα μέλη της 17Ν. Η αλήθεια είναι ότι ζήτησαν να δουν και αυτούς, αλλά βρίσκονταν σε άλλη πτέρυγα…

Οι αρνήσεις, η οργή για το κινητό και ο μουσακάς

Κρατούμενοι σε διάδρομο των φυλακών Κορυδαλλού

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ από τους βουλευτές θέλησαν να επισκεφθούν τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα , το κελί του οποίου βρισκόταν κοντά στο κελί του Ν. Ντερτιλή. Ο Μητροπολίτης αρνήθηκενα τους δει, οι βουλευτές επέμεναν, αλλά όταν ένας κρατούμενος δεν επιθυμεί επισκέψεις, τίποτε δεν γίνεται. Επισκέψεις δεν ήθελε και ένας παιδεραστής, ενώ οι έμποροι ναρκωτικών διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες κράτησής τους. Διαμαρτύρονταν επίσης οι αλλοδαποί κρατούμενοι, αφού στην πραγματικότητα πολλοί είναι έγκλειστοι, όπως είπαν, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά. Ξαφνικά ένα κινητό τηλέφωνο άρχισε να κτυπά. Η κυρία Παπακώστα ως πρόεδρος της επιτροπής οργίστηκε ρωτώντας γιατί οι βουλευτές δεν άφησαν τα κινητά τους στο γραφείο του διευθυντή των φυλακών, όπως προβλέπει ο κανονισμός της φυλακής. «Δεν τα αφήσατεγιατί προφανώς θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες» τους είπε ορθά κοφτά. Οι βουλευτές ζήτησαν να επισκεφθούν τα μαγειρεία (εκείνη την ώρα ετοιμαζόταν να προσφερθεί στους κρατουμένους μουσακάς) και τους χώρους υγιεινής, τους οποίους βρήκαν άθλιους. Αυτό όμως που τους προβλημάτιζε και δεν είχαν προλάβει να ρωτήσουν ήταν σχετικά με την απόδραση του Β. Παλαιοκώστα με ελικόπτερο. Με έκπληξη άκουσαν κρατουμένους και φύλακες να λένε ότι το μοναδικό σημείο στο οποίο δεν είχαν τοποθετηθεί κάγκελα ήταν εκεί που προσγειώθηκε το ελικόπτερο. Εξάλλου τίποτε δεν έχει γίνει ακόμη για να αποτραπεί και άλλη απόδραση από αέρος.