ATZENTA ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Ο Δ Δ Κύκλος Ομιλιών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, υπό τον γενικό τίτλο Γέφυρες Επιστήμης και Τέχνης, συνεχίζεται και αυτή την Τρίτη με την ενότητα «Εικόνα και Λόγος» και τις εισηγήσεις: «Η δυναμική σχέση λόγου και εικόνας στη βυζαντινή λογοτεχνία» από τη βυζαντινολόγο Νίκη Τσιρώνη, «Η απεικόνιση των λειτουργικών κειμένων» από τον καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Γκιολέ, «Η εικόνα ως λόγος στις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου» από τον διευθυντή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιο και «Η πόλη σαν ένα βιβλίο» από την αρχιτέκτονα Φωτεινή Μαργαρίτη.

ATZENTA  ΤΗΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ | tovima.gr

17 Μαρτίου Εικόνα και λόγος στις Γέφυρες Επιστήμης και Τέχνης
ΕΙΕ, αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα
Ο Δ Δ Κύκλος Ομιλιών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, υπό τον γενικό τίτλο Γέφυρες Επιστήμης και Τέχνης, συνεχίζεται και αυτή την Τρίτη με την ενότητα «Εικόνα και Λόγος» και τις εισηγήσεις: «Η δυναμική σχέση λόγου και εικόνας στη βυζαντινή λογοτεχνία» από τη βυζαντινολόγο Νίκη Τσιρώνη, «Η απεικόνιση των λειτουργικών κειμένων» από τον καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Γκιολέ, «Η εικόνα ως λόγος στις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου» από τον διευθυντή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιο και «Η πόλη σαν ένα βιβλίο» από την αρχιτέκτονα Φωτεινή Μαργαρίτη.

Ωρα έναρξης 19.30, με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες: 210 7273.501+516 17 Μαρτίου Η βιωσιμότητα της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή
British Council, Πλατεία Κολωνακίου 17, Αθήνα
Το «Καφενείο της Επιστήμης», που διοργανώνεται με επιτυχία από το Βρετανικό Συμβούλιο, σας προσκαλεί στη συζήτηση με θέμα «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για τη χώρα μας». Σε αυτήν θα ενημερωθείτε για τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να ανταποκριθεί θετικά σε ένα ζήτημα που απασχολεί όλους μας. Επίσης, θα μάθετε για τη νέα επιστημονική έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050» από τον διευθυντή της οργάνωσης στην Ελλάδα κ. Δημήτρη Καραβέλλα, ο οποίος θα αναπτύξει το σημαντικό αυτό θέμα.

Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά- ώρα έναρξης 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε με την κυρία Καίτη Γιακουμάκη στο τηλέφωνο 210 3692.342.

18-20 Μαρτίου Βιοϊατρική,βιοτεχνολογία και Νανόπουλος στην Πάτρα
Συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο πανεπιστημίου Πατρών
Το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ιατρική Χημεία: σχεδιασμός και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων» των Τμημάτων Χημείας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει το 10ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας σε θέματα Βιοϊατρικής Ερευνας και Βιοτεχνολογίας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι εφέτος ο ακαδημαϊκός και διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Χιούστον κ. Δημήτριος Νανόπουλος που θα μιλήσει για «Το μεγάλο πείραμα του CΕRΝ: ένα γιγάντιο βήμα στην ανθρώπινη γνώση» (Πέμπτη, ώρα 12.00). Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης διακεκριμένοι ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 997.910.

21 Μαρτίου Συμπόσιο «Ανακουφιστικής φροντίδας παιδιών και εφήβων»
«Αίγλη» Ζαππείου, Αθήνα
Το Σάββατο η Μέριμνα διοργανώνει συμπόσιο με θέμα «Ανακουφιστική φροντίδα παιδιών και εφήβων: προκλήσεις και προοπτικές», με ώρα έναρξης τις 09.00. Το συμπόσιο, με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απευθύνεται τόσο στον επιστημονικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο κοινό. Αποβλέπει πρωτίστως στην ευαισθητοποίηση ως προς τις αρχές της ανακουφιστικής φροντίδας για παιδιά και εφήβους που βιώνουν μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια και τις οικογένειές τους. Επίσης στοχεύει στην αναγνώριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παιδιατρική και η επιστημονική κοινότητα. Για εγγραφές απευθυνθείτε στη γραμματεία του συμποσίου:

ΕΡΑ ΕΠΕ, Ασκληπιού 17, Αθήνα, τηλ. 210

3634.944.

21 Μαρτίου – 2 Απριλίου 6.000 μαθητές για το πείραμα του CΕRΝ
Η αναμενόμενη εκκίνηση του νέου επιταχυντή σωματιδίων στο CΕRΝ της Γενεύης- του Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Ηadron Collider, LΗC)- οδηγεί σε συμμετοχή-ρεκόρ στην εκδήλωση Ηands-on Ρarticle Ρhysics. Συγκεκριμένα, αυτή την άνοιξη 6.000 μαθητές από όλον τον κόσμο θα επισκεφθούν πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής τους για μια ημερίδα όπου θα επεξεργαστούν πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο CΕRΝ, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων. Θα εξετάσουν συγκρούσεις μεταξύ σωματιδίων που κινούνται πολύ κοντά στην ταχύτητα του φωτός, μέσα σε έναν κυκλικό επιταχυντή περιφέρειας 27 χιλιομέτρων. Οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την ανάλυση των δεδομένων από αυτές τις συγκρούσεις. Στο τέλος της ημερίδας θα συγκρίνουν και θα συζητήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τα αποτελέσματά τους με μαθητές από άλλες χώρες, όπως ακριβώς γίνεται στις μεγάλες επιστημονικές συνεργασίες. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό CD-RΟΜ που περιέχει διαδραστικά προγράμματα σε 17 γλώσσες.

Για την ελληνική διοργάνωση υπεύθυνος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ Νίκος Τράκας. Το πρόγραμμα των ελληνικών εκδηλώσεων είναι: 21/3 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (50 μαθητές), 23/3 στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (40 μαθητές), 28/3 στο ΕΜΠ (30 καθηγητές), 31/3 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (60 μαθητές), 1/4 στο ΕΜΠ (120 μαθητές), 2/4 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (150 μαθητές). Πληροφορίες στον δικτυακό τόπο www. physics. ntua. gr/ΜC-2009 ή στο τηλέφωνο 210 7723.047.

Ως τις 3 Απριλίου Ξεκινά ο 3ος διαγω νισμός FameLab
Είστε 18 ετών και άνω; Μπορείτε να παρουσιάσετε στο ευρύ κοινό ένα επιστημονικό θέμα με κατανοητό τρόπο σε τρία λεπτά; Τότε πιθανόν να είστε εσείς ένας από τους νικητές του 3ου Διαγωνισμού FameLab για την επικοινωνία της επιστήμης, που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο. Τις λεπτομέρειες για την εξαίρετη αυτή διοργάνωση θα διαβάσετε στην ιστοσελίδα www. britishcouncil. org/gr/greece-science-beautiful-sciencefamelab-2009. htm/. Πάντως σημειώστε ότι έχετε προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής ως τις 3 Απριλίου. Οι προκριματικοί γύροι θα διεξαχθούν στις 7 Απριλίου (Θεσσαλονίκη) και 9 Απριλίου (Αθήνα). Ο τελικός θα λάβει χώρα στις 14 Μαΐου 2009.

a.kafantaris@gmail.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk