Τι επιδιώκει το νέο κόμμα που θα ανακοινώσουν οι κκ. Β. Κοντογιαννόπουλος και Στ. Μάνος

Σφήνα Μπουτάρη στον μεσαίο χώρο

Oι πολιτικές πρωτοβουλίες στις παρυφές του ρευστού πολιτικού σκηνικού πληθαίνουν εν όψει ευρωεκλογών. Την ερχόμενη Τρίτη θα επισημοποιηθεί η ήδη προαναγγελθείσα δημιουργία ενός νέου σχηματισμού, που αναμένεται- αν μη τι άλλο- να ζωηρέψει τις συζητήσεις, ασχέτως του αν η πολιτική του επίδραση θα είναι αντίστοιχη των φιλοδοξιών των δημιουργών του. Πρωτεργάτες της νέας πρωτοβουλίας είναι (κατ΄ αλφαβητική σειρά) οι κκ. Β.Κοντογιαννόπουλος,…

Oι πολιτικές πρωτοβουλίες στις παρυφές του ρευστού πολιτικού σκηνικού πληθαίνουν εν όψει ευρωεκλογών. Την ερχόμενη Τρίτη θα επισημοποιηθεί η ήδη προαναγγελθείσα δημιουργία ενός νέου σχηματισμού, που αναμένεται- αν μη τι άλλο- να ζωηρέψει τις συζητήσεις, ασχέτως του αν η πολιτική του επίδραση θα είναι αντίστοιχη των φιλοδοξιών των δημιουργών του.

Πρωτεργάτες της νέας πρωτοβουλίας είναι (κατ΄ αλφαβητική σειρά) οι κκ. Β.Κοντογιαννόπουλος, Στ.Μάνος και Ι.Μπουτάρης. Οι πολιτικές διαδρομές και των τριών λένε πολλά για τη φυσιογνωμία της νέας κίνησης, καθώς και για τη μεταξύ τους κατανομή των ρόλων.

Από πολιτικής απόψεως, το ζητούμενο της κοινής δράσης των τριών αυτών προσώπων είναι η (κατά τα λεγόμενά τους) «πολιτική αυτονόμηση του μεσαίου χώρου», κάτι που έχουν επιδιώξει πολλοί σχηματισμοί στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, με τα γνωστά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κομματική δομή και οργάνωση, παρά μόνον μια προετοιμασία για τη νομική υπόσταση του σχηματισμού εν όψει ευρωεκλογών (κάτι που μεταξύ των άλλων σημαίνει και κρατική χρηματοδότηση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ).

Το πρόσωπο-κλειδί στη νέα αυτή κίνηση είναι ο κ. Μπουτάρης· κάτι με το οποίο συμφωνούν και παράγοντες των παραδοσιακών κομματικών σχηματισμών: ένα πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια έχει κατορθώσει να κάνει αισθητή την παρουσία του κυρίως στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας μια πολιτική «σφήνα» στο ιδιότυπο- εν γένει συντηρητικό- πολιτικό σκηνικό της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος σήμερα γνωρίζει ότι η πολιτική του παρέμβαση είναι ισχυρή και μπορεί να κινητοποιήσει ομάδες που είναι πρόθυμες να αποδεσμευθούν από τα πολιτικά κλισέ. Για τον λόγο αυτόν παραδέχεται ότι η παρουσία του και η συμμετοχή του στην κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης- κοινώς ως «κράχτης»- για όσους θα αντιμετώπιζαν με επιφυλάξεις τη δημιουργία ενός ακόμη κόμματος από δύο πρόσωπα που έχουν συμμετάσχει σε όλα τα κόμματα και τις δομές εξουσίας της Μεταπολίτευσης.

Ο κ. Μπουτάρης αρνείται να λειτουργήσει ως κομματικό στέλεχος, έστω και αν είναι πρωτεργάτης αυτής της «δράσης». Εχοντας κατοχυρώσει μια αυτόνομη πολιτική παρουσία ως κατ΄ ουσίαν αξιωματική αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να συμβάλει στην προσπάθεια, αλλά όχι να ενταχθεί σε κάποια κομματική οργάνωση, να δραστηριοποιηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή ή ακόμη και να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου. Είναι κάτι που του έχει προταθεί αλλά, όπως λέει, «με ενδιαφέρει η Θεσσαλονίκη και η εκεί προσπάθεια, και όχι να ανεβοκατεβαίνω στις Βρυξέλλες».

Οι πρωτεργάτες της νέας αυτής κίνησης προσδιορίζουν το όριο της επιτυχίας (ή αποτυχίας) τους στις ευρωεκλογές στο 1,5%. «Αν δεν επιτευχθεί αυτό,δεν θα έχει νόημα να μιλάμε» λέει ο κ. Μπουτάρης (αντίστοιχες άλλωστε είναι και οι φιλοδοξίες άλλων σχημάτων που προετοιμάζονται για τον Ιούνιο, από τους Οικολόγους με τη δραστηριοποίηση του κ. Α.Καφετζόπουλου ως τους «Δημοκρατικούς» του κ. Μελ.Μελετόπουλου ).

Ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος την ίδια στιγμή επιμένει στην ανάγκη αυτονόμησης του μεσαίου χώρου και μιλάει για «μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα στηρίζεται στη δύναμη του αυτονόητου». Μιλάει, π.χ., για εφαρμογή του γερμανικού εκλογικού συστήματος και για μείωση του αριθμού των βουλευτών. Φράσεις σαν και αυτές, αλλά και η προσωπική σχέση του κ. Κοντογιαννόπουλου με τον κ. Κ.Σημίτη κάνουν κάποιους να φιλοδοξούν ότι εκσυγχρονιστικά τμήματα της κοινωνίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν δεξαμενή ψήφων για το υπό δημιουργία κόμμα. Φιλοδοξία του κ. Κοντογιαννόπουλου είναι να καταγραφεί μια τέτοια εκλογική δύναμη που θα διεμβόλιζε μεν τον δικομματισμό, αλλά εν συνεχεία θα μπορεί να συνομιλήσει και να διαπραγματευθεί είτε με τη ΝΔ είτε με το ΠαΣοΚ…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk