Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ «Η εκλογολογία βλάπτει την οικονομία»

ΤΗ ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ στροφή στην οικονομική πολιτική υπερασπίζεται ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου στη συνέντευξη που παρεχώρησε στο «Βήμα», αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι η στρατηγική αυτή πιθανότατα θα αλλάξει και πάλι μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.Ο υπουργός Οικονομίας αποφεύγει να δεσμευθεί ότι δεν μελετά νέους φόρους στα ακίνητα και στα υψηλά εισοδήματα,ενώ προαναγγέλλει ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με την εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα.

ΤΗ ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ στροφή στην οικονομική πολιτική υπερασπίζεται ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου στη συνέντευξη που
παρεχώρησε στο «Βήμα», αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι η στρατηγική αυτή πιθανότατα θα αλλάξει και πάλι μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.Ο υπουργός Οικονομίας αποφεύγει να δεσμευθεί ότι δεν μελετά νέους
φόρους στα ακίνητα και στα υψηλά εισοδήματα,ενώ προαναγγέλλει ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με την εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα.

– Ο κ. Γ.Αλογοσκούφης είπε την Τετάρτη πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλες επιλογές στην οικονομική της πολιτικήαπό τον δρόμο της σφιχτής διαχείρισης που ακολουθούσε ο ίδιος και τελικώς πλήρωσε με την αντικατάστασή του.Εσείς τι λέτε;

«Ο Γιώργος Αλογοσκούφης- με τον οποίο με συνδέει πάντα στενή φιλία- επισήμανε το αυτονόητο. Βεβαίως οφείλουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της σφικτής διαχείρισης, και αυτό κάνουμε. Και το κάνουμε όχι γιατί το απαιτεί η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, αλλά κυρίως γιατί το επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον. Στο ίδιο μείγμα όμως υπάρχουν δύο ακόμη, εξίσου σημαντικοί άξονες, που είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων».

– Μου λέτε,δηλαδή,ότι εσείς θα συνεχίσετε να μη λέτε εκ των προτέρων «όχι».

« Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν οι άνθρωποι. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη από τη βοήθεια του κράτους και οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό περιθώριο ώστε να τους την παράσχουμε».

Το λέω αυτόγιατί η ανάληψη των καθηκόντων σας σηματοδότησε κατά πολλούς και τη στροφή σε μια πιο φιλολαϊκή πολιτική.

«Επειδή ακούω πολλές αναλύσεις, άλλες ότι η κυβέρνηση ακολουθεί φιλολαϊκή πολιτική, άλλες ότι ακολουθεί σφιχτή πολιτική, θα ήθελα να σας πω ότι οποιοσδήποτε και αν ήταν σήμερα υπουργός, πιστεύω ότι την ίδια πολιτική θα ακολουθούσε. Και βέβαια την ίδια ακριβώς πολιτική θα ακολουθούσε και το ΠαΣοΚ, παρ΄ όλο που σήμερα, εκ του ασφαλούς, προτιμά να πλειοδοτεί σε λαϊκισμό. Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη, ίσως τη χειρότερη, συγκυρία για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία μετά τον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και έχουμε την υποχρέωση να προσαρμόσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το μείγμα της οικονομικής μας πολιτικής προκειμένου να στηρίξουμε την ανάπτυξη και τους οικονομικά ασθενέστερους».

– Από την άλλη πλευρά ο κ. Μητσοτάκης και ο κ.Σουφλιάς ζητούν «μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα», αλλά και να πει η κυβέρνηση όλη την αλήθεια στον λαόγια την κατάσταση στην ελληνική οικονομία…

« Συνυπογράφω και πλειοδοτώ. Εχουν απόλυτο δίκιο και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σουφλιάς. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια και να λάβουμε μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Και αυτό κάνουμε. Αυτή άλλωστε είναι η εντολή και του ίδιου του Πρωθυπουργού».

– Υπάρχουν «μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα» που ζητεί η Επιτροπή και τα συζητάτε κι εσείς;

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα μόνιμα μέτρα έχουν στόχο να σταματήσουν μόνιμες αιμορραγίες στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Γι΄ αυτό και λαμβάνουμε μόνιμα μέτρα. Η εξυγίανση του ΟΣΕ, που θα μας εξοικονομήσει 2 εκατ. ευρώ την ημέρα, είναι ένα μόνιμο μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα. Ο χώρος των νοσοκομείων και του φαρμάκου είναι επίσης μια μόνιμη πληγή. Μόνιμο μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα είναι επίσης η καταβολή του συνόλου των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων από μια Αρχή πληρωμών. Θέλω να επισημάνω ότι είμαι αποφασισμένος να την εφαρμόσω, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις πραγματικές αποδοχές κάθε δημοσίου υπαλλήλου, αλλά και γιατί θα αποκαλυφθούν πολλές στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος. Επιπλέον, τα μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα δεν αφορούν μόνο τον δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, ώστε να λειτουργεί πραγματικά με όφελος για την οικονομία και τους ασφαλισμένους, είναι ένα διαρθρωτικό μέτρο». – Υπάρχουν πολλές καταγγελίες από καταναλωτές για τον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς.Θα βάλετε επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο;

« Στον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών θα συνεχίσουμε την πολιτική που εφαρμόζουμε ως σήμερα με στόχο την εξυγίανση της αγοράς και την προστασία των ασφαλισμένων καταναλωτών. Εχουμε ήδη προχωρήσει σε ελέγχους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Από τους ελέγχους αυτούς έχουμε ήδη προσδιορίσει ακριβώς τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν τα αποθεματικά τους και τα ίδια κεφάλαιά τους. Οσες δεν το κάνουν, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

– Είστε διατεθειμένος δηλαδή να βάλετε «λουκέτο» σε ασφαλιστικές εταιρείες που δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο;

« Μα το έχουμε και στο παρελθόν αποδείξει. Κάναμε συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών και προχωρήσαμε στην επιβολή κυρώσεων και στο κλείσιμο οκτώ εταιρειών που δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους». – Αν σας ζητούσα με δυο λόγια να περιγράψετε την κατάσταση της οικονομίας,πώς θα την περιγράφατε;Καλή, κακήή ανησυχητική;

« Η κατάσταση της οικονομίας είναι ελεγχόμενη. Σίγουρα η χώρα επηρεάζεται από την κρίση, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη. Σε πολλούς τομείς όμως είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τους εταίρους μας. Και το λέω αυτό έχοντας μόλις επιστρέψει από τη συνεδρίαση του Εco/Fin. Σας διαβεβαιώ λοιπόν- από αυτά που ο ίδιος είδα και άκουσα από τους συναδέλφους μου- ότι υπάρχουν αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Με τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται, την ανεργία να εκτινάσσεται και μεγάλες επιχειρήσεις να κλείνουν. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και εμείς. Θα πω όμως ότι συμπληρώνουμε ήδη έναν χρόνο πάνω στην κρίση και η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε μονοψήφιο αριθμό, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες καλπάζει πάνω από το 10%». Μα πώς αισιοδοξείτε για την ανεργία όταν πρόσφατα ο κ.Κοντοπυράκης της ΕΣΥΕ ανακοίνωσε αύξηση της ανεργίας από το 7,8% στο 8,9%;

« Αυτό που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ είναι ότι η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2008 έφτασε στο 8,9% από 7,8% που ήταν τον Νοέμβριο του 2008, δηλαδή τον προηγούμενο μήνα της ίδιας χρονιάς. Το σωστό όμως είναι οι συγκρίσεις των στοιχείων να γίνονται σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους. Τον Δεκέμβριο του 2007 η ανεργία ήταν και πάλι στο 8,9%, ενώ τον Νοέμβριο του 2007 ήταν στο 7,6%. Επομένως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 δεν εμφανίζεται αύξηση».

– Είπατε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση δεν μελετά νέους φόρους,ενώ την ίδια στιγμή και εσείς και ο Πρωθυπουργός τονίζετε πως,αν χρειαστεί,θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο πρόγραμμα σταθεροποίησης.Δεν μπορεί όμως να ισχύουν και τα δύο,έτσι δεν είναι;Μήπως μας κρατάτε τα κακά μαντάτα για μετά τις ευρωεκλογές; « Διευκρινίζω ότι, όταν μιλάμε για αναγκαίες προσαρμογές, δεν εννοούμε κατ΄ ανάγκην την επιβολή νέων φόρων. Εννοούμε την εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό της σπατάλης και τον εξορθολογισμό συγκεκριμένων τομέων της κρατικής δραστηριότητας και μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις στοιχείων και στοχευμένους ελέγχους».

– Διαψεύδετε δηλαδή τις φήμες για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 50.000

ευρώ ή η διάψευσή σας περιορίζεται μόνο στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ; «Κάθε ημέρα διαβάζω στις εφη μερίδες μέτρα που δήθεν σκέφτεται να λάβει η κυβέρνηση. Την αύξηση του ΦΠΑ την έχω ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά, γιατί και μόνο η συζήτηση για το θέμα αυτό είναι βλαπτική για την οικονομία, δημιουργεί πληθωριστική ψυχολογία και βοηθά κερδοσκοπικά παιχνίδια. Δεν θα μπω όμως στη λογική να διαψεύδω το κάθε σενάριο που βλέπει το φως της δημοσιότητας». Με το μέτρο της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ,εσείς συμφωνείτε; «Το μέτρο αυτό, που με βρίσκει σύμφωνο, είναι αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι, όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αλλά για τακτοποίηση, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο κατεδάφισης ή άλλων εμπλοκών».

Σας δημιουργεί πρόβλημα η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου;Οι 340.000

δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν το επίδομα των 176 ευρώ ή ισχύει το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»; « Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές. Θα μελετήσουμε τη σχετική απόφαση και θα κινηθούμε ανάλογα».

– Ακούω αρκετά στελέχη σας να υποστηρίζουν πως οι πρόωρες εκλογές θα είναι καταστροφή για την οικονομία. Γιατί θα είναι καταστροφή, αν δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να διολισθήσει σε παροχές;

«Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θέμα εκλογών δεν τίθεται. Και από την πλευρά μου, ως υπουργός Οικονομίας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στην οικονομία δεν κάνουν κακό οι ίδιες οι εκλογές αλλά η εκλογολογία και η παροχολογία. Εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Και όχι όποτε υποτίθεται ότι επιθυμεί η αντιπολίτευση. Γιατί αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας όπως και η κοινή λογική. Η κυβέρνηση λαμβάνει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Είναι λογικό, λοιπόν, να θέλει να έχει μπροστά της και τον πολιτικό χρόνο που απαιτείται για να αποδώσουν αυτές οι πολιτικές».

– Ο υπουργός Οικονομίας είναι ο πιο αντιπαθής υπουργός εκ της θέσεώς του.Σας απασχολεί καθόλου αυτό όσον αφορά την πολιτική σας εικόνα;

« Ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία βρίσκομαι κάθε φορά, έχω ένα ελάττωμα. Λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Και αυτό ξέρω ότι πολλές φορές κοστίζει. Αλλά, πρώτον, δεν γίνεται να αλλάξω και, δεύτερον, πιστεύω ότι στο τέλος η ειλικρίνεια αναγνωρίζεται».

Σε ποιες διεκδικήσεις θα πω «όχι»

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου με τον πολιτικό συντάκτη του «Βήματος» Β. Χιώτη

Για πρώτη φοράη κυβέρνηση καθυστερεί τόσο πολύ την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της. Μήπως επειδή για πρώτη φορά υπάρχουν σκέψεις να μην υπερβαίνουν οι αυξήσεις τον πληθωρισμό; «Κατ΄ αρχήν, δεν υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής. Αλλωστε αυτό που έχω πει στην ΑΔΕΔΥ είναι ότι η εισοδηματική πολιτική θα ανακοινωθεί ως το τέλος Μαρτίου. Και για να προλάβω την αμέσως επόμενη ερώτησή σας για την εισοδηματική πολιτική, θέλω να σας τονίσω ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί και αυτό το ζήτημα με την ανάλογη ευαισθησία, όπως έχει χειριστεί ως σήμερα όλα τα θέματα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα, οι ανάγκες και οι δυνατότητες που έχουμε. Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι οι μισθωτοί του Δημοσίου έχουν την ασφάλεια της μονιμότητας, κάτι που δεν ισχύει για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά για τους ανέργους». – Απ΄ ό,τι καταλαβαίνω πάντως,από τώρα και στο εξής δεν θα ξαναπείτε «ναι» σε οικονομικές διεκδικήσεις συνδικαλιστικών ή κοινωνικών φορέων. Αντέχει όμως μια κυβέρνηση να λέει διαρκώς «όχι» σε οικονομικά αιτήματα,όταν έχει μπροστά της ευρωεκλογές αλλά, πιθανώς,και πρόωρες εθνικές εκλογές; « Πιστεύω ότι υπάρχουν τριών ειδών αιτήματα. Τα αιτήματα που είναι δίκαια και παράλληλα εφικτά με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας μας. Τα αιτήματα που είναι δίκαια αλλά όχι εφικτά στην παρούσα συγκυρία. Και βέβαια υπάρχουν και αιτήματα που δεν δικαιολογούνται. Ανάλογη, λοιπόν, με το είδος κάθε αιτήματος είναι και η απάντησή μας. Αν πρόκειται για ένα αίτημα δίκαιο, το οποίο μπορούμε να ικανοποιήσουμε, πρέπει να το κάνουμε, και άμεσα.

Αν όμως πρόκειται για κάτι ανέφικτο ή αδικαιολόγητο, η απάντησή μας πρέπει να είναι “όχι”, και σε αυτό να είμαστε απόλυτοι. Αν πρόκειται, τέλος, για αίτημα δίκαιο μεν, που δεν μπορεί όμως για αντικειμενικούς λόγους να ικανοποιηθεί σε αυτή τη φάση, πρέπει να πούμε την αλήθεια».

Αναρωτιέμαι επίσης τι είναι πιο εύκολο.Να πείτε «όχι» σε έναν απεργό ή σε έναν υπουργό;

« Θα σας παραπέμψω στην προηγούμενη ερώτησή σας. Εξαρτάται από το αίτημα. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι ένας υπουργός έχει πλήρη επίγνωση των αιτημάτων που θέτει· γνωρίζει και το κόστος και τη δυνατότητα ικανοποίησής τους. Ενας απεργός, και είναι λογικό, προτάσσει το δικό του συμφέρον και βάζει σε δεύτερη μοίρα τις άλλες παραμέτρους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk