ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Η κυβέρνηση ελπίζει στο… Αγιον Πνεύμα

ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ του Αγίου Πνεύματος που η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την επομένη των προσεχών ευρωεκλογών φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες της για εκλογική διάσωση η κυβερνητική παράταξη, ευελπιστώντας στην επιβεβαίωση της παραδοσιακής «χαλαρότητας» με την οποία αντιμετωπίζεται από τους ψηφοφόρους η εκλογική αυτή διαδικασία. Ετσι ερμηνεύεται ο φημολογούμενος επαναπροσδιορισμός των κυβερνητικών εκλογικών σχεδιασμών για στήσιμο «μονής» κάλπης την 7η Ιουνίου,κάτι που,εφόσον επιβεβαιωθεί, δημιουργεί νέα δεδομένα στους προσανατολισμούς όλων των κομμάτων, τα οποία (βοηθούντος και του τριημέρου της αργίας) θα έρθουν αντιμέτωπα με το φάσμα της συνήθους αυξημένης αποχής από τις ευρωκάλπες.

Η κυβέρνηση ελπίζει  στο… Αγιον Πνεύμα | tovima.gr

ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ του Αγίου Πνεύματος που η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την επομένη των προσεχών ευρωεκλογών φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες της για εκλογική διάσωση η κυβερνητική παράταξη, ευελπιστώντας στην επιβεβαίωση της παραδοσιακής «χαλαρότητας» με την οποία αντιμετωπίζεται από τους ψηφοφόρους η εκλογική
αυτή διαδικασία. Ετσι ερμηνεύεται ο φημολογούμενος επαναπροσδιορισμός των κυβερνητικών εκλογικών σχεδιασμών για στήσιμο «μονής» κάλπης την 7η Ιουνίου,κάτι που,εφόσον επιβεβαιωθεί, δημιουργεί νέα δεδομένα στους προσανατολισμούς όλων των κομμάτων, τα οποία (βοηθούντος και του τριημέρου της αργίας) θα έρθουν αντιμέτωπα με το φάσμα της συνήθους αυξημένης αποχής από τις ευρωκάλπες.

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι το σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου που διαθέτει το ΠαΣοΚ έναντι της ΝΔ περιορίζεται όταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται για τις ευρωεκλογές, οι κυβερνητικοί επιτελείς φαίνεται να εγκαταλείπουν το ενδεχόμενο της «δίδυμης» αναμέτρησης που θα κινητοποιούσε μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος, όπως συνήθως συμβαίνει όταν στήνονται κάλπες βουλευτικών εκλογών, στις οποίες το διακύβευμα είναι πρωτίστως η διακυβέρνηση της χώρας. Εκτός, όμως, από τη μειωμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων, ένα άλλο εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών που θέλει να εκμεταλλευθεί η ηγεσία της ΝΔ είναι η αναμενόμενη ενίσχυση των μικρότερων σχηματισμών και το χαμηλό «άθροισμα» της δύναμης που παραδοσιακά καταγράφουν στις ευρωκάλπες τα κόμματα εξουσίας.

Στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι αυτό θα πλήξει κυρίως το ΠαΣοΚ και θα ανατρέψει τα σχέδια της ηγεσίας του να δώσει «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα στην ψήφο των ευρωεκλογών. Τον στόχο αυτό του ΠαΣοΚ επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο πρόεδρός του: «Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές του Ιουνίου προσλαμβάνουν διπλό πολιτικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Γ.Παπανδρέου. Οι «μονές» ευρωεκλογές
Στις έξι φορές που ως τώρα στήθηκαν ευρωκάλπες οι διαφοροποιήσεις στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών εμφανίστηκαν τόσο όταν οι ευρωεκλογές συνέπεσαν με τις βουλευτικές εκλογές όσο και όταν οι πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν μόνον τους έλληνες αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμη και στις ευρωεκλογές του 1984, τις οποίες η τότε ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Ευάγγελο Αβέρωφ, που ετέθη ο ίδιος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, «πολιτικοποίησε» στο έπακρον, η συμμετοχή ήταν σαφώς μικρότερη από τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν έναν χρόνο αργότερα, ενώ και οι επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων ήταν σαφώς καλύτερες από τις εθνικές εκλογές.

1984
Στην πλέον οξυμένη αυτή ευρωαναμέτρηση το ΠαΣοΚ συγκέντρωσε 2.477.445 ψήφους και ποσοστό 41,59%, όταν έναν χρόνο αργότερα που έγιναν οι βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 1985, προτιμήθηκε από 2.916.735 εκλογείς που του έδωσαν ποσοστό 45,82%. Αντιστοίχως η ΝΔ, που ψηφίστηκε από 2.266.088 πολίτες (ποσοστό 38,04%) στην ευρωκάλπη του 1984, συγκέντρωσε 2.599.681 ψήφους και ποσοστό 40,84% στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν και στις οποίες ηγήθηκε για πρώτη φορά ο κ. Κ. Μητσοτάκης, καθώς ο Ευ. Αβέρωφ παραιτήθηκε μετά την αποτυχία του στόχου που είχε θέσει στις ευρωεκλογές. Τη διαφορά «καρπώθηκαν» το ΚΚΕ, το ΚΚΕ εσωτ. και η ακροδεξιά ΕΠΕΝ, που με επιδόσεις της τάξεως του 11,64%, 3,41% και 2,29%, αντιστοίχως είδαν να αυξάνονται τόσο ο απόλυτος αριθμός των ψήφων που έλαβαν στην ευρωκάλπη όσο και τα ποσοστά τους.

1994
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση που υπέστησαν οι δυνάμεις των μεγαλυτέρων κομμάτων στην επίσης «μονή» ευρωεκλογή του 1994. Το ΠαΣοΚ από το 46,88% των βουλευτικών του Οκτωβρίου 1993 βρέθηκε τον Ιούνιο του επομένου χρόνου στο 37,65%, ενώ αντίστοιχη ήταν και η υποχώρηση της ΝΔ που σε λίγους μήνες από το 40,68% έπεσε στο 32,65%. Κερδισμένοι ήταν η Πολιτική Ανοιξη και το ΚΚΕ που ανέβασαν τα ποσοστά τους, αλλά και ο Συνασπισμός, ο οποίος, ενώ είχε, λόγω του ορίου του 3%, μείνει εκτός Βουλής, στις ευρωεκλογές πήρε υπερδιπλάσιο ποσοστό φθάνοντας το 6,26%.

1999
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε πέντε χρόνια αργότερα, όταν στις ευρωεκλογές του 1999 το άθροισμα των δύο κομμάτων εξουσίας βρέθηκε στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό, αφού για πρώτη φορά έπεσαν κάτω από το 70%, κυρίως λόγω της διαρροής πολλών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ προς το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και τον Συνασπισμό που ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους. Ισως γι΄ αυτό η ανατροπή που έβγαλε η κάλπη, με τη ΝΔ – της οποίας ηγήθηκε πρώτη φορά ο κ. Κ. Καραμανλής- να συγκεντρώνει 36% και να περνάει μπροστά από το ΠαΣοΚ που περιορίστηκε στο 32,91%, δεν αποτέλεσε πρόκριμα για την εθνική αναμέτρηση του επομένου χρόνου. Στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2000 το ΠαΣοΚ πέρασε ξανά μπροστά επικρατώντας με 43,79% της ΝΔ, που έμεινε μία και πλέον εκατοστιαία μονάδα πίσω. 2004
Υποχώρηση τόσο της συμμετοχής των ψηφοφόρων όσο και της δύναμης των κομμάτων εξουσίας παρατηρήθηκε και στις τελευταίες ευρωεκλογές που έγιναν τον Ιούνιο του 2004, τρεις μήνες δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές. Από 7.571.601, που ήταν οι πολίτες οι οποίοι προσήλθαν να ψηφίσουν τον Μάρτιο για την εκλογή βουλευτών, ο αριθμός τους υποχώρησε σε 6.283.637. Βασικός «χαμένος» ήταν το ΠαΣοΚ που δεν ψηφίστηκε από το 1/3 όσων το είχαν ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει από το 40,55% στο 34,01%, ενώ λιγότερες ήταν οι απώλειες για τη ΝΔ που βρέθηκε από το 45,36% στο 43,01%, η υψηλότερη ευρωεπίδοση που είχε ποτέ. Κερδισμένα ήταν και πάλι τα μικρότερα κόμματα, όπως το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός που αύξησαν ψήφους και ποσοστά, αλλά και ο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη που πέρασε για πρώτη φορά το όριο του 3% και εξελέγη στην Ευρωβουλή.

Οι δίδυμες κάλπες του 1981 και του 1989
Η άνοδος των μικρών κομμάτων δεν καταγράφεται μόνο στις μονές κάλπες αλλά και στις «δίδυμες» καθώς πολλοί ψηφοφόροι επιλέγουν για τις εθνικές εκλογές κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ενώ για την Ευρωβουλή ψηφίζουν κάποιο από τα μικρότερα. Η διαφοροποίηση αυτή φάνηκε ήδη από το 1981, που ήταν η πρώτη φορά που οι Ελληνες κλήθηκαν να ψηφίσουν για το Ευρωκοινοβούλιο. Το 48,07% της- ταυτόχρονηςβουλευτικής κάλπης του ΠαΣοΚ κάμφθηκε στο 40,12% για το «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο, ενώ η ευρωδύναμη της ΝΔ υποχώρησε στο 31,34% από το 35,87%. Η κάμψη του «δικομματισμού» ευνόησε το ΚΚΕ που κατέγραψε ποσοστό 12,84% (έναντι 9,89% στις βουλευτικές) και το ΚΚΕ εσωτ. με 5,29% (από 1,84%), καθώς και το ΚΟΔΗΣΟ με 4,25% και το Κόμμα Προοδευτικών με 1,95% που πέτυχαν την εκλογή ευρωβουλευτή αν και δεν εξέλεξαν βουλευτή. Στην επίσης διπλή αναμέτρηση του 1989 το 44,28% της ΝΔ έγινε 40,41% στην ευρωκάλπη, ενώ αντιστοίχως η δύναμη του ΠαΣοΚ από το 39,13% υποχώρησε στο 35,96% επ΄ ωφελεία της ΔΗΑΝΑ του κ. Κ. Στεφανόπουλου και του ΣΥΝ που παρουσίασαν αυξημένες ευρωεπιδόσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk