Εκνευρισμό στη μειοψηφούσα τάση του ΣΥΝ προκαλεί η ανακίνηση του ζητήματος της θητείας των βουλευτών

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣΣτην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για εμφύλια σύγκρουση

ΣΚΗΝΙΚΟ μετωπικής ρήξης με απρόβλεπτες διαστάσεις διαμορφώνεται στην Κουμουνδούρου,μετά και την παρέμβαση του κ. Λ.Κύρκου, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την κυρίαρχη «αριστερίστικη παρά αριστερή», όπως τη χαρακτήρισε,κατεύθυνση του κόμματος και έστειλε προς τους ομοϊδεάτες του «ανανεωτικούς» μή νυμα «αντίστασης» και αμφισβήτησης των επιλογών της πλειοψηφίας του Αριστερού Ρεύματος.Ο κύκλος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις εσωκομματικές «φατρίες» άνοιξε με την ανακίνηση του θέματος των δύο θητειών για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,εξέλιξη την οποία παράγοντες της Κουμουνδούρου χρεώνουν στον κ. Αλ.Αλαβάνο , ο οποίος δεν κρύβει τη δυσφορία του για τα τεκταινόμενα εντός των κομματικών τειχών.

<b>ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ</b>Στην Κουμουνδούρου  ετοιμάζονται για εμφύλια σύγκρουση | tovima.gr

ΣΚΗΝΙΚΟ μετωπικής ρήξης με απρόβλεπτες διαστάσεις διαμορφώνεται στην Κουμουνδούρου, μετά και την παρέμβαση του κ. Λ.Κύρκου, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την κυρίαρχη «αριστερίστικη παρά αριστερή», όπως τη χαρακτήρισε,κατεύθυνση του κόμματος και έστειλε προς τους ομοϊδεάτες του «ανανεωτικούς» μήνυμα «αντίστασης» και αμφισβήτησης των επιλογών της πλειοψηφίας του Αριστερού Ρεύματος. Ο κύκλος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις εσωκομματικές «φατρίες» άνοιξε με την ανακίνηση του θέματος των δύο θητειών για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη την οποία παράγοντες της Κουμουνδούρου χρεώνουν στον κ. Αλ.Αλαβάνο, ο οποίος δεν κρύβει τη δυσφορία του για τα τεκταινόμενα εντός των κομματικών τειχών.

«Σε μια χώρα που από τους ισχυρούς καταπατάται κάθε νόμος που τους ενοχλεί, στην Αριστερά μπορούμε να δείξουμε ότι ξέρουμε να σεβόμαστε τη δική μας νομιμότητα» δήλωνε με νόημα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνέντευξή του προς «Το Βήμα», κληθείς να καταθέσει την άποψή του σχετικά με την καταστατική πρόβλεψη του ΣΥΝ για «πλαφόν» δύο θητειών των βουλευτών του κόμματος. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έθετε, έστω εμμέσως, το ζήτημα αυτό, το οποίο αποτελεί casus belli για τις εσωκομματικές πτέρυγες, καθώς, αν ισχύσει, οδηγεί στην αποστρατεία κορυφαίων κοινοβουλευτικών παραγόντων, όπως οι κκ. Φ. Κουβέλης , Ι.Δραγασάκης, Αθ.Λεβέντης, αλλά και ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος.

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης
Παρά ταύτα ουδείς- προφανώς ούτε ο ίδιος- ανέμενε ότι η δήλωσή του θα άνοιγε έναν κύκλο αντιπαράθεσης. Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς στην Κουμουνδούρου, βλέποντας τις διαστάσεις της σύγκρουσης που ξέσπασε, είναι «γιατί άνοιξε τώρα τέτοιο θέμα ο Αλέκος». Αλλοι πάλι θεωρούν ότι αν δεν το προέβαλλε με τον δικό του τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Αν. Καρίτζης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά δήλωνε ότι οι καταστατικές διατάξεις «υπάρχουν για να τηρούνται», δεν θα είχε λάβει το θέμα τη διάσταση που έλαβε.

Επί της ουσίας ο ΣΥΝ περιήλθε στη δίνη των αντιπαραθέσεων για πολλοστή φορά στην 20ετή πορεία του, με τον επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κ. Κουβέλη να κάνει λόγο για «εσωκομματικές εκκαθαρίσεις» εν όψει και το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς κ. Κύρκο να διαβλέπει «προσπάθεια κάποιων να καταληφθεί ο χώρος του ΣΥΝ», ώστε «να του επιβληθούν ορισμένες λύσεις», όπως δήλωσε. Μάλιστα προέβλεψε «ανησυχητικές εξελίξεις», στις οποίες θα οδηγηθεί ο ΣΥΝ, καθώς «η αντίσταση που θα υπάρξει μέσα στο σώμα των οπαδών του ΣΥΝ είναι πολύ μεγάλη».

Σε αυτό το φόντο, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι ο κ. Δραγασάκης ούτως ή άλλως δεν προτίθεται να είναι και πάλι υποψήφιος, τότε οι πλέον θιγόμενοι από τυχόν εφαρμογή της καταστατικής διάταξης που προβλέπει ότι «οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές ύστερα από δύο θητείες (σ.σ.: ελάχιστος χρόνος παραμονής έξι χρόνια) δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι» είναι οι «ανανεωτικοί» κκ. Κουβέλης και Λεβέντης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα θεωρητικό ενδεχόμενο, καθώς για να ισχύσει η επίμαχη διάταξη θα πρέπει να παρέλθει μία εξαετία από τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, δηλαδή από το 2005, όταν άλλαξε το καταστατικό του ΣΥΝ. Με πιθανότερη δε την εκδοχή να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές προ του 2011, οπότε συμπληρώνονται τα έξι χρόνια του προβλεπόμενου ελάχιστου χρόνου παραμονής ενός βουλευτή στη θέση του, όλη η φασαρία που έχει ξεσηκωθεί στην Κουμουνδούρου επί τούτου είναι μάλλον στον αέρα.

«Ποιος είναι ο λόγος,ποια είναι η ανάγκη για την ανάδειξη ενός θέματος, το οποίο σήμερα δεν έχει ύπαρξη,δεν υφίσταται;» διερωτάτο προ ημερών ο κ. Κουβέλης. Στελέχη και από τις δύο βασικές «τάσεις» του ΣΥΝ- τη μειοψηφούσα Ανανεωτική Πτέρυγα και το πλειοψηφικό Αριστερό Ρεύμα- συμφωνούν, παρά το τεταμένο κλίμα που επικρατεί, ότι «μια τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη» . Επιπλέον, παράγοντες της πλειοψηφίας θεωρούν ότι τυχόν υλοποίηση των δύο θητειών θα ισοδυναμούσε με το «να πάμε στις εκλογές ως πρόβατα στη σφαγή», σε μια κρίσιμη καμπή για τη συρρικνωμένη δυναμική που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Τα πνεύματα στην Κουμουνδούρου είναι ιδιαίτερα οξυμένα, κάτι που διαφάνηκε σαφώς από την προσπάθεια εκτόνωσης που καταβλήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Αλαβάνο να αναλάβει την πρωτοβουλία για την τριμερή συνάντηση που διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή μεταξύ των ιδίων και του κ. Κουβέλη. Μια προσπάθεια ωστόσο η οποία, αν και προβλήθηκε ως εποικοδομητική, στην κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συντεταγμένη πορεία προς τις ευρωεκλογές, δεν έφερε απτά αποτελέσματα, αφού λίγες ώρες αργότερα οι αντιμαχόμενες πλευρές διασταύρωναν τα ξίφη τους στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, με τους «ανανεωτικούς» να αποχωρούν από τη συνεδρίαση και την πλειοψηφία να καλεί τις δυνάμεις του κόμματος να δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών «με σεβασμό στο καταστατικό», αναφορά που θεωρήθηκε έμμεση προειδοποίηση προς όσους το αμφισβητούν, αλλά και με σεβασμό «στις αποφάσεις του (πρόσφατου) Διαρκούς Συνεδρίου», κάτι που αφορά τη σειρά των υποψηφίων του κόμματος στην ευρωλίστα.

Το αγκάθι του ευρωψηφοδελτίου
Είναι ένα ακόμη «αγκάθι» που ταλαιπωρεί αυτέ τις ημέρες την Κουμουνδούρου, καθώς οι «ανανεωτικοί» αξιώνουν να δοθεί η δεύτερηκαι πιθανότατα εκλόγιμη- θέση όχι σε «σύμμαχο» από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε στο συνέδριο, αλλά στον νυν ευρωβουλευτή κ. Δ. Παπαδημούλη , ο οποίος στο εσωκομματικό δημοψήφισμα ήλθε δεύτερος μετά τον κ. Ν. Χουντή και ως εκ τούτου θα καταλάβει την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο, κινδυνεύοντας να μείνει εκτός Ευρωβουλής. Η σχετική πρόταση της Ανανεωτικής Πτέρυγας απορρίφθηκε από την Πολιτική Γραμματεία, ενώ στο εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί προστέθηκαν και οι εξελίξεις στον χώρο της ΠΟΣΔΕΠ, όπου οι δυνάμεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας συνέβαλαν στην ανατροπή των υφιστάμενων ως τώρα συσχετισμών εις βάρος των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς που στήριζε η πλειοψηφία της Κουμουνδούρου.

«Ξένοι» στο ίδιο κόμμα

Οι κκ. Αλ. Τσίπρας (δεξιά), Αλ. Αλαβάνος (στο μέσον) και Φ. Κουβέλης. Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΝ με αιχμηρές δηλώσεις στελεχών και βολές εκατέρωθεν φαίνεται ότι ανοίγουν νέο κύκλο αντιπαράθεσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ιδεολογική «κόντρα» εξελίσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΝ από τον περασμένο Δεκέμβριο αναφορικά με τα γεγονότα που ακολούθησαν τη στυγνή δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, αλλά και άλλες αφορμές, όπως η διάσταση που εκδηλώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ή οι προτεινόμενες από τον κ. Τσίπρα ριζικές αλλαγές στα media του χώρου («Αυγή», «Στο κόκκινο»), οι οποίες δεν προχώρησαν λόγω της σθεναρής αντίστασης που προέβαλαν οι «ανανεωτικοί», καθώς και η αντιπαράθεση γύρω από την ψήφιση του προγράμματος του κόμματος στο Διαρκές Συνέδριο.

Για την πλειοψηφούσα «τάση» η δήλωση του κ. Κουβέλη περί σχεδίου «εκκαθαρίσεων» πυροδότησε την έντονη δυσφορία των μελών της ως και την πολεμική που εκδηλώθηκε από την πλευρά των στελεχών νέας γενιάς περί τον κ. Τσίπρα, αν και ο ίδιος επέλεξε να τηρήσει συναινετική στάση, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσει τον ηγετικό ρόλο του στον ΣΥΝ. «Δεν κρύβουμε τις διαφωνίες μας κάτω από το χαλί και δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος» δήλωνε, ενώ την ίδια στιγμή στην Πολιτική Γραμματεία παρείχε κάλυψη στον στενό συνεργάτη του κ. Καρίτζη, διαμηνύοντας παράλληλα ότι «περιμένω στάση ευθύνης από όλους,αλλιώς θα επανεξετάσω τη στάση μου».

Παράγοντες της Κουμουνδούρου πάντως δεν κρύβουν ότι οι εξελίξεις δημιουργούν προσκόμματα στη δουλειά του κ. Τσίπρα, διατυπώνοντας εμμέσως αιχμές για τους χειρισμούς του κ. Αλαβάνου τόσο ως προς το θέμα των δύο θητειών όσο και για την πρόσφατη δήλωσή του ότι «είναι ωραία και με το 7%» των δημοσκοπήσεων. Παράλληλα ενδεικτικό των αποστάσεων που παίρνει ο κ. Αλαβάνος από τα εσωκομματικά τεκταινόμενα είναι το γεγονός ότι δεν προσήλθε καν να ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. «Δεν ήθελα να κλίνω υπέρ του ενός ή του άλλου…» ήταν η εξήγηση που έδωσε. Οι ίδιες κομματικές πηγές μάλιστα δεν αποκλείουν η θέση του περί εφαρμογής του καταστατικού ως προς τις βουλευτικές θητείες να αφορά κυρίως τον ίδιο, στην κατεύθυνση της «διευκόλυνσής του στην προετοιμασία του εδάφους για τυχόν αποχώρησή του». Πρόκειται για ερμηνείες τις οποίες συντηρεί ο κ. Αλαβάνος με τη στάση του, καθώς δεν ξεκαθαρίζει αν θα είναι υποψήφιος εκ νέου ή όχι, όπως λένε.

Πάντως μπροστά στο φάσμα της κάθετης ρήξης – κάποιοι φοβούνται ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης, αν και ο κ. Αλαβάνος το αποκλείει- οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου αποκτούν μορφή χιονοστιβάδας, επαναφέροντας για άλλη μία φορά τον ΣΥΝ σε καθεστώς εσωκομματικής εσωστρέφειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk