ΑΠΟ ΘΕΣΕΩΣ

Ολοι είναι απαραίτητοι

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προσεγγίσει ξανά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη μόνο θετικά μπορεί να σχολιαστεί. Και όσοι την κρίνουν αρνητικά μόνο μικροκομματικά και προσωπικά κίνητρα έχουν. Ο πρώην πρωθυπουργός προσέφερε πάρα πολλά στον τόπο και αυτό μπορεί εύκολα κανείς να το διαπιστώσει αν αναλογιστεί πώς ήταν η χώρα στο τέλος του 2004 όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο κ. Καραμανλής και πώς είναι τώρα. Αν το ΠαΣοΚ επανέλθει στην εξουσία δεν θα έχει περιθώρια. Δεν θα έχει περιθώρια λάθους, δεν θα έχει περιθώρια χρόνου, δεν θα έχει περιθώρια πειραματισμών.

Ολοι είναι  απαραίτητοι | tovima.gr

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προσεγγίσει ξανά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη μόνο θετικά μπορεί να σχολιαστεί. Και όσοι την κρίνουν αρνητικά μόνο μικροκομματικά και προσωπικά κίνητρα έχουν. Ο πρώην πρωθυπουργός προσέφερε πάρα πολλά στον τόπο και αυτό μπορεί εύκολα κανείς να το διαπιστώσει αν αναλογιστεί πώς ήταν η χώρα στο τέλος του 2004 όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο κ. Καραμανλής και πώς είναι τώρα. Αν το ΠαΣοΚ επανέλθει στην εξουσία δεν θα έχει περιθώρια. Δεν θα έχει περιθώρια λάθους, δεν θα έχει περιθώρια χρόνου, δεν θα έχει περιθώρια πειραματισμών. Η κατάσταση είναι απελπιστική τόσο στην οικονομία όσο και στη δημόσια διοίκηση. Δεν λειτουργεί τίποτε σε κανέναν τομέα και αυτό συνέβη διότι ο Καραμανλής επέλεξε να χρησιμοποιήσει- και συνεχίζει να χρησιμοποιεί- ανίκανους, με κομματικά ή φιλικά κριτήρια. Δυστυχώς είχε κακές παρέες και έτσι οι φίλοι και οι κουμπάροι του ανέλαβαν τη διοίκηση της χώρας και τη διέλυσαν. Ο κ. Παπανδρέου, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος. Πρέπει να χρησιμοποιήσει ό,τι καλύτερο διαθέτει ο πολιτικός του χώρος και ακόμη καλύτερα θα είναι να χρησιμοποιήσει όσους θεωρεί καλούς και από άλλα κόμματα της Αριστεράς, ακόμη και από τον χώρο της Δεξιάς. Διότι αυτό επιβάλλουν η κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και η λογική της εποχής μας.

Ο κ. Σημίτης είναι «βαρύ πυροβολικό». Διαθέτει τεράστια εμπειρία, βαθιά γνώση και κύρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και η μάχη δεν θα δοθεί μόνο στο εσωτερικό, όπως γίνεται τώρα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, στα πρωθυπουργικά γραφεία της Ευρώπης και στις Βρυξέλλες, αλλά και στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στη Ρωσία. Ο κ. Σημίτης λοιπόν μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος στη δημιουργία συμμαχιών, στην εξήγηση των ελληνικών θέσεων και στην εξωτερική οικονομική πολιτική. Δεν έχει κανείς αμφιβολία, ακόμη και οι αντίπαλοι του Γιώργου Παπανδρέου, ότι και ο ίδιος διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο έναντι του κ. Καραμανλή. Ο Καραμανλής κυβερνά από τη Ραφήνα και το Μαξίμου, ενώ ο Παπανδρέου έχει μια διεθνή οπτική στα πράγματα και το να μπει στο αεροπλάνο για να πεταχτεί ως την Ουάσιγκτον ή το Πεκίνο είναι για αυτόν μάλλον απολαυστικό. Μαζί με τον Σημίτη η χώρα θα αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό σε διεθνές επίπεδο δίδυμο. Το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να αφήσει κανέναν εκτός διοικητικής ομάδος. Λογικά πρέπει να θεωρείται αναγκαία και η χρησιμοποίηση του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου και του κ. Γιάννη Στουρνάρα που σήμερα είναι διευθυντής στο ΙΟΒΕ, και του πρώην συμβούλου του Σημίτη κ. Γκίκα Χαρδούβελη που είναι σήμερα οικονομολόγος της Εurobank, ακόμη και του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος διαθέτει τεράστια πείρα σε θέματα φορολογίας και δημοσίων δαπανών και φυσικά το αναγκαίο ήθος για μια μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Θα πει κανείς ότι αυτό είναι το παλιό ΠαΣοΚ, το ΠαΣοΚ που μαύρισαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές, ένα ΠαΣοΚ που δεν θέλουμε να ξαναδούμε. Μπορεί να μοιάζει έτσι, αλλά στην πραγματικότητα είναι η καλύτερη ομάδα που είχαμε ποτέ στα οικονομικά. Και εμπλουτισμένη με τα νέα πρόσωπα που έχει φέρει στο κόμμα ο Γ. Παπανδρέου και κυρίως υπό την κοινωνική πίεση για αλλαγές που επιβάλλουν η κρίση αλλά και οι νέες διεθνείς τάσεις είναι η μόνη ομάδα που μπορεί σήμερα να προσφέρει ελπίδα. Η επιτυχία της δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, αλλά έχει περισσότερες πιθανότητες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί.

Τις αποφάσεις φυσικά θα τις πάρουν οι ψηφοφόροι και η επιτυχία ή η αποτυχία θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα. Ποια άλλη επιλογή όμως έχουμε;

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk