ΓΝΩΜΗ

Δύο λίστες

Δύο λίστες προκαλούν συζητήσεις. Η μία, αμερικανική, περιλαμβάνει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου: είναι λιγότεροι σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Η δεύτερη, που αποκάλυψε «Το Βήμα», περιλαμβάνει τους κατά την αστυνομία υποψήφιους στόχους των εγχώριων τρομοκρατών. Οι πλούσιοι (κι ας μην κλάψουμε για αυτούς) έχασαν πολλά από τα δισ. δολάρια που είχαν: η κρίση υπάρχει και για αυτούς, με την κάθετη πτώση της αξίας των μετοχών. Φυσικά τα εκατομμύρια νέοι άνεργοι και η νέα μιζέρια που απειλεί τους πάντες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Δύο λίστες προκαλούν συζητήσεις. Η μία, αμερικανική, περιλαμβάνει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου: είναι λιγότεροι σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Η δεύτερη, που αποκάλυψε «Το Βήμα», περιλαμβάνει τους κατά την αστυνομία υποψήφιους στόχους των εγχώριων τρομοκρατών.

Οι πλούσιοι (κι ας μην κλάψουμε για αυτούς) έχασαν πολλά από τα δισ. δολάρια που είχαν: η κρίση υπάρχει και για αυτούς, με την κάθετη πτώση της αξίας των μετοχών. Φυσικά τα εκατομμύρια νέοι άνεργοι και η νέα μιζέρια που απειλεί τους πάντες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Αντίθετα, η εγχώρια τρομοκρατία βρίσκεται όχι σε κρίση αλλά σε ανάπτυξη: η κρίση αφορά εδώ το κράτος και την αστυνομία. Τόσο που δίκαια να υποψιάζεται κανείς ότι αυτή η λίστα πιθανών «στόχων» να είναι τόσο αξιόπιστη όσο και οι συντάκτες της. Φυσικά, έστω και με αυτήν την (μεγάλη) επιφύλαξη θα ήταν τρελό να πούμε ότι «δεν τρέχει τίποτε».

Θα υπενθυμίσω ένα (θεαματικό) παράδειγμα: ένα από τα πρόσωπα της λίστας, που δεν συντάχτηκε χτες, είναι ο κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας. Τον προστάτευσε η αστυνομία; Ισως, αλλά αναποτελεσματικά εφόσον, πρόσφατα, μία ομάδα αναρχοαυτόνομων (ή/και χούλιγκαν) του επιτέθηκε απόγευμα, την ώρα που έφευγε από το γραφείο του (Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου), προκάλεσε ζημιές στο αυτοκίνητό του και ο ίδιος ξέφυγε με το δίτροχο του φρουρού του αποφεύγοντας έτσι τα χειρότερα. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας είναι ένα από τα πιο σημαντικά θεσμικά πρόσωπα της Δημοκρατίας. Οταν του συμβαίνει αυτό, τι μπορεί να συμβεί σε άλλους;

Αλλά η λίστα προκάλεσε και μερικές πολύ παράδοξες αντιδράσεις. Η πιο προβοκατόρικη από επαγγελματίες του είδους: γιατί όχι και ο τάδε ή ο τάδε; Μπράβο, παιδιά, για την εθελοντική σας συμμετοχή στο «έργο». Και η πιο απίστευτη (από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και πρώην δημοσιογράφο): είναι μυστική, πώς δημοσιεύεται; Προφανώς, η εξουσία οδηγεί σε επαγγελματικό Αλτσχάιμερ. Τώρα η αλήθεια είναι ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι τόσο η λίστα όσο η σε ανάπτυξη πολύμορφη τρομοκρατία. Μέσα στη μεγάλη κρίση. Με πιθανότητες δίκαιης κοινωνικής αναταραχής. Και με το αιώνιο αλλά βασικό αίτημα: η αντιμετώπισή της να είναι αποτελεσματική χωρίς καμιά νέα θυσία για τις ελευθερίες μας που τόσο θα ήθελαν ορισμένοι «υπεύθυνοι»(;) συντάκτες της λίστας;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk