ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

Τα υψηλότερα κέρδη σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψαν τόσο οι διεθνείς όσο και οι εγχώριοι δείκτες, με τις ενδείξεις να συγκλίνουν στην έναρξη ενός «bear market rally», δεδομένου ότι είναι ακόμη νωρίς να υπερκεραστεί η μακροχρόνια πτωτική τάση. Η ανάκαμψη των αγορών εκδηλώθηκε από τα χαμηλά 6 και 11 ετών στα οποία είχαν υποχωρήσει αρκετοί βασικοί δείκτες, περνώντας σε μακροχρόνιες υπερπουλημένες ζώνες. Η αφορμή όμως προήλθε από τις «ένοχες» τράπεζες και συγκεκριμένα από …

Τα υψηλότερα κέρδη σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψαν τόσο οι διεθνείς όσο και οι εγχώριοι δείκτες, με τις ενδείξεις να συγκλίνουν στην έναρξη ενός «bear market rally», δεδομένου ότι είναι ακόμη νωρίς να υπερκεραστεί η μακροχρόνια πτωτική τάση. Η ανάκαμψη των αγορών εκδηλώθηκε από τα χαμηλά 6 και 11 ετών στα οποία είχαν υποχωρήσει αρκετοί βασικοί δείκτες, περνώντας σε μακροχρόνιες υπερπουλημένες ζώνες. Η αφορμή όμως προήλθε από τις «ένοχες» τράπεζες και συγκεκριμένα από την Βank of Αmerica και τη Citigroup που εξέδωσαν αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι θα κατορθώσουν να είναι κερδοφόρες το 2009 παρά την κρίση.

Τη θετική επενδυτική διάθεση ήρθε να τονώσει στο τέλος της εβδομάδας και η διαβεβαίωση της Κίνας ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει, αν κριθεί απαραίτητο, να προχωρήσει και σε δεύτερο «πακέτο» στήριξης.

Οι αλλεπάλληλες ενέσεις ρευστότητας από τα κράτη φαίνεται πως εξασφάλισαν κεφαλαιακή επάρκεια στο πιστωτικό σύστημα, το οποίο εκτιμάται πως θα περάσει σε φάση σταθεροποίησης. Παράλληλα η ισχυρή ανάκαμψη που ξεκίνησε στα χρηματιστήρια ίσως υποδεικνύει τον «πυθμένα» του πτωτικού κύκλου, ο οποίος όμως θα επιβεβαιωθεί όταν οι δείκτες ανακτήσουν πιο υγιή επίπεδα τιμών.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στις χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης και η μείωση της κατανάλωσης στις εκεί αγορές εκτιμάται πως θα πλήξουν τα αποτελέσματα της χρήσης 2008 της Σαράντης, σύμφωνα με τη Μarfin Αnalysis. Τα αποτελέσματα της εισηγμένης αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη 18 Μαρτίου μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Στη σχετική έκθεση, η Μarfin Αnalysis διατυπώνει την εκτίμηση ότι η διοίκηση της Σαράντης δεν θα δώσει συγκεκριμένο guidance για το 2009.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα 2008, η εγχώρια χρηματιστηριακή μείωσε τις εκτιμήσεις της κατά 2,7% για τις πωλήσεις της εισηγμένης, τις οποίες υπολογίζει να ανέλθουν στα 258,5 εκατ. ευρώ. Τα ΕΒΙΤDΑ εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 38,3 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για τα καθαρά κέρδη μειώθηκε κατά 17,9% στα 26,3 εκατ.

ευρώ.

ΤΕΡΝΑ
Υψηλότερα των εκτιμήσεών της χαρακτήρισε η Deutsche Βank τα αποτελέσματα χρήσεως 2008 της εισηγμένης. Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης εμφάνισαν σημαντική αύξηση το 2008 καθώς ενισχύθηκαν σε ποσοστό 67,1% σε 23,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 73,7 εκατ. ευρώ και ενισχύθηκαν κατά 22,6%. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει την αισιόδοξη πρόβλεψη της διοίκησης της Τέρνα Ενεργειακής σχετικά με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου προσβλέπει για το 2009 στην απόκτηση αδειών εγκατάστασης συνολικής ισχύος 300ΜW. Σε ό,τι αφορά τη μετοχή, η Deutsche Βank αναφέρει σε σχετική έκθεση ότι παραμένει «θετική» για την πορεία της λόγω του περιθωρίου ανόδου που προκύπτει με βάση την τιμή-στόχο που έχει θέσει στα 6,20 ευρώ, τον ισχυρό ισολογισμό και το ευνοϊκό περιβάλλον στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα 2008
Ε ν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσεως 2008 μεθαύριο Τρίτη 17 Μαρτίου, η UΒS σε σχετική έκθεσή της προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας θα υποχωρήσουν κατά 14,7% και θα διαμορφωθούν σε 1,38 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ενισχυθούν κατά 16%, σε 3,54 δισ. ευρώ. Στο σύνολο της χρήσης, η UΒS εκτιμά ότι οι προβλέψεις της τράπεζας θα ενισχυθούν κατά 56% και θα ανέλθουν σε 515 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι στο δ Δ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας θα μειωθούν σε 172 εκατ. ευρώ έναντι 313 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2007.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή, εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία επιλογή της UΒS στην εγχώρια αγορά με σύσταση «αγορά» και την τιμή-στόχο να παραμένει στα 16 ευρώ.

Λόγω των υψηλότερων προβλέψεων, η Ρiraeus Sec. μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή σε 15,8 ευρώ, από 17,9 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «outperform». Για τον ίδιο λόγο και η Ρroton Βank περιόρισε την τιμή-στόχο σε 18,5 ευρώ, από 25 ευρώ ενωρίτερα, διατηρώντας τη σύσταση «outperform». Η Ρroton Βank εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας θα ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2008, ενώ στο δ Δ τρίμηνο θα διαμορφωθούν σε 286 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk