Το παράδοξο είναι ότι ξαφνικά δείχνουν να άλλαξαν οι τύχες των τραπεζικών μετοχών

Πρόσκαιρο ή όχι το τρέχον ράλι ανακούφισης των χρηματιστηρίων;

Ξαφνικά όλος ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται αν θα διαρκέσει η τρέχουσα εντυπωσιακή ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και κυρίως της Wall Street ή θα έχει τη μοίρα των προηγούμενων ράλι της bear market (καθοδικής κατεύθυνσης αγορά), τα οποία ταχύτατα ξεφούσκωσαν και έσυραν τις μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Η ειρωνεία είναι ότι ως και τη Δευτέρα τα ερωτήματα τα οποία δέσποζαν ήταν σχετικά με το πόσο ακόμη χαμηλότερα θα κατρακυλήσουν τα χρηματιστήρια και πότε θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Ξαφνικά όλος ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται αν θα διαρκέσει η τρέχουσα εντυπωσιακή ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και κυρίως της Wall Street ή θα έχει τη μοίρα των προηγούμενων ράλι της bear market (καθοδικής κατεύθυνσης αγορά), τα οποία ταχύτατα ξεφούσκωσαν και έσυραν τις μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Η ειρωνεία είναι ότι ως και τη Δευτέρα τα ερωτήματα τα οποία δέσποζαν ήταν σχετικά με το πόσο ακόμη χαμηλότερα θα κατρακυλήσουν τα χρηματιστήρια και πότε θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Πάντως οι απόψεις των αναλυτών είναι, ως συνήθως, διχασμένες. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι μετοχές θα πέσουν πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύεται και συνιστούν στους επενδυτές να είναι έτοιμοι να πουλήσουν ή να αυξήσουν τις short θέσεις τους, διότι η οικονομία των ΗΠΑ και μαζί η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται στη μέση της χειρότερης κρίσης από τη δεκαετία του 1930 και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι έχουν πιάσει πάτο. Αλλοι όμως ισχυρίζονται ότι οι μετοχές αποκλείεται να γίνουν πολύ φθηνότερες και ότι η ανάκαμψη των αγορών θα είναι ταχύτατη. Ειδικότερα, για τις αμερικανικές μετοχές υπενθυμίζουν ότι φαίνονται υποτιμημένες όπως και το 1982, προτού δηλαδή ξεκινήσει το ισχυρό ράλι της περιόδου Ρίγκαν. Ενώ σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της «Wall Street Journal», τα τέσσερα πέμπτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν δήλωσαν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την αγορά αμερικανικών μετοχών, ειδικότερα για τους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αγοραστικός πυρετός
Το παράδοξο είναι ότι στο επίκεντρο του αγοραστικού πυρετού βρίσκονται οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, τις οποίες πανικόβλητοι οι επενδυτές ξεπουλούσαν ως και τη Δευτέρα. Ωστόσο μόλις μία μέρα μετά, την Τρίτη, οι τύχες των τραπεζικών μετοχών δείχνουν να άλλαξαν από τη σκόπιμη διαρροή ενός ιδιαίτερα αισιόδοξου υπηρεσιακού σημειώματος του διευθύνοντος συμβούλου της Citigroup Βίκραμ Παντίτ. Με αποδέκτη τους 300.000 εργαζομένους της Citigroup σε όλον τον κόσμο, το σημείωμα του κ. Παντίτ έλεγε ότι η τράπεζα πέρασε στα κέρδη το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους- ήταν η πρώτη φορά έπειτα από πέντε ζημιογόνα τρίμηνα. Παρόμοια αισιόδοξο μήνυμα έστειλε και ο Τζέιμι Ντάιμον, αφεντικό της JΡ Μorgan Chase. Ακολούθησαν στη συνέχεια οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Βank of Αmerica Κένεθ Λούις ότι και η τράπεζά του γύρισε στην κερδοφορία τους πρώτους δύο μήνες του 2009 και ότι αναμένει πως θα παραμείνει κερδοφόρα όλο το 2009.

Ολες αυτές οι δηλώσεις ερμηνεύθηκαν από τους επενδυτές ότι ενδεχομένως αποτελούν τον προάγγελο καλύτερων ημερών για τον προβληματικό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, με συνέπεια να σπεύσουν να αγοράσουν τις μετοχές των τραπεζών. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας UΒS αντικατοπτρίζουν πιο ζοφερές προοπτικές για το 2009. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ελβετική κολοσσός αναφέροντας στην ετήσια έκθεσή της ότι «οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές μας παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές» στην ουσία προειδοποιεί για νέες τριμηνιαίες ζημιές. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε απέφυγε να αναφέρει στόχο κερδών για το 2009. Σημειωτέον ότι οι καθαρές ζημιές της UΒS για το 2008 ανήλθαν σε 20,89 δισ. ελβετικά φράγκα και ήταν οι υψηλότερες στην επιχειρηματική ιστορία της Ελβετίας. Αλλά και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Commerzbank, έσβησε τις ελπίδες για ταχύτατη ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα δηλώνοντας ότι οι πιέσεις στα κέρδη θα εξακολουθήσουν να είναι «τεράστιες» για αρκετό χρονικό διάστημα και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο καταγραφής ζημιών το 2009.

Περαιτέρω συρρίκνωση
Κατά τα άλλα, οι οικονομολόγοι βλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Wall Street Journal». Κατά μέσον όρο, αναμένουν ότι η καθίζηση της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί ως και τον Οκτώβριο, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις τους μιλούσαν για τον Αύγουστο. Εκτιμούν ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αναιμική πορεία το τρίτο εξάμηνο. Εξάλλου, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα χαθούν επιπλέον 2,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η ανεργία θα αναρριχηθεί στο 9,3% τον Δεκέμβριο από 8,1% που έφθασε τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι επίσης βλέπουν- μία πιθανότητα στις έξινα περιέρχονται οι ΗΠΑ σε μεγάλη κρίση (depression), δηλαδή βύθιση της κατανάλωσης πλέον του 10%.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι, παρά τη δριμεία κριτική τους κατά του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ως προς τον χειρισμό της οικονομίας και κυρίως κατά του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ για την έλλειψη σαφήνειας των μέτρων ως προς τη διάσωση των τραπεζών, οι οικονομολόγοι βρίσκουν πολύ χειρότερη την απόκριση των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

Αυξανόμενη διάσταση στους κόλπους τού G20
Η ΔΙΑΣΤΑΣΗμεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ως προς το πρωτεύον ζήτημα της ατζέντας στη Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών του ομίλου των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου στις 2 Απριλίου φάνηκε ήδη πριν από τη συνάντηση των οικονομικών αξιωματούχων του G20 το τρέχον Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε κυρίως για την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών παγκοσμίως ώστε να επαναφέρουν στην αναπτυξιακή τροχιά την παγκόσμια οικονομία και δευτερευόντως για την επεξεργασία ενός νέου πλαισίου χρηματοοικονομικών κανονισμών. Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέρριψαν την πρόταση του κ. Ομπάμα να ξοδέψουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τόνισαν ότι μόνος στόχος της συνάντησης του G20 θα είναι μια συμφωνία για την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων ώστε να μπει χαλινάρι στον αχαλίνωτο καπιταλισμό των αγορών.

«Εκτιμούμε ότι η Ευρώπη έχει ήδη ξοδέψει αρκετά για την ανάκαμψη της οικονομίας και το πρόβλημα δεν είναι οι μεγαλύτερες δαπάνες,αλλά η δημιουργία ενός πλαισίου κανονισμών ώστε η οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή που τώρα βιώνει ο κόσμος να μην επαναληφθεί» δήλωσαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Καόρου Γιοσάνο σε προχθεσινή συνέντευξή του στους «Financial Τimes» συντάχθηκε με τους Αμερικανούς και δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τη θέση των Ευρωπαίων, αλλά το ζήτημα σύσφιγξης των κανονισμών φαίνεται διακοσμητικό μπροστά στα προβλήματα της οικονομικής κρίσης. Σημειωτέον ότι ο οικοδεσπότης του G20 βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έχει ήδη ταχθεί με τους Αμερικανούς και ελπίζει ότι θα πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες για ένα «παγκόσμιο νέο ντιλ» ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι γεγονός ότι η συνάντηση της οικονομικής ελίτ όλου του κόσμου το τρέχον Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο- το G20 αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των επτά πλουσιότερων χωρών (G7) και των σημαντικότερων αναδυόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας – γίνεται σε ένα περιβάλλον όπου οι οικονομικές προοπτικές έχουν ραγδαία επιδεινωθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk