ΜΝΗΜΕΙΑ

Βραβείο ανοιχτής παλάμης

ΜΙΑ ΧΑΡΑ τα κατάφερε το υπουργείο Πολιτισμού, που κατέγραψε, μελέτησε και αποκατέστησε πολλά μνημεία της οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Μια χαρά τα καταφέρνουν επίσης οι γείτονες Τούρκοι με τις κάθε λογής εμπνεύσεις τους για την «ανάδειξη», αντιστοίχως, πλείστων ελληνικών μνημείων που βρίσκονται σήμερα στα εδάφη τους. Εκείνα τα πρόβατα στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου ποιος θα τα ξεχάσει; Τις επιδείξεις μόδας στην Αγία Σοφία, επίσης. Τις ρημαγμένες βυζαντινές εκκλησίες, που αφήνονται επίτηδες στην τύχη τους.

ΜΙΑ ΧΑΡΑ τα κατάφερε το υπουργείο Πολιτισμού, που κατέγραψε, μελέτησε και αποκατέστησε πολλά μνημεία της οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Μια χαρά τα καταφέρνουν επίσης οι γείτονες Τούρκοι με τις κάθε λογής εμπνεύσεις τους για την «ανάδειξη», αντιστοίχως, πλείστων ελληνικών μνημείων που βρίσκονται σήμερα στα εδάφη τους.

Εκείνα τα πρόβατα στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου ποιος θα τα ξεχάσει; Τις επιδείξεις μόδας στην Αγία Σοφία, επίσης. Τις ρημαγμένες βυζαντινές εκκλησίες, που αφήνονται επίτηδες στην τύχη τους. Τις αρχαίες ελληνικές πόλεις, που αργοπεθαίνουν στη λήθη. Και όλο εκείνο το εμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων, που ανθεί. Εμείς λοιπόν είμαστε εντάξει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με την υποχρέωση που αναλάβαμε για τη σωτηρία της οθωμανικής κληρονομιάς εν Ελλάδι.

Διότι, έτσι πρέπει, μας είπαν. Η Ελλάδα ως πολιτισμένο κράτος που σέβεται τους άλλους οφείλει να βρίσκεται πάνω από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες. Δεν θα διαφωνήσω. Ανταλλάγματα θα ζητήσω. Τα οποία δεν υπάρχουν. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης την τοποθετεί αμέσως στο απυρόβλητο; Τι έχει ζητήσει και τι έχει πετύχει η Ελλάδα από την Τουρκία στο ζήτημα της προστασίας των ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών; Η απάντηση είναι: Τίποτε. Σε εμάς έμεινε μόνο το βραβείο του «καλού παιδιού». Σας φτάνει;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk