ΑΤΖΕΝΤΑ

Η κωμωδία του Μάρκου Αντόνιου Φόσκολου «Φορτουνάτος» φιλοξενείται στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.Σε μια ιστορία γιορτής και πανηγυριού με άφθονη μουσική ξετυλίγεται μια πρωτότυπη ιστορία αγάπης.Παίζουν: Θάνος Τοκάκης,Γαλήνη Χατζηπασχάλη,Μαρία Ζορμπά,Μιχάλης Φωτόπουλος κ.ά.Αγ.Κ ωνσταντίνου 22-24. Τηλ.210 3305.074. Ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης-SWR υπό τον Ρότζερ Νόρινγκτον στο Κοντσέρτο για βιολί του Μπεργκ στο πλαίσιο της συναυλίας η οποία θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,ενταγμένη στη σειρά «Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι».

Ως 17/5
θεατρο
«Φορτουνάτος»
Η κωμωδία του Μάρκου Αντόνιου Φόσκολου «Φορτουνάτος» φιλοξενείται στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.Σε μια ιστορία γιορτής και πανηγυριού με άφθονη μουσική ξετυλίγεται μια πρωτότυπη ιστορία αγάπης.Παίζουν: Θάνος Τοκάκης,Γαλήνη Χατζηπασχάλη,Μαρία Ζορμπά,Μιχάλης Φωτόπουλος κ.ά.Αγ.Κ ωνσταντίνου 22-24. Τηλ.210 3305.074.

Στις 20/3
συναυλια
Ο Καβάκος στο Μέγαρο

Ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης-SWR υπό τον Ρότζερ Νόρινγκτον στο Κοντσέρτο για βιολί του Μπεργκ στο πλαίσιο της συναυλίας η οποία θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,ενταγμένη στη σειρά «Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι».Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνία αρ.9 σε ντο μείζονα του Σούμπερτ.Στις 20.30.

κλασική μουσική
«Ανατέλλοντα Αστέρια»
Ο ανερχόμενος βιολοντσελίστας Αντρέας Μπράντελιντ και ο ήδη καταξιωμένος πιανίστας Μπενγκτ Φόρσμπεργκ συμπράττουν σε μια κοινή εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζοντας έργα Σούμπερτ, Σούμαν, Κόπελ, Ντεμπυσί, Λίντγκρεν και Φορέ. Στις 18/3, στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, στο πλαίσιο της σειράς «Rising Stars». Στις 20.30.

διαλέξεις
Οικονομική κρίση
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε η διάλεξη «Τι μας διδάσκει η οικονομική κρίση» του διάσημου γάλλου τραπεζίτη Νταβίντ ντε Ροτσίλντ αύριο στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος Μegaron Ρlus την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 19.00 ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης θα μιλήσει με θέμα «Σε αναζήτηση του νέου και των νέων: Μια επισκόπηση ζωτικών θεμάτων της εποχής μας». Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη. Τηλ. 210 7282.000. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 18.00 και μισή ώρα νωρίτερα (17.30) σε περίπτωση μεγάλης προσέγγισης. θέατρο
Επανάσταση στο φουαγέ
Οι θεατές των παραστάσεων του Θεάτρου του Νέου Κόσμου έχουν έναν ακόμη λόγο να προσέρχονται νωρίς για την παραλαβή των εισιτηρίων τους καθώς κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή θα παρουσιάζεται στο φιλόξενο φουαγέ το έργο «Επτά εβραιόπουλα». Πρόκειται για το πιο πρόσφατο- διάρκειας δέκα λεπτών- έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ που γράφτηκε ως άμεση αντίδραση στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Γάζα και ήδη παίζεται στο Royal Court του Λονδίνου. Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου. Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Ηλέκτρα Γεννατά, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Ελίτα Κουνάδη κ.ά. Τηλ. 210 9212.900.

Ωδή στο διαζύγιο
Το θέατρο Αγγέλων Βήμα φιλοξενεί κάθε Δευτέρα και Τρίτη την παράσταση «Το υπέροχό μου διαζύγιο». Το έργο της Ιρλανδής Τζεραλντίν Αρον έχει σκηνοθετήσει ο Κοραής Δαμάτης και ερμηνεύει η Σμαράγδα Σμυρναίου. Μια γυναίκα έξυπνη αλλά και κουτή, τρυφερή αλλά και στριμμένη, χαρούμενη και ταυτόχρονα θλιμμένη, η Αντζελα, μόλις χώρισε και εμείς ακολουθούμε τους λογικούς και παράλογους συνειρμούς της. Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια. Τηλ. 210 5242.211.

Αντίο,Καλκούτα
Η πρωτότυπη και άκρως διαδραστική παράσταση της διακεκριμένης θεατρικής ομάδας Rimini Ρrotokoll ολοκληρώνεται στο Βios στις 4 Απριλίου. Πρόκειται για ένα διηπειρωτικό θέατρο τηλεφώνου καθώς ο θεατής εισέρχεται σε ένα δωμάτιο και δέχεται ένα τηλεφώνημα από έναν υπάλληλο γραφείου στην Καλκούτα ο οποίος τον κατευθύνει σε μια σειρά περιπέτειες. Πειραιώς 84, τηλ. 210 3425.335.

«Τα 39 σκαλοπάτια»
Το θέατρο Κνωσός παρουσιάζει το έργο του Τζον Μπούκαν «Τα 39 σκαλοπάτια», σε σκηνοθεσία Κωστή Τσώνου. Πρόκειται για μια ιστορία κατασκόπων με συνεχείς ανατροπές και 35 σκηνικές αλλαγές. Παίζουν: Γιάννης Σταματίου, Σπύρος Σπαντίδας, Νίκη Παλληκαράκη, Φώτης Κέπελης. Επίσης στο ίδιο θέατρο φιλοξενούνται σήμερα στις 11.30

π.μ. «Χοροί και τραγούδια από την Ελλάδα», όπως τα παρουσιάζουν τα μαθητικά χορευτικά τμήματα του Λυκείου των Ελληνίδων. Πατησίων 195 και Κνωσού 11, τηλ. 210 8677.070.

εικαστικά
Μεταλλικές αντανακλάσεις
Από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά θα εγκαινιαστεί αύριο, Δευτέρα 16 Μαρτίου, στις 20.00, η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη με τίτλο «Μεταλλικές αντανακλάσεις». Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Εικαστικός Κύκλος (Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, τηλ. 210 3300.136, www. ikastikos-kiklos.gr), περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες που η ζωγράφος μελετά τα τελευταία χρόνια: «Γερανοί», «F1 Race» και «Τraffic». Ελληνες ζωγράφοι στην Πινακοθήκη
Εργα ελλήνων ζωγράφων από την πλούσια συλλογή της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη (Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα, τηλ. 210

7235.937, www. nationalgallery.gr) ως τις 22 Μαρτίου. Τα έργα που εκτίθενται, ανάμεσά τους μοναδικά έργα του Νι κηφόρου Λύτρα, του Βώκου, του Πανταζή, του Γαλάνη, του Παρθένη, του Μαλέα, του Τσαρούχη, του Διαμαντόπουλου, του Τσίγκου κ.ά., καταφέρνουν να εικονογραφήσουν την ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης.

Πεπτωκότες
Ατομικές εκθέσεις, υπό τον κοινό τίτλο «Πεπτωκότες», με πίνακες εμπνευσμένους από τη μορφή, τον βίο και το έργο μεγάλων ελλήνων και ξένων ποιητών, παρουσιάζει ο Ιωάννης Μουχασίρης στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Δ7 «Κωνσταντίνος Καβάφης», Πειραιώς 100, Γκάζι), ως τις 22 Μαρτίου, και στον τεχνοχώρο «Το Μήλο» (Αμύντα 11, Παγκράτι), ως τις 4 Απριλίου.

Οι χαμένοι άνθρωποι του Πειρουνίδη
«Χαμένοι μες στον χρόνο» είναι οι άνθρωποι που αποτυπώνει στα εντυπωσιακά έργα του ο Ακης Πειρουνίδης, τα οποία εκθέτει στην αίθουσα τέχνης Τhanassis Frissiras Gallery (Κριεζώτου 7, στο κέντρο της Αθήνας) ως τις 4 Απριλίου. Ο επίκουρος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Ακης Πειρουνίδης τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο των συνθέσεών του. Ωστόσο τα έργα συνεχίζουν να λειτουργούν στον δικό τους κόσμο, στον δικό τους χώρο, και να υποβάλλουν τον θεατή σε υπαρξιακές ανησυχίες.

Δεσμοί ύλης
«Δεσμοί ύλης» τιτλοφορείται η εικαστική έκθεση με έργα ελλήνων και κινέζων καλλιτεχνών η οποία φιλοξενείται ως τις 12 Απριλίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) και στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη). Η έκθεση, που συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΜoCΑ Σανγκάης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάστηκε αρχικά στη Σανγκάη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και κατόπιν στην Τεχνόπολη, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κίνα και εντάσσεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Ετους της Ελλάδας στην Κίνα.

Οbstructions
Οκτώ βίντεο παρουσιάζει ο τούρκος καλλιτέχνης Αλί Καζμά στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο «Οbstructions» στην γκαλερί Qbox (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος, τηλ.

211 1199.991, www. qbox.gr), ως τις 18 Απριλίου. Την επιμέλεια της έκθεσης του διεθνώς ανερχόμενου καλλιτέχνη, τον οποίο είχαμε δει να συμμετέχει στην 1η Μπιενάλε της Αθήνας 2007 «Destroy Αthens», έχει ο Εμρέ Μπαϊκάλ.

Καλλιτεχνήματα
Εγκαινιάζεται την Τρίτη στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος Αrtlife» (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210

7221.304) ομαδική έκθεση με χαρακτηριστικό τίτλο «Look good, Feel good design», εφόσον στοχεύει στο να «ανοίξει» την καρδιά και τη διάθεσή μας. Παρουσιάζεται μια ποικιλία καλλιτεχνικών και χρηστικών αντικειμένων φιλοτεχνημένων από εικαστικούς και designers. Συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Δραντάκης, Πάολα Λάκαχ, Κωνσταντίνος Μπενάκης, Φράνκα Παπανδρέου, Γιάννης Σίνης, Χριστίνα Σκουλούδη, Τόλης Τατόλας και Χρόνης Τσαλορακάκις.

κινηματογράφος
Στη σφαίρα της φαντασίας
Συνεχίζεται ως την Πέμπτη 19 Μαρτίου στον Μικρόκοσμο (λεωφ. Συγγρού 106, στάση μετρό Φιξ, τηλ. 210

9215.305) το 4ο Διεθνές Κιν/φικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Κυριακή, 17.30, «Ρετροσπεκτίβα βραβείων Κοτρώνη», 19.30 «Διαγωνιστικό μικρού μήκους, ζώνη ΙΙΙ», 21.00 «Διαγωνιστικό μικρού μήκους, ζώνη ΙV», 22.45 «Shadowland», Δευτέρα, 17.30, «Τhe dead outside», 19.15 «Ζεύγη και ντουέτα», 21.15 «Walled in», 23.00 «Dark spirits», Τρίτη, 17.30, «Α princely reprieve», 19.15 «Τhe shadow within», 21.00 «Chemical wedding», 23.00 «Νobody», Τετάρτη, 17.30, «Ακατάλληλα για ενηλίκους», 18.45 «Αντρες με τα όπλα τους», 20.15 «Grace», 21.45 Βραβείο κοινού μικρού μήκους, 22.15 Βραβείο κοινού μεγάλου μήκους.

ελληνική μουσική
Δύο πιάνα και μία βιόλα
Οι Μichael Lewin (πιάνο), Δημήτρης Τουφεξής (πιάνο) και Μichael Ζaretsky (βιόλα) δίνουν στις 18/3 συναυλία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Θέατρο Κολλεγίου Ρierce, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6009.800/9). Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα Χάιντν, Λιστ, Σούμαν κ.ά. Ωρα έναρξης: 20.30.

Θέατρο στο πεντάγραμμο
Η Στέλλα Γαδέδη εμφανίζεται στις 18/3 στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24, τηλ. 210 3217.917) παρουσιάζοντας τον νέο της δίσκο από τις παραστάσεις «Πάντως ήταν νύχτα» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Λα Πουπέ» σε στίχους Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, καθώς και επιλογή τραγουδιών από τους «Κήπους της νύχτας», «Το βιβλίο της μνήμης» και τον επόμενο δίσκο της «Μόνα Λίζα». Ωρα έναρξης: 21.30.

Κολυμβητές στην Αυλαία
Ο Αργύρης Μπακιρτζής με την παρέα του, ήτοι τους Χειμερινούς Κολυμβητές, εμφανίζονται στις 20 και 21/3 στη μουσική σκηνή Αυλαία (Κωνσταντινουπόλεως 115 και Αγ. Ορους 15, Βοτανικός, τηλ. 210 3474.074) παρουσιάζοντας τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας τους. Ωρα έναρξης:

23.00.

Δύο κυρίες στο Μετρό
Η Τάνια Τσανακλίδου υποδέχεται τη Μάρθα Φριντζήλα κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη πλέον στο κλαμπ Μετρό (Κάλβου και Γκύζη, τηλ. 210 6461.980). Ωρα έναρξης: 21.30 (ακριβώς).

Αυτοσχεδιασμοί στον Ιανό
Οι αυτοσχεδιασμοί του Γιώργου Ψυχογιού (πιάνο, πλήκτρα, ακορντεόν) συναντούν τα κρουστά του Σόλη Μπαρκή στην αυριανή εμφάνισή τους στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24, τηλ. 210 3217.917). Μαζί του οι Βασίλης Ρακόπουλος (κιθάρα) και Μιχάλης Νικολούδης (ούτι, μαντολίνο, φωνητικά). Ωρα έναρξης: 21.00. Η επιστροφή του Αλκίνοου
Εξι χρόνια μετά την τελευταία προσωπική δισκογραφική δουλειά και δύο χρόνια μετά τις τελευταίες του εμφανίσεις σε μουσική σκηνή ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει με μια σειρά παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (πληροφορίες στο τηλ. 210

9315.600). Ωρα έναρξης: 22.30 (Παρασκευή και Σάββατο, Κυριακή 21.00). Σκηνές από βουβή ταινία
«Σκηνές από βουβή ταινία» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης του Δημήτρη Μαραμή που παρουσιάζεται στις 21/3 στο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ. 210

5242.211). Μαζί του οι Γιώργης Χριστοδούλου και Ειρήνη Δερέμπεη. Ωρα έναρξης: 23.00.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk