Η Κίνα τρίζει τα δόντια στις ΗΠΑ

«Ανήσυχη» για την τύχη των επενδύσεών της στις ΗΠΑ εμφανίστηκε χθες η Κίνα. Και επιπλέον ζήτησε «εγγυήσεις» από την Ουάσιγκτον ότι οι επενδύσεις της σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία είναι… ασφαλείς. «Δανείσαμε τεράστια ποσά στις Ηνωμένες Πολιτείες.Δικαιούμαι να ζητήσω από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την καλή τους πίστη,να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους και να εγγυηθούν για την ασφάλεια των κινεζικών κεφαλαίων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο.

Η Κίνα τρίζει τα δόντια στις ΗΠΑ | tovima.gr

«Ανήσυχη» για την τύχη των επενδύσεών της στις ΗΠΑ εμφανίστηκε χθες η Κίνα. Και επιπλέον ζήτησε «εγγυήσεις» από την Ουάσιγκτον ότι οι επενδύσεις της σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία είναι… ασφαλείς. «Δανείσαμε τεράστια ποσά στις Ηνωμένες Πολιτείες.Δικαιούμαι να ζητήσω από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την καλή τους πίστη,να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους και να εγγυηθούν για την ασφάλεια των κινεζικών κεφαλαίων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο. Προ ετών και βεβαίως πριν από την κρίση η δήλωση θα έμοιαζε εξωφρενική. Εγινε όμως από τον πρωθυπουργό της μεγαλύτερης πιστώτριας χώρας των ΗΠΑ και μάλιστα εν μέσω της χειρότερης μεταπολεμικά κρίσης που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία. Διότι η αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων που έχει αγοράσει η Κίνα υπολογίζεται ότι φθάνει το 1 τρισ. δολάρια, όταν το συνολικό χρέος των ΗΠΑ είναι 1,95 τρισ. δολάρια…

Επιπλέον η δήλωση έγινε από τον επικεφαλής της κυβέρνησης από την οποία οι ΗΠΑ και η Δύση εν γένει περιμένουν να σώσει τον καπιταλισμό! Γι΄ αυτό και παραβλέπουν, θα έλεγε κανείς, αρκετές απαράδεκτες για τους Δυτικούς «ιδιαιτερότητες» της Κίνας: μονοκομματικό κράτος, καταπίεση πολιτική και θρησκευτική (στην «ευαίσθητη» για τη Δύση κινεζική επαρχία του Θιβέτ), θανατικές καταδίκες και εκτελέσεις… «Η στήριξη που προσφέρει η Κίνα στην αμερικανική οικονομία αποτελεί μια από τις ελάχιστες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε στο πρακτορείο Βloomberg ο Φιλ Ντινς, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τemple του Τόκιο. Και εξήγησε με αφοπλιστικό ρεαλισμό: «Αν το Πεκίνο σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά ομόλογα,πού θα βρει ο Ομπάμα δανεικά για να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να στηρίξει την αμερικανική οικονομία;».

Ηεπισήμανση του αμερικανού καθηγητή καθιστά απολύτως εύλογη την ανησυχία του κινέζου πρωθυπουργού. Ο Ζιαμπάο αγωνιά μήπως η νέα διακυβέρνηση της Ουάσιγκτον- η οποία, σημειωτέον, δεν έχει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της προηγουμένης- λάβει μέτρα «επικίνδυνα», όπως είναι, φέρ΄ ειπείν, η «κοπή» νέου νομίσματος. Θα πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα ανατρέψει βίαια τις λεπτές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί- λόγω κρίσεως…- όχι μόνο στις σινοαμερικανικές αλλά στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τα κινεζικά κεφάλαια αλλά και η Κίνα εξαρτάται από την καταναλωτική ζήτηση των Αμερικανών. Σχηματικά θα έλεγε κανείς ότι οι Κινέζοι δανείζουν τους Αμερικανούς για να αγοράσουν κινεζικά προϊόντα. Εδώ υπεισέρχεται ο σημαντικός παράγων των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Γιατί αν αρχίσουν οι ΗΠΑ να τυπώνουν δολάρια, θα βρουν μεν χρήματα για δημόσια έργα αλλά ταυτόχρονα θα προκαλέσουν την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν πουλήσει στους Κινέζους. Δεν είναι τυχαία η έκκληση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον «να συνεχίσει η Κίνα να επενδύει στις ΗΠΑ». Να μη σταματήσει να επιστρέφει, δηλαδή, ως δανεικά τα χρήματα που δαπάνησαν οι αμερικανοί καταναλωτές για να αποκτήσουν προϊόντα «made in China».

Είναι αλήθεια ότι η παγκοσμιοποίηση έχει δέσει άρρηκτα τις τύχες των οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας. Τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στην προσπάθεια υπέρβασης της πρωτοφανούς (μεταπολεμικά) παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κατέστησε προφανή ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ : «Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει η Κίνα την παγκόσμια οικονομία την ώρα αυτή είναι μέσω των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση του Πεκίνου για να ισχυροποιήσει την οικονομία της ίδιας της χώρας». Το ζητούμενοόχι μόνο της Κίνας αλλά ολόκληρης της Δύσης- είναι να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η κινεζική ανάπτυξη (8% είναι ο στόχος του Ζιαμπάο). Αυτό όμως δεν μπορεί πλέον να γίνει με τις εξαγωγές- ακόμη και οι Αμερικανοί έχουν χάσει κάθε όρεξη για κατανάλωση. Μπορεί να γίνει μόνο με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης στην Κίνα. Γι΄ αυτό και οι δυτικές αγορές προσεύχονται για ένα νέο «πακέτο» μέτρων τόνωσης της κινεζικής οικονομίας. Διότι, είτε το θέλουμε είτε όχι, εν καιρώ κρίσεως και εσωστρέφειας των επιχειρήσεων μόνο τα δημόσια έργα στηρίζουν την απασχόληση, την κατανάλωση και την οικονομία εν γένει.

OΓουέν Ζιαμπάο δήλωσε χθες «έτοιμος» να αυξήσει ανά πάσα στιγμή τις δημόσιες επενδύσεις. Η κινεζική ηγεσία προβληματίζεται από το τεράστιο κύμα επιστροφής των εκατομμυρίων νέων ανέργων από τα βιομηχανικά παράλια προς τις αγροτικές επαρχίες της ηπειρωτικής χώρας. Προβληματίζεται όμως περισσότερο«τρομάζει» ίσως είναι η καταλληλότερη λέξη- από την απειλή κοινωνικών εξεγέρσεων. Η πιθανότητα να ξεσπάσουν εφέτος «μαζικά επεισόδια» αναφέρθηκε πρόσφατα ακόμη και στο επίσημο περιοδικό του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Νέα Κίνα». Ηδη «σποραδικά» επεισόδια καταγράφηκαν στην επαρχία Σετσουάν- συγκρούσεις 1.000 εργαζομένων σε κλωστοϋφαντουργία με αστυνομικές δυνάμεις. Διότι η ανεργία και η ανέχεια κάνουν πιο καταθλιπτική την έλλειψη ατομικών ελευθεριών. Από την άλλη πλευρά, η Δύση είναι όντως ευαίσθητη στην καταπίεση του θρησκευτικού φρονήματος των κατοίκων του Θιβέτο Ζιαμπάο χθες προσπάθησε να διασκεδάσει σκληρές δηλώσεις του Δαλάι Λάμα ότι το Θιβέτ αποτελεί μια «επίγεια Κόλαση». Αλλά δεν χωρεί αμφιβολία ότι όσο περισσότερο βασίζεται στην Κίνα για να ξεπεράσει την κρίση τόσο περισσότερο θα κάνει τα «στραβά μάτια» στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Πεκίνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk