Η Γιούλια γοήτευσε τον Πούτιν που χαρίζει αέριο στην Ουκρανία

ΜΟΣΧΑ Το όψιμο πολιτικό φλερτ μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και της ουκρανής ομολόγου του Γιούλια Τιμοσένκο καλά κρατεί. Ο ρώσος ηγέτης εμφανίζεται μάλιστα τόσο «γοητευμένος» που δηλώνει διατεθειμένος να «χαρίσει» στην Ουκρανία μερικά εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, τώρα που η γειτονική χώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της. «Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα,δεν έχουν να πληρώσουν » δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αναφορικά με τις ποσότητες αερίου που λαμβάνει η Ουκρανία από τη ρωσική Gazprom.

ΜΟΣΧΑ Το όψιμο πολιτικό φλερτ μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και της ουκρανής ομολόγου του Γιούλια Τιμοσένκο καλά κρατεί. Ο ρώσος ηγέτης εμφανίζεται μάλιστα τόσο «γοητευμένος» που δηλώνει διατεθειμένος να «χαρίσει» στην Ουκρανία μερικά εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, τώρα που η γειτονική χώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της. «Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα,δεν έχουν να πληρώσουν » δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αναφορικά με τις ποσότητες αερίου που λαμβάνει η Ουκρανία από τη ρωσική Gazprom. Και επειδή ως γνωστόν «οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται», ο ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι η Μόσχα θα αποφύγει να επιβάλει νέα πρόστιμα στη γείτονα δεδομένης της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

«Η Ουκρανία δεν λαμβάνει τις συμφωνηθείσες ποσότητες φυσικού αερίου και θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμα.Θα παραγράψουμε αυτά τα πρόστιμα διότι βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας και, όπως γνωρίζετε,δεν πρέπει να αποτελειώνεις τους εταίρους σου» είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα μεταλλεία του Νοβοκουζνέτσκ στη Βορειοδυτική Σιβηρία.

Η σύγκρουση των δύο ηγετών χρονολογείται από την «πορτοκαλί επανάσταση» της Ουκρανίας, όταν ο (τότε πρόεδρος της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν στήριζε τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς για τη θέση του προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή «σύμμαχος» της Ρωσίας είχε συγκροτήσει τότε από κοινού με τον Βίκτορ Γιουστσένκο το φιλοδυτικό μέτωπο που στρεφόταν κατά της ρωσικής πατρωνίας. Η πρόσκαιρη συμμαχία των δύο ηγετών μετατράπηκε εσχάτως σε «εμφύλιο», με τον κ. Γιουστσένκο να κατηγορεί την κυρία Τιμοσένκο για «εθνική προδοσία» και υποταγή στους επαχθείς όρους που επέβαλε ο κ. Πούτιν για την πώληση φυσικού αερίου.

Το τελευταίο συμβόλαιο εφοδιασμού της Ουκρανίας με ρωσικό αέριο, που φέρει την υπογραφή της πρωθυπουργού Τιμοσένκο, έθεσε τέλος στον «πόλεμο του γκαζιού» που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο χειμώνα, αφήνοντας την Ουκρανία χωρίς καύσιμα εν μέσω του χειμώνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk