Επεισόδια, επιθέσεις, εκρήξεις και ληστείες στην ημερησία διάταξη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Αναρχία και ανασφάλεια στη χώρα

Συντήρηση μιας τεταμένης κατάστασης και εκτός ελέγχου «(ψευδο)αντάρτικο πόλης»,που κινείται και δρα με την αντίληψη της «διαρκούς εξέγερσης»,ή άτομα που παρακινήθηκαν από όσα ο «Επαναστατικός Αγώνας» διατύπωσε στην προχθεσινή του προκήρυξη;Πιθανότατα ο συνδυασμός όλων των παραπάνω στοιχείων συνετέλεσε στη χθεσινήεπίθεση,μέρα μεσημέρι,σε ορισμένουςαπό τους πιο πολυσύχναστους,εμπορικούς και φυλασσόμενους δρόμουςτου Κολωνακίου.Μια επίθεση που επιτείνει το σκηνικό και τις εικόνες αναρχίας και ανεξέλεγκτης πολιτικής βίας.Η ομάδα των περίπου 50 κουκουλοφόρων έδρασε με διττλό σκοπό:να τρομοκρατήσει περαστικούς,εμπόρους και ανυποψίαστους πελάτες και-τοσημαντικότερο στοιχείο για το συλλογικό φαντασιακό αυτών των ατόμων που,ταυτοχρόνως,αποτελεί και το βασικότερο «κίνητρο» των ενεργειών τους-να διαλαλήσει με βίαιο τρόπο ότι «η εξέγερση του Δεκεμβρίου είναι εδώ».Επιδίωξή τους,να μην καταλαγιάσει ο «Δεκέμβριος»,να γίνει «καθημερινότητα της πόλης»και να αποτελέσει το «κύμα ανατροπής των κρατικών δομών και του καταναλωτικούδυτικού μοντέλουπου έχει χρεοκοπήσει», όπως σε διάφορα κείμενα προκηρύξεων του λεγόμενουαντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρεται όλο το τελευταίο διάστημα.Στο πλαίσιο αυτό,οι χθεσινές επιθέσειςστο Κολωνάκι,αλλά και νωρίτερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη,ανήκουν στο «σχέδιο δράσης» των αυτοχρισθέντων επαναστατών που αποδοκιμάζουν με τρόπο βίαιο και ακραίοαυτό το «μοντέλο» και όλους όσοι αποκομίζουν κέρδη από την ύπαρξή του. Και όλα αυτά συμπληρώνουν την έξαρση της κοινής εγκληματικότητας και των ωμών εγκληματικών ενεργειών,όπως και η προχθεσινή,μοιραία για τη νεαρή υπάλληλο, ανταλλαγή πυροβολισμών στον Βύρωνα.

Συντήρηση μιας τεταμένης κατάστασης και εκτός ελέγχου «(ψευδο)αντάρτικο πόλης»,που κινείται και δρα με την αντίληψη της «διαρκούς εξέγερσης»,ή άτομα που παρακινήθηκαν από όσα ο «Επαναστατικός Αγώνας» διατύπωσε στην προχθεσινή του προκήρυξη;Πιθανότατα ο συνδυασμός όλων των παραπάνω στοιχείων συνετέλεσε στη χθεσινήεπίθεση,μέρα μεσημέρι,σε ορισμένουςαπό τους πιο πολυσύχναστους,εμπορικούς και φυλασσόμενους
δρόμουςτου Κολωνακίου.Μια επίθεση που επιτείνει το σκηνικό και τις εικόνες αναρχίας και ανεξέλεγκτης πολιτικής βίας.Η ομάδα των περίπου 50 κουκουλοφόρων έδρασε με διττλό σκοπό:να τρομοκρατήσει περαστικούς,εμπόρους και ανυποψίαστους πελάτες και-τοσημαντικότερο στοιχείο για το συλλογικό φαντασιακό αυτών των ατόμων που,ταυτοχρόνως,αποτελεί και το βασικότερο «κίνητρο» των ενεργειών τους-να διαλαλήσει
με βίαιο τρόπο ότι «η εξέγερση του Δεκεμβρίου είναι εδώ».Επιδίωξή τους,να μην καταλαγιάσει ο «Δεκέμβριος»,να γίνει «καθημερινότητα της πόλης»και να αποτελέσει το «κύμα ανατροπής των κρατικών δομών και του καταναλωτικούδυτικού μοντέλουπου έχει χρεοκοπήσει», όπως σε διάφορα κείμενα προκηρύξεων του λεγόμενουαντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρεται όλο το τελευταίο διάστημα.Στο πλαίσιο αυτό,οι χθεσινές επιθέσειςστο
Κολωνάκι,αλλά και νωρίτερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη,ανήκουν στο «σχέδιο δράσης» των αυτοχρισθέντων επαναστατών που αποδοκιμάζουν με τρόπο βίαιο και ακραίοαυτό το «μοντέλο» και όλους όσοι αποκομίζουν κέρδη από την ύπαρξή του. Και όλα αυτά συμπληρώνουν την έξαρση της κοινής εγκληματικότητας και των ωμών εγκληματικών ενεργειών,όπως και η προχθεσινή,μοιραία για τη νεαρή υπάλληλο, ανταλλαγή πυροβολισμών στον Βύρωνα.
Η συντήρηση ενός κλίματος διαρκούς αντιπαράθεσης με την Αστυνομία, αλλά και καταστροφών καταστημάτων, τραπεζών ή άλλων κτιρίων που σε συμβολικό επίπεδο συνδέονται με την καπιταλιστική οικονομία και τη λειτουργία της, είναι στοιχεία στα οποία επένδυε για το μέλλον του «αντάρτικου πόλεων» ο «Επαναστατικός Αγώνας» με την πρόσφατη προκήρυξή του. «Να πολεμήσουμε με όλα τα μέσα το οικονομικό και πολιτικό καθεστώς» έγραφαν στην κατακλείδα τους οι τρομοκράτες και φαίνεται ότι κάποιοι, επηρεασμένοι από την παραπάνω παρότρυνση, έσπευσαν να βάλουν το δικό τους… λιθαράκι σε αυτή την, όπως τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» επιμένουν να τη χαρακτηρίζουν, «επαναστατική διαδικασία».

Μια διαδικασία που, όπως αντιλαμβάνονται την περιρρέουσα πραγματικότητα οι ομάδες αυτές «αντικρατικού πολέμου», έχει εξελιχθεί ραγδαία μετά τον Δεκέμβριο, τις διαδηλώσεις και τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, διαβλέπουν πρόσφορες συνθήκες για γενικευμένες πρακτικές «αντάρτικου», με καταστροφές όσων οι τράπεζες, επιχειρηματικοί ή χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, ακόμη και μικρά καταστήματα αντιπροσωπεύουν ή συμβολίζουν «στο σύγχρονο καπιταλιστικό και καταναλωτικό πρότυπο, το οποίο πνέει τα λοίσθια», όπως και ο «Επαναστατικός Αγώνας» υποστηρίζει στα γραφόμενά του.

Χθες λίγη ώρα μετά το μεσημέρι ομάδα περίπου 50 κουκουλοφόρων, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν εξοπλισμένοι με βαριοπούλες και λοστούς, αιφνιδίασαν και τρομοκράτησαν πελάτες και καταστηματάρχες στην οδό Σκουφά, καταστρέφοντας βιτρίνες, προσόψεις και ορισμένα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζικών υποκαταστημάτων που βρίσκονται κοντά στην πλατεία Κολωνακίου.

Aπό την καταστρεπτική μανία αυτής της ομάδας δεν γλίτωσαν ούτε ορισμένα πολυτελή αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στον συγκεκριμένο δρόμο. Εν συνεχεία οι άγνωστοι δράστες κατηφόρισαν την οδό Πινδάρου, όπου συνέχισαν το καταστρεπτικό τους έργο.

Κατόπιν διέσχισαν τροχάδην την οδό Σόλωνος και, κατευθυνόμενοι προς τα Εξάρχεια, εξαφανίστηκαν στους γύρω δρόμους.

Για λίγη ώρα περίπου 15 άτομα αναζήτησαν καταφύγιο στον προαύλιο χώρο της Νομικής Σχολής από όπου, όμως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σύντομα απομακρύνθηκαν προς τα Εξάρχεια μόλις έγινε αντιληπτό ότι κατευθύνονταν στις οδούς Ακαδημίας και Σόλωνος ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Επιθέσεις σε τράπεζες και στη Θεσσαλονίκη

Δύο επιθέσεις κουκουλοφόρων συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα Παρασκευή πρωί στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της ομάδας νεαρών ήταν δύο υποκαταστήματα τραπεζών, της Πειραιώς στον Αγιο Δημήτριο και της Εθνικής στην Καμάρα. Οι άγνωστοι δράστες με βαριοπούλες αποπειράθηκαν να σπάσουν τις βιτρίνες και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των δύο τραπεζών, ενώ κατά τη διάρκεια της φυγής τους εκτόξευσαν πέτρες και μεγάλα κομμάτια τσιμέντου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο υποκαταστήματα έχουν γίνει ξανά στόχος κουκουλοφόρων, ενώ το ένα υποκατάστημα μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε επαναλειτουργήσει, έπειτα από την ολοσχερή του καταστροφή από πυρκαϊά τον περασμένο Δεκέμβριο. Αίσθηση πάντως προκάλεσε στους περαστικούς και τους περιοίκους το κείμενο της προκήρυξης που είχαν πετάξει σε διάφορα σημεία οι κουκουλοφόροι. Σε αυτό έκαναν λόγο για «χτύπημα συμπαράστασης στους φυλακισμένους της εξέγερσης του Δεκεμβρίου», ζητώντας την αποφυλάκισή τους, ενώ αναφέρονταν απαξιωτικά σε όσους στο παρελθόν είχαν παρεμποδίσει τη διάπραξη ληστειών από τράπεζες, χαρακτηρίζοντάς τους «ρουφιάνους της Αστυνομίας». Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως δύο πολίτες είχαν αντιδράσει και είχαν αποτρέψει τους ληστές που αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν μεγάλο χρηματικό ποσόν από τα ταμεία της Πειραιώς στον Αγιο Δημήτριο, ενώ οι δύο δράστες είχαν συλληφθεί και παραδοθεί στους αστυνομικούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk