Νέο σκηνικό στο ΠαΣοΚ μετά τη συνάντηση

Με τα εσωτερικά μέτωπα να θεωρείται ότι έχουν κλείσει, το ΠαΣοΚ προετοιμάζεται (κατ΄ αρχάς) για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο κ. Γ.Παπανδρέου συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα περιοδειών του ανά την Ελλάδα και αύριο μιλάει στη Βέροια, ενώ τη Δευτέρα θα ταξιδέψει στη Φραγκφούρτη όπου θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κκ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Λ. Παπαδήμο αντίστοιχα. Η συνάντηση Παπανδρέου- Σημίτη την προηγούμενη Πέμπτη δεν προσέφερε θεαματικά αποτελέσματα, αλλά θεωρείται επιτυχής στα γραφεία της Ιπποκράτους και της Ακαδημίας.

Με τα εσωτερικά μέτωπα να θεωρείται ότι έχουν κλείσει, το ΠαΣοΚ προετοιμάζεται (κατ΄ αρχάς) για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο κ. Γ.Παπανδρέου συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα περιοδειών του ανά την Ελλάδα και αύριο μιλάει στη Βέροια, ενώ τη Δευτέρα θα ταξιδέψει στη Φραγκφούρτη όπου θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κκ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Λ. Παπαδήμο αντίστοιχα.

Η συνάντηση Παπανδρέου- Σημίτη την προηγούμενη Πέμπτη δεν προσέφερε θεαματικά αποτελέσματα, αλλά θεωρείται επιτυχής στα γραφεία της Ιπποκράτους και της Ακαδημίας. Σύμφωνα με τις ερμηνείες που κυριαρχούν, η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο ανδρών έχει ικανοποιήσει στην πλειονότητά τους τα στελέχη του ΠαΣοΚ. Και αυτό επειδή ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε ο κ. Σημίτης εμφανίστηκαν να υπαναχωρούν, αλλά να συμφωνούν για την αναγκαιότητα σύμπλευσης εν όψει εκλογών.

Υπ΄ αυτήν την έννοια, τα ενδεχόμενα της αξιοποίησης του πρώην πρωθυπουργού παραμένουν ανοιχτά και όπως εκτιμάται από στελέχη του ΠαΣοΚ, θα εξεταστούν με βάση τους στόχους και τις επιθυμίες του σημερινού και του πρώην προέδρου του κόμματος την κατάλληλη στιγμή. Ενδεικτική ήταν η απάντηση που έδωσε χθες, στον απόηχο της συνάντησης Παπανδρέου- Σημίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . «Ο τέως πρωθυπουργός, ως εθνικό κεφάλαιο μπορεί να παίξει μια σειρά από ρόλους» είπε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα δραστηριοποίησης ή αξιοποίησής του.

Κατά τη συνάντηση των κκ. Παπανδρέου και Σημίτη, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες δεν συζητήθηκε το θέμα τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου. Ωστόσο η συζήτηση για την κατάρτιση της σχετικής λίστας έχει ήδη αρχίσει.

Υπό το πρίσμα της νέας ισορροπίας που διαμορφώνεται μεταξύ των κκ. Παπανδρέου και Σημίτη, πολλοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να αναμένεται η εμφάνιση κάποιων στοιχείων της νέας μεταξύ τους ισορροπίας στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά πιθανώς και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Ενα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν στην Ιπποκράτους είναι το αν και κατά πόσον θα πρέπει να επιχειρηθεί η τήρηση τέτοιων ισορροπιών και να συμπεριληφθούν στις λίστες στελέχη με «σημιτική» ταυτότητα.

Εχει ήδη διαπιστωθεί η διάθεση πολλών προσώπων και στελεχών να διεκδικήσουν κάτι τέτοιο, μετά την προχθεσινή συνάντηση και το πώς αυτή εξελίχθηκε. Αναμένεται ότι σε συνθήκες που θεωρούνται δημοσκοπικά ευνοϊκές για το ΠαΣοΚ, το προσεχές διάστημα θα αναδειχθούν πρόσωπα τα οποία θα θελήσουν να υπογραμμίσουν την εκσυγχρονιστική πολιτική τους ταυτότητα, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή βεβαιότητα για το πώς θα κινηθούν.

Ιδιαίτερη σημασία πάντως θα έχουν υπ΄ αυτήν την έννοια οι μελλοντικές δημόσιες παρεμβάσεις του ιδίου του κ. Σημίτη. Δεδομένου ότι από την Ιπποκράτους αναγνωρίζεται πλέον ότι ως πρώην πρόεδρος και επί οκταετία πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι αντιδράσεις στελεχών ως προς αυτές και η ανταπόκριση που θα έχουν τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού.

Εν όψει όλων αυτών, με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη δημόσια παρέμβαση του κ. Σημίτη μετά την άρση των προβλημάτων, στο τέλος του μηνός στη Θεσσαλονίκη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εξής ο πρώην πρωθυπουργός θα εντείνει την πολιτική του δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο άλλωστε περιέγραψε και ο ίδιος, λέγοντας ότι θα εργαστεί για να βοηθήσει το ΠαΣοΚ.

Παράλληλα με όλα αυτά, είναι γνωστές οι αγωνίες για επανένταξη από την πλευρά στελεχών που έχουν βρεθεί εκτός ΠαΣοΚ τα προηγούμενα χρόνια. Από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου γίνεται φανερή η προσπάθεια αποτροπής μιας τέτοιας συζήτησης, η οποία κρίνεται επιζήμια και πάντως σημειώνεται ότι δεν υπάρχει διαδικασία «μαζικού επαναπατρισμού». Σχετικό ερώτημα τέθηκε χθες στον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Αlpha τόνισε: «Νομίζω πως κάθε περίπτωση αξιολογείται με τον δικό της μεμονωμένο τρόπο.Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να εξισώσει τον Κ.Σημίτη με περιπτώσεις άλλων στελεχών. Εδώ υπήρξε ένα πρόβλημα,το οποίο ξεπεράστηκε και προχωράμε μπροστά».

* Διήμερη εξόρμηση στην περιφέρεια πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Θα επισκεφθεί το νομό Ημαθίας και την Κυριακή θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Βέροια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk