Στην αντεπίθεση περνάει ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Παντελεήμων ο οποίος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι μετά την απόφαση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου να θέσει στο αρχείο την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τη Μονή Οσίου Εφραίμ αποδείχθηκε περίτρανα η αθωότητά του. Μάλιστα στενοί του συνεργάτες επιμένουν ότι, πάρα τις αντίθετες πληροφορίες, ο Αρειος Πάγος θα τον δικαιώσει και θα δεχθεί την αίτηση αναίρεσής του. Σε μια κίνηση στήριξής του, κληρικοί που υπηρετούν στη Μητρόπολη Αττικής και βρέθηκαν δίπλα του επί πολλές δεκαετίες συνέταξαν κείμενο το οποίο θα αποστείλουν στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και στα μέλη της Ιεραρχίας. «Ο Ιερός Κλήρος έχων και την γνώσιν των αισθημάτων του πιστού λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής εκφράζει την βαθείαν ικανοποίησίν του για την απόφασιν του Συνοδικού Δικαστηρίου της 9ης Μαρτίου η οποία αθώωσε τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Αττικής κ.Παντελεήμονα» αναφέρεται στο κείμενο. Ακόμη υποστηρίζουν ότι: «Η εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, ηρθείσα εις το ύψος της ιερής αποστολής της, ανεπηρέαστος από έξωθεν παρεμβάσεις, επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες, με την απόφασίν της υπηρέτησε την αλήθειαν και απέδωσε το δίκαιον, που κατεπατήθη βάναυσα από την κοσμική Δικαιοσύνη, η οποία, παρά το πλήθος των αποδεικτικών της αθωότητος του Σεβασμιωτάτου στοιχείων και τις μαρτυρικές καταθέσεις αξιόπιστων αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων υπερασπίσεώς του, τον κατεδίκασεν αδίκως εις σκληράν, εξοντωτικήν και πρωτοφανή διά ιεράρχην ποινήν, στηριχθείσα αποκλειστικώς και μόνον εις μαρτυρίας προσώπων τα οποία επί έτη ως Μητροπολίτης εγκαλούσε και κατήγγειλε διά κακοδιαχείρισιν, απόκρυψιν εσόδων και παρανόμους δαπάνας, αλλά και εις την συκοφαντικήν απόκρουσιν κατευθυνομένων και ανεύθυνων μέσων ενημερώσεως.

Ελπίζουμε», σημειώνουν οι κληρικοί, «ότι τελικώς και η ανεπηρέαστος και ανεξάρτητος κοσμική Δικαιοσύνη, προς την οποίαν τρέφομεν εκτίμησιν και σεβασμόν, θα αποδώσει το δίκαιον εις τον Σεβασμιώτατον διότι “ζει Κύριος ο Θεός”».

Την ίδια ώρα Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνιζαν ότι ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής θα μπορούσε να διευκολύνει την έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η διοίκηση της Εκκλησίας μετά την απόφαση του δικαστηρίου να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες. Μάλιστα επισήμαιναν ότι θα μπορούσε ο ιεράρχης να υποβάλει την παραίτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση του προβλήματος. Η απάντηση, όμως, του κ. Παντελεήμονος μέχρι στιγμής είναι σαφής: «Είμαι αθώος. Δεν παραιτούμαι».

Στο μεταξύ χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος βρέθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη, όπου είχε συνεχείς συσκέψεις με τα επιτελικά στελέχη της Ιεράς Συνόδου καθώς παρέλαβε την επιστολή διαμαρτυρίας που υπέγραψαν 23 Ιεράρχες για την απαλλακτική απόφαση που ελήφθη για τον κ. Παντελεήμονα. Ταυτόχρονα παρέλαβε ακόμη έξι επιστολές Μητροπολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονται εντονότατα για το ίδιο ζήτημα και ζητούν την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του κ. Ιερωνύμου, προκειμένου να απεμπλακεί από την κρίση η Ιεραρχία.

Ο κ. Ιερώνυμος έχει δηλώσει σε όλους τους Μητροπολίτες με τους οποίους επικοινώνησε ότι θα συγκαλέσει τη Σύνοδο της Ιεραρχίας εκτάκτως αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις που θα κρίνουν την τύχη του Μητροπολίτη πρώην Αττικής.