Προσοχή στις επενδύσεις

Τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Και το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν ή θα ξαναπέσουν στα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων ή και ακόμη χαμηλότερα; Ουδείς γνωρίζει. Αλλά μια πρώτη ανάλυση φωτίζει δύο γεγονότα: πρώτον, ότι οι τιμές των μετοχών βρέθηκαν πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν και έτσι με μια λογική μπορεί να θεωρηθούν φθηνές· δεύτερον, ότι οι πραγματικές οικονομίες δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί, αντίθετα παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και κρύβουν πολλούς κινδύνους.

Προσοχή  στις επενδύσεις | tovima.gr

Τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Και το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν ή θα ξαναπέσουν στα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων ή και ακόμη χαμηλότερα;

Ουδείς γνωρίζει. Αλλά μια πρώτη ανάλυση φωτίζει δύο γεγονότα: πρώτον, ότι οι τιμές των μετοχών βρέθηκαν πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν και έτσι με μια λογική μπορεί να θεωρηθούν φθηνές· δεύτερον, ότι οι πραγματικές οικονομίες δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί, αντίθετα παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και κρύβουν πολλούς κινδύνους. Η κρίση αυτή ξεκίνησε από την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ. Δεν οφείλεται σε αυτήν αλλά από εκεί ξεκίνησε. Η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Οι Αμερικανοί παραμένουν υπερχρεωμένοι με υποθήκες στα σπίτια τους, καθημερινά απολύονται κατά χιλιάδες και δεν μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, τις κάρτες και τα καταναλωτικά τους.

Συνεπώς οι τράπεζές τους έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα. Η κρίση έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και μόλις τώρα άρχισε να θίγει την πραγματική οικονομία. Τι σημαίνει πραγματική οικονομία; Σημαίνει π.χ. ότι η Volvo και η Scania, που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φορτηγών οχημάτων στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους λόγω περιορισμού της ζήτησης. Τα ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας δέχθηκαν τον Φεβρουάριο παραγγελίες μόνο για εννέα πλοία ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο για 151 πλοία. Τα παροπλισμένα καράβια που μεταφέρουν κοντέινερ έφθασαν τα 453 από 200 έναν μήνα νωρίτερα και συνεχίζουν να αυξάνονται. Ολοι αυτοί οι δείκτες δείχνουν ότι προβλέπεται μεγάλη μείωση του διεθνούς εμπορίου, συνεπώς μείωση της ζήτησης για τα πάντα. Για να κινηθεί όμως η οικονομία και να υπάρξει δικαιολογημένη ανάκαμψη των αγορών θα πρέπει να εκδηλωθεί αύξηση της ζήτησης. Και για την ακρίβεια, δεν είναι αναγκαίο να εκδηλωθεί αλλά είναι αναγκαίο να προβλεφθεί αύξηση της ζήτησης και αυτό δεν συμβαίνει. Η άνοδος λοιπόν των τιμών των μετοχών μπορεί να είναι δικαιολογημένη από την κερδοσκοπική διάθεση ορισμένων που θεωρούν ότι είναι ευκαιρία η αγορά μετοχών, για τον μικροεπενδυτή όμως η επένδυση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.

Οι τιμές των μετοχών μπορεί να βρεθούν χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα καθώς η παγκόσμια οικονομία όχι μόνο δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την κρίση αλλά δεν γνωρίζει καν το βάθος της. Φυσικά κάποιος επενδυτής που έχει υπομονή και που αντέχει να βλέπει καθημερινά την περιουσία του να αυξομειώνεται καλά κάνει και επενδύει. Οι πιθανότητες είναι ότι ακόμη και αν αγοράσει στις σημερινές τιμές σε μερικά χρόνια θα δει τις μετοχές του να αξίζουν περισσότερο. Τι θα κάνει όμως στο ενδιάμεσο; Η αγορά μετοχών αυτή τη στιγμή είναι μόνο για τους πολύ σκληρούς χρηματιστηριακούς παίκτες και όχι για τον μικροαποταμιευτή.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk