Στα πράγματα

Λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις επιχειρήσεις

Η ταχεία αλλαγή τρόπου λειτουργίας, η προσεκτική διαχείριση μετρητών και η προσπάθεια σύμπραξης με στρατηγικό συνεργάτη είναι οι λύσεις αντιμετώπισης της κρίσης από επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κantor Μanagement Consultants κ. Κ.Καστρινάκης.

Η ταχεία αλλαγή τρόπου λειτουργίας, η προσεκτική διαχείριση μετρητών και η προσπάθεια σύμπραξης με στρατηγικό συνεργάτη είναι οι λύσεις αντιμετώπισης της κρίσης από επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κantor Μanagement Consultants κ. Κ.Καστρινάκης.

– Σε τι βαθμό έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τις ελληνικές εταιρείες;

«Ο συνδυασμός της αρνητικής ψυχολογίας, του φόβου για το αύριο και της πρακτικής αναστολής των δανειοδοτήσεων έχει αναπόφευκτα οδηγήσει σε δραστική συρρίκνωση της ζήτησης. Ορισμένοι κλάδοι, όπως της οικοδομής, των διαρκών καταναλωτικών προϊόντων, των μηχανημάτων και της διασκέδασης, ήδη βιώνουν πρωτόγνωρη πτώση της ζήτησης και θα επηρεάσουν ταχύτατα και άλλους κλάδους. Ο τουρισμός αποτελεί το μέγα ερωτηματικό και τον μεγάλο φόβο, καθώς οι επιπτώσεις θα φανούν στο δεύτερο μισό του 2009 και στις αρχές του 2010».

– Τι στρατηγικές μπορούν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης;

«Οπως προκύπτει από πρόσφατες διεθνείς έρευνες, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ξαφνιάστηκαν από την ταχύτητα και τη σφοδρότητα της κρίσης. Αρκετές από αυτές παραμένουν μουδιασμένες, ελπίζοντας ότι ο τυφώνας θα περάσει γρήγορα. Για αυτές η τύχη είναι ο μόνος κρίσιμος παράγοντας. Κάποιες άλλες εταιρείες, όμως, βλέπουν καθαρά τον εαυτό τους μέσα στις νέες συνθήκες και, σιγά σιγά, αναλαμβάνουν δράση. Οσες βρίσκονται σε σχετικά ισχυρή κατάσταση στις κρίσιμες παραμέτρους (δανεισμός, κόστος λειτουργίας, θέση στην αγορά, κερδοφορία, δημιουργία θετικών χρηματορροών, παραγωγικότητα και προοπτικές) θα κινηθούν προσεκτικά αλλά επιθετικά και θα επενδύσουν στην ενίσχυση της θέσης τους, ώστε η επόμενη ημέρα να τις βρει δυνατότερες. Θα αποκτήσουν την ικανότητα να διαβάζουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η κρίση, μιας και οι ευκαιρίες αυτές δεν θα είναι λίγες. Για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας, με αρνητικές όλες ή τις περισσότερες από τις κρίσιμες παραμέτρους, οι λύσεις έγκεινται στην ταχεία αλλαγή τρόπου λειτουργίας, την προσεκτική διαχείριση μετρητών, την προσπάθεια συντήρησης δυνάμεων για την επόμενη ημέρα και, τέλος, την προσπάθεια σύμπραξης με στρατηγικό συνεργάτη ή εξαγοράς τους από άλλη επιχείρηση».

– Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση;

«Καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος του κράτους, ως μεγάλου εργοδότη και αγοραστή αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του σωτήρα. Δεν είναι σίγουρο αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά λόγω της φύσης της κρίσης και οπωσδήποτε θα χρεώσει δυσβάστακτα τις επόμενες γενιές. Ελληνικά φαινόμενα όπως η παραοικονομία ή οι μεταχρονολογημένες επιταγές ενδεχομένως θα εξομαλύνουν την κρίση σε βάθος χρόνου, αλλά θα κάνουν δυσκολότερη και την έξοδο από αυτή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk