Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Ενώ στην Ευρώπη οι επενδυτές κράτησαν «ζωντανό» το ανοδικό ράλι αξιοποιώντας την παρατεινόμενη θετική εικόνα της Wall Street, η διάθεση για κατοχύρωση των σύντομων κερδών που εκδηλώθηκε επανειλημμένως στην εγχώρια αγορά, ανέκοψε την ανοδική δυναμική των δεικτών. Ταυτόχρονα, η εξασθένηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στέρησε από την εγχώρια αγορά την ευκαιρία να επωφεληθεί από τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες που συνεχίστηκαν στις διεθνείς και κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ενώ στην Ευρώπη οι επενδυτές κράτησαν «ζωντανό» το ανοδικό ράλι αξιοποιώντας την παρατεινόμενη θετική εικόνα της Wall Street, η διάθεση για κατοχύρωση των σύντομων κερδών που εκδηλώθηκε επανειλημμένως στην εγχώρια αγορά, ανέκοψε την ανοδική δυναμική των δεικτών.

Ταυτόχρονα, η εξασθένηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στέρησε από την εγχώρια αγορά την ευκαιρία να επωφεληθεί από τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες που συνεχίστηκαν στις διεθνείς και κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το παράδοξο για το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ότι έχανε σημαντικό μέρος των κερδών του περιορίζοντας την άνοδό του γύρω στο 0,40%, στο ίδιο χρονικό διάστημα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες διατηρούσαν ακέραια τα κέρδη τους μεταξύ του 1,50% και πλέον του 2% αργά το μεσημέρι. Δεδομένου ότι ο γενικός δείκτης συμβάδισε με τους ευρωπαϊκούς για περίπου τέσσερις ώρες, ενώ ωθήθηκε στο υψηλό των 1.593 μονάδων με σημαντικά κέρδη 2,52% στην έναρξη, η αδυναμία να διατηρήσει τα κέρδη του κατέδειξε την απροθυμία του αγοραστικού ενδιαφέροντος, εφόσον οι προχθεσινοί ένθερμοι αγοραστές μετατρέπονται αμέσως σε πωλητές αναστέλλοντας την ανοδική τάση της αγοράς.

Η αντίδραση του γενικού δείκτη από το τοπικό, χαμηλό των 1.555 μονάδων όπου είχε περιορίσει τα κέρδη του στο οριακό ποσοστό του 0,10%, απλώς άμβλυνε τις αρνητικές εντυπώσεις και «διέσωσε» τα προσχήματα κλείνοντας ελαφρώς υψηλότερα στις 1.557,77

μονάδες, με οριακή άνοδο 0,24%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, ο γενικός δείκτης εμφάνισε τη δεύτερη υψηλότερη άνοδο από την αρχή του έτους, καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,65%, με πρώτη να παραμένει η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου όπου είχε κλείσει με κέρδη 6,98%.

Δεδομένου ότι μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο και οι θεαματικές υπεραποδόσεις των δεικτών της Νέας Υόρκης ίσως οδηγήσουν σε κάποια διορθωτική κίνηση, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών για την εγχώρια αγορά θεωρείται εν μέρει δικαιολογημένη. Για τον λόγο αυτόν, ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις στις οποίες οι διεθνείς αγορές καλούνται να αποσαφηνίσουν αν πρόκειται πράγματι για ένα «bear market rally» με διάρκεια ή για μια απλή τεχνική αντίδραση χωρίς συνέχεια. Τα τότε στοιχεία θα επιτρέψουν στους επενδυτές να διαμορφώσουν πιο ξεκάθαρη εικόνα και να προσαρμόσουν ανάλογα τις κινήσεις τους.

Μετοχές
Αlpha Βank: Η μετοχή πέρασε σε αρνητικό έδαφος ήδη από το πρώτο μέρος της συνεδρίασης, με την εικόνα της να επιδεινώνεται στο τελευταίο ημίωρο όπου η τιμή της υποχώρησε χαμηλότερα των 4,20 ευρώ, με απώλειες μεγαλύτερες του 2,30%.

ΟΤΕ: Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης επιβάρυναν σημαντικά την εικόνα της αγοράς, καθώς ο τίτλος πιέστηκε χαμηλότερα της περιοχής των 10,60 ευρώ.

ΕFG Εurobank: Ακόμη και στα χαμηλά των τιμών της στα 3,70 ευρώ, η μετοχή διατηρούσε αξιόλογη άνοδο υψηλότερη του 2,50%.

ΟΠΑΠ: Η αντίδραση της μετοχής εξαντλήθηκε στο υψηλό των 19,92, καθώς οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης με αποτέλεσμα να περάσει σε αρνητικό έδαφος υποχωρώντας προς την περιοχή των 19 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk