Φορολογικές Απορίες

* Ο κ. Αθανάσιος Πύλης ερωτά: «Η σύζυγος έχει αναπηρία 67% και δεν έχει εισόδημα από καμία πηγή.Το αφορολόγητο των 2.400 εκπίπτει από το εισόδημα του συζύγου;». Απάντηση: Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 8 του ΚΦΕ, όταν ο ένας από τους συζύγους δεν έχει εισόδημα φορολογούμενο ή αυτό που έχει είναι κατώτερο της δαπάνης που αναφέρεται στην παρ. 2 του ιδίου άρθρου, δηλαδή της δαπάνης των 2.400 ευρώ, που αφορά αυτόν και τα πρόσωπα που τον βαρύνουν, ολόκληρο το ποσό της δαπάνης ή η διαφορά προστίθεται στις δαπάνες του άλλου συζύγου.

* Ο κ. Αθανάσιος Πύλης ερωτά:

«Η σύζυγος έχει αναπηρία 67% και δεν έχει εισόδημα από καμία πηγή.Το αφορολόγητο των 2.400 εκπίπτει από το εισόδημα του συζύγου;».

Απάντηση: Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 8 του ΚΦΕ, όταν ο ένας από τους συζύγους δεν έχει εισόδημα φορολογούμενο ή αυτό που έχει είναι κατώτερο της δαπάνης που αναφέρεται στην παρ. 2 του ιδίου άρθρου, δηλαδή της δαπάνης των 2.400 ευρώ, που αφορά αυτόν και τα πρόσωπα που τον βαρύνουν, ολόκληρο το ποσό της δαπάνης ή η διαφορά προστίθεται στις δαπάνες του άλλου συζύγου.

Στην ίδια διάταξη της παρ. 5

του άρθρου 8 αναφέρεται ακόμη ότι όταν το σύνολο των δαπανών του ενός συζύγου είναι ανώτερο από το φορολογούμενο εισόδημά του, τότε η διαφορά που προκύπτει, και ως το ποσό της δαπάνης χωρίς δικαιολογητικά των 2.400 ευρώ, προστίθεται στις δαπάνες του άλλου συζύγου.

* Η κυρία Γεωργία Sp. ερωτά: «Με τον αρραβωνιαστικό μου θέλουμε να αγοράσουμε πρώτη κα τοικία.Εχουμε βρει μια ευκαιρία και θέλουμε να το αγοράσουμε άμεσα,καθώς όμως δεν είμαστε παντρεμένοι μπορούμε να το αγοράσουμε και στα δύο ονόματα;».

Απάντηση: Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1078/1980 η απαλλαγή από τον φόρο όταν αγοράζεται πρώτη κατοικία παρέχεται και κατά την αγορά κατά πλήρη κυριότητα ολόκληρου του ακινήτου και από τους δύο συζύγους. Συνεπώς ή θα αγοράσετε την κατοικία μετά τον γάμο ή η αγορά θα γίνει άμεσα από τον έναν εκ των δύο. * Η κυρία Μαρία Τσιάπη ερωτά:

«Ισχύει και για εφέτος η έκπτωση φόρου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω Ιnternet και,αν ναι,πόση είναι η έκπτωση;».

Απάντηση: Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 9 του ΚΦΕ, όταν η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου παρέχεται έκπτωση 1,5% στο συνολικό ποσό της φορολογικής οφειλής και ως του ποσού των 118 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων.

Δικαιούχοι γεωργικών επιδοτήσεων
* Ο κ. Αθανάσιος Παπανικολής ερωτά:

«Είμαι δικαιούχος γεωργικών επιδοτήσεων (δικαιώματα) που τις εισπράττω μέσω λογαριασμού στην Αγροτική Τράπεζα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτά τα ποσά τα δηλώνω κάπου στη φορολογική δήλωση.Ποτέ δεν έχω λάβει από κάποια υπηρεσία ένα εκκαθαριστικό σημείωμα σχετικά με τις επιδοτήσεις που έχω λάβει, αλλά και οι πληρωμές είναι ακανόνιστες, π.χ.για το 2007 πληρώνομαι αρχές του 2008 ή μπαίνουν σε δύο-τρεις δόσεις,από Δεκέμβριο ως Απρίλιο. Οι περισσότεροι δεν τις δηλώνουν απ΄ ό,τι έμαθα.

Συμπληρωματικά σας ενημερώνω ότι δεν είμαι γεωργός κατά κύριο επάγγελμα».

Απάντηση: Οι γεωργικές επιδοτήσεις δεν αναγράφονται στη φορολογική δήλωση. Αν ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης λαμβάνει εξισωτικές αποζημιώσεις, το αφορολόγητο ποσό των 1.500

ευρώ διπλασιάζεται. Για την αναγνώριση της έκπτωσης των 3.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση από τον αγρότη βεβαίωσης της Διεύθυνσης Γεωργίας ότι δικαιούται εξισωτικές αποζημιώσεις. Εφόσον δεν είστε γεωργός κατά κύριο επάγγελμα, έχετε το αφορολόγητο των 1.500 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk