Ο «ακήρυκτος πόλεμος» προκαλεί πολεμική και στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Το σοκ δεν έχει περάσει ακόμη. Η εν ψυχρώ εκτέλεση 15 ατόμων στο Βινέντεν από τον 17χρονο μαθητή Τιμ Κρέτσμερ συνταράζει τη Γερμανία. Ηδη έχει ανάψει η συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να μην επαναληφθεί το κακό. Οι απόψεις διίστανται. Ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν απαιτεί τη γενική απαγόρευση των λεγόμενων «killer games», ήτοι των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που μεταβάλλουν τους παίκτες σε εικονικούς δολοφόνους.

Ο «ακήρυκτος πόλεμος» προκαλεί πολεμική και στη Γερμανία | tovima.gr

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Το σοκ δεν έχει περάσει ακόμη. Η εν ψυχρώ εκτέλεση 15 ατόμων στο Βινέντεν από τον 17χρονο μαθητή Τιμ Κρέτσμερ συνταράζει τη Γερμανία. Ηδη έχει ανάψει η συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να μην επαναληφθεί το κακό.

Οι απόψεις διίστανται. Ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν απαιτεί τη γενική απαγόρευση των λεγόμενων «killer games», ήτοι των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που μεταβάλλουν τους παίκτες σε εικονικούς δολοφόνους. «Τέτοια παιχνίδια αποκτηνώνουν» λέει. Στο δωμάτιο του νεαρού δράστη βρέθηκαν δεκάδες από αυτά. Ο εγκληματολόγος Χανς-Ντύτερ Σβιντ επικροτεί και επαυξάνει. «Το γεγονός ότι ο 17χρονος πυροβολούσε στο ψαχνό και κατά τη διαφυγή τουείναι μια βίαιη συμπεριφορά που αντιγράφουν οι έφηβοι από τέτοια παιχνίδια» τονίζει.

Οι οπαδοί της αντίθετης άποψης υποστηρίζουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν εθίζουν στη βία, αλλά αποτελούν πρώτης τάξεως μέσο εκτόνωσης της πλεονάζουσας (αρνητικής) επιθετικότητας. Επιπλέον παραπέμπουν στο γεγονός ότι η βία έχει πριν απ΄ όλα απτές κοινωνικές αιτίες. «Τα μεσαία στρώματα αυξάνουν την πίεση στα παιδιά τους» λέει ο ψυχολόγος Χανς Μέρκενς. Οι γονείς έχουν πλέον αφόρητες απαιτήσεις από τα παιδιά τους. Συχνά όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό προσκρούει σε ένα μοιραίο όριο, η υπέρβαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει είτε σε αυτοκτονία (κάτι που συμβαίνει όλο και συχνότερα στη Γερμανία) είτε σε δολοφονική βία εναντίον άλλων.

Διάσταση υπάρχει και στο θέμα της ασφαλείας και της φύλαξης των σχολείων. Ορισμένοι γερμανοί πολιτικοί, όπως ο σοσιαλδημοκράτης Σεμπάστιαν Εμπάτι, τάσσονται υπέρ της εγκατάστασης ανιχνευτών μετάλλων στη σχολική είσοδο. Αλλες προτάσεις είναι η απαγόρευση της εισόδου σε ξένους, ο σωματικός έλεγχος των μαθητών κατά την προσέλευση, οι βιντεοκάμερες και η καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου.

«Είναι προτάσεις από ανθρώπους που έχουν χρόνια να δουν από τα μέσα πώς λειτουργεί ένα σχολείο» αντιτείνει ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανών Φιλολόγων Χάιντς-Πέτερ Μαΐντινγκερ. Το σχολείο, προσθέτει, είναι χώρος ελευθερίας. Και κάθε μετατροπή του σε φρούριο θα καταστρέψει τον ελεύθερο χαρακτήρα του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk